12 milyon abone kaybeden Vodafone zor durumda!

Vodafone’un Hindistan’daki birimi Vodafone Idea’nın bilanço rakamları şirketin yolun sonuna yaklaştığını gösteriyor. 12 milyon abone kaybeden şirket borçlarını ödeyemeyecek noktaya gelebilir

12 milyon abone kaybeden Vodafone zor durumda!
12 milyon abone kaybeden Vodafone zor durumda!
GİRİŞ 18.08.2021 10:16 GÜNCELLEME 18.08.2021 11:17

Nakit sıkıntısı çeken telekom hizmetleri sağlayıcısı Vodafone Idea Ltd için tünelin sonunda ışık yok gibi görünüyor. Vodafone’un Hindistan biriminin hisse senedi yatırımcıları şirketin özellikle haziran ayı çeyrek bilançosundan sonra daha fazla hayal kırıklığıyla karşı karşıya kalabilir.

Mint’in haberine göre 2022’in ilk çeyreğinde Vodafone Idea aboneleri 12 milyon azalacak. Söz konusu muazzam düşüş rakibi Reliance Jio’nun 14,4 milyon yeni abone sağladığı ve pazardaki diğer rakibi Bharti Airtel’in abone tabanını sabit tuttuğu sırada gerçekleşti.

Tüm bunların bir sonucu olarak Vodafone Idea’nın gelirleri de %4,7 oranında azaldı. Telekomünikasyon şirketinin müşteri başına ortalama gelirleri de %2,8 oranında düştü. Analistler Vodafone Idea’nın müşteri başına ortalama gelirlerindeki düşüşün mobil geniş bant abonelerindeki ve faturalı kullanıcılarındaki düşüşten kaynaklandığına dikkat çekiyor. Bilanço analistleri müşteri başına ortalama gelirlerin kısıtlamaların yeniden uygulanmasıyla daha da artabileceğini belirtti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Vodafone Idea’nın bir defaya mahsus teminatlara göre ayarlanmış önceki çeyrek rakamlarına bakıldığındaysa 2022’nin ilk yarısında şirketin favök oranları da yükselen maliyetleri karşılamadığı görülüyor.

Hızla bozulan nakit akışı ciddileşirken şirketin mali yükümlülükler de artıyor. ICICI Securities analistleri, "Vodafone Idea için yüksek risk ve büyük endişe görüyoruz" açıklamasına yer verdi.

ICICI raporunda, "Mevcut operasyonun yaklaşan ödemeleri karşılama olasılığının düşük olduğuna inanıyoruz ve temerrüt riski göz ardı edilemez, uzun süredir beklenen tarife zamları ve sermaye akışı da yetersiz kalmıştır" ifadesi yer aldı.

Hindistan Yargıtayı ayrıca Vodafone Idea’yı düzeltilmiş gayrisafi gelir yükümlülüklerine ilişkin paylaşımlarında aritmetik hatalar gerçekleştirmekle suçluyor. Şirketse konuyla ilgili Yargıtay’a yeniden inceleme dilekçesi sundu. Vodafone Idea ayrıca Hindistan Ulaştırma Bakanlığı’ndan uzun vadeli ödemeleri için moratoryum sağlamasını talep etti. Ancak analistler şirketin daha fazla fon toplamaması ya da tarifelerinde önemli artışlar gerçekleştirmemesi halinde hayatta kalma olasılığının çok düşük olduğunu belirtiyor.