Türkiye operasyonu gün yüzüne çıktı! 5 kez karar değiştirdiler

Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 20'lerin üzerinde büyümesi beklenen Türkiye ekonomisinin ortaya koyduğu performansa rağmen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ısrarla Türkiye'ye yönelik tahminlerini düşük tutuyor.

Türkiye operasyonu gün yüzüne çıktı! 5 kez karar değiştirdiler
Türkiye operasyonu gün yüzüne çıktı! 5 kez karar değiştirdiler
GİRİŞ 17.08.2021 12:48 GÜNCELLEME 17.08.2021 12:48
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Yılın ilk üç ayında yüzde 7’lik büyüme ile OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye’nin ikinci çeyrekte ise muhteşem bir büyüme bekliyor. Yapılan tahminlere göre Türkiye ekonomisinin bazın da etkisiyle 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 20'lerin üzerine bir büyüme rakamına erişeceği öngörülüyor. İkinci çeyreğin yanı sıra yıl sonu için ise büyüme tahminin yüzde 7'lerin üzerinde olacağı vurgulanıyor. Türkiye ekonomisinin çok sayıda ülkeden pozitif ayrışarak yakaladığı bu pozitif ayrışma uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da başını döndürüyor.

Standard & Poor's (S&P) yüzde 3,6, Moody's ise yüzde 4 büyüme tahmini açıklarken yıl başından beri beş defa tahminlerini güncellemek zorunda kalan Fitch Ratings ise gerçeği daha fazla görmezden gelemeyerek son tahmininde Türkiye ekonomisi için yüzde 7,9'luk büyüme oranı açıkladı.

'KÜÇÜLECEK' DEMİŞTİ TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜDÜ

Geçtiğimiz yıl için yüzde 3 küçülme olacağına yönelik tahmin paylaşan Fitch Ratings'in aksine Türkiye ekonomisi pandeminin ağır koşullarına rağmen 2020 yılında yüzde 1,8 büyüyerek tüm öngörüleri boşa çıkarmıştı.

BEŞ KEZ REVİZE ETTİ

Fitch Ratings'in Türkiye ekonomisine yönelik tutarsız tahminleri bu yıl da sürdü. Yıl başından beri Türkiye ekonomisine yönelik beş kez büyüme tahmini açıklayan kurum, her açıklamasında büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmek zorunda kaldı.

BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜZDE 4,4 ARTTIRDI

Ocak ayında yayınladığı tahmin raporunda Türkiye ekonomisi için yüzde 3,5 büyüme tahmininde bulunan Fitch, bu tahminini şubat ayında yüzde 5,7'ye, nisan ayında yüzde 6,7'ye, ağustos ayında ise yüzde 7,9'a revize etti.

EKONOMİK FAALİYETTE DİRENÇ SÜRÜYOR

Son açıklamasında Türkiye’nin kredi notunu “BB-” ve not görünümünü “durağan” olarak teyit eden Fitch Ratings’in açıklamasında; Türkiye için bu yılki büyüme beklentisinin özellikle yılın birinci çeyreğinde güçlü performansın ardından yüksek devir etkisi ve ekonomik faaliyette devam eden direnç nedeniyle yüzde 6,3’ten yüzde 7,9’a yükseltildiği bildirildi.

Bu yılın ikinci yarısında iç talep yavaşlamasının güçlü ihracat ve turizm sektöründeki toparlanma ile dengeleneceğine işaret edilen açıklamada, ülke ekonomisinin 2022’de ise yüzde 3,5 büyümesinin beklendiği aktarıldı.

Türkiye ekonomisinin potansiyelini yansıtmayan tek tahmin Fitch Ratings’e ait değil.

Yapılan son güncellemelere göre Türkiye ekonomisine yönelik Dünya Bankası yüzde 5, OECD yüzde 5,7, IMF yüzde 5,8, Standard & Poor's (S&P) yüzde 3,6, Moody's ise yüzde 4 büyüme tahmini açıklamış durumda.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 42
  • Adam 2 yıl önce Şikayet Et
    5 lt yağ olmuş 80 tl ayçiçek yağı 2021 de yüzde yüz büyümüş .
    Cevapla
  • ..... 2 yıl önce Şikayet Et
    Sıkıyorsa Ayçiçek yağını satanlara saydırsana görelim.
    Cevapla
  • Ercan 2 yıl önce Şikayet Et
    Fitch, S&P, Moody's... bunların hepsi abd,nin avrupa,nın kuruluşları, tabiiki kendileri için çalışacaklar.....
    Cevapla
  • Deniz 2 yıl önce Şikayet Et
    Hazreti Muhammed s.a.s. Ümmet'inin düşmanlarını, Yüce Rabb'im Kahhar isminle kahru perişan etsin. Amin... Lanet olsun her türlü terör...
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 2 yıl önce Şikayet Et
    Yüce rabbim Tüm kafirleri kefereleri Firavunları Haçlı Devletlerini Teröristleri zalimleri dinsizleri imansızları münafıkları vatan hainlerini Vatansızları Alçakları Din ve islam düşmanlarını camilerimizin mescitlerimizin muhhamed ümmetinin Düşmanlarını yüce mevlam ya Kahar isminle kahru paramparça etsin cayır cayır yaksın Helak Etsin cehennemin yedi kat dibine soksun yüce mevlam Amin
    Cevapla
  • WXYZ2 2 yıl önce Şikayet Et
    O yüzden günümüzün küresel çaptaki savaşları tank-tüfek-asker yerine bunun gibi kuruluşlar üzerinden ekonomik savaşa dönüştürülüyor. IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşlar yardım adı altında zayıf ekonomileri küresel sermayeye bağımlı birer esire dönüştürüyor. Rating kuruluşları bu ülke ekonomilerine uluslararası sermaye yatırımlarını kontrol ediyor. Gerekirse iç karışıklık, kaos, darbe girişimleri de aynı merkezlerden yönetiliyor. Kendilerine bağlın yerel kuklalar bulup maymun gibi ellerinde oynatıyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle