Türkiye'ye dev yatırım! İleride petrol gibi olacak

Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı, Kayseri'de 722.5 milyon liralık yatırımla lityum-iyon pil üretim tesisi kuracak. Lityum iyonun ileride petrol gibi değerli olacağı belirtiliyordu.

Türkiye'ye dev yatırım! İleride petrol gibi olacak
Türkiye'ye dev yatırım! İleride petrol gibi olacak
GİRİŞ 07.08.2021 12:35 GÜNCELLEME 07.08.2021 12:35
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Kayseri'de sabit yatırım tutarı 722 milyon 501 bin 56 lira olacak lityum - iyon batarya üretim tesisine, proje bazlı devlet yardımı verilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı'nın sahibi olduğu şirket tarafından inşa edilecek tesiste, yılda 417 bin batarya üretilecek.

YATIRIM SÜRESİ 7 YIL OLARAK BELİRLENDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı'nın yüzde 98 hisse ile sahibi olduğu Aspilsan Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından yapılacak lityum - iyon batarya tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilecek. Yatırımın başlangıç tarihi 1 Mart 2020 olarak belirlenirken, yatırım süresi de başlangıç tarihinden itibaren 7 yıl olarak tespit edildi. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilecek. Ürün çeşitlendirme yatırımı şeklinde belirlenen projede öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 722 milyon 501 bin 56 lira olarak belirlendi. Öngörülen ilave istihdam 481, öngörülen nitelikli personel sayısı ise 40 olarak hesaplandı.

Milliyet'in haberine göre, Yatırım süresi sonunda üretilmesi planlanan ürünler ve üretime ilişkin kapasiteler ise silindirik batarya için yıllık 414 bin 491 adet ve prizmatik batarya için yıllık 3 bin 432 adet olarak belirlendi.

VERGİ VE PRİM DESTEĞİ

Karar kapsamında desteklenen yatırım projesi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi ve vergi indirimi desteklerinden yararlanacak. Sigorta primi işveren hissesi desteği (azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl), gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl), nitelikli personel desteği (azami 30 milyon lira) ve enerji desteği (işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 100 milyon lirayı aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının yüzde 50'si) imkanlarından yararlandırılacak.

Yatırımın tamamlanmasını müteakip, tamamlama vizesi için firma tarafından bakanlığa müracaat edilecek. Yatırım yerinde gerçekleştirilecek ekspertiz işlemi neticesinde bakanlık tarafından tamamlama vizesi verilecek.

ARZ GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; Türkiye'nin kritik ihtiyaçlarını karşılayabilecek, arz güvenliğini sağlayabilecek, dışa bağımlılığı azaltacak, teknolojik dönüşüm sağlayacak, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek 500 milyon TL üzerindeki yatırım projelerine, proje bazlı destek veriyor. 2019 sonuna kadar, bu kapsamda destek kararı yayımlanan 26 proje ile 76 milyar lira yatırım öngörülürken, 28 bin ilave istihdam, 8 milyar liralık ihracat ile 4 milyar liralık ithalatın önüne geçilmesi planlandı. Proje bazlı destek kapsamında, stratejik hedefler çerçevesinde yatırım projeleri toplanabildiği gibi, firmalara projelerini sunmak üzere davette de bulunulabiliyor.

"LİTYUM İYON PETROL GİBİ OLACAK"

ASPİLSAN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Doğankaya, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, "Tüm dünya bunu konuşuyor. Lityum iyon, petrol gibi olacak. Netice itibarıyla pil, batarya gelecekte çok daha fazla hayatımıza girecektir." ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 47
  • cem demir 2 yıl önce Şikayet Et
    şimdiden kullanılmış enerjisi bitmiş pilleri çöpe atmayalım bunları pil fabrikası değerlendiriyor içindeki litmiyumlar tekrar işlemden geçip kazandırılıyor marketlerde toplama kutuları mevcut
    Cevapla
  • Ahmet dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim ilkokul öğretmenim : bir zaman gelecek,duvardaki kibrit kutusu kadar pil bu köye (Hisarcık. _kayseri) biryıl yetecek demişti.ozaman sene 1965 idi.şimdi ona daha yakınız.
    Cevapla
  • Ahmet38 2 yıl önce Şikayet Et
    Bazı okuyucular neden Kayseri demişler. Aydınlatayım 1984 yılında kayseride hayır severler tarafından kuruldu aspilsan alt yapı ve kalifiye personel tecrübe nedeniyle Kayseri de şuan için inşaati devam etmekte inşallah ülkemize dünyada çok büyük değerler katar.
    Cevapla
  • insani 2 yıl önce Şikayet Et
    Kırıkkale yatırım için en uygun coğrafya olmasına rağmen hiç bir yarırım yapılmıyor. niye Kayseri nine Kocaeli
    Cevapla
  • gece kartali 2 yıl önce Şikayet Et
    Petrolün artık zamanı doldu kim lityum üretirse kral olur.... Şu an dünyada büyük bir lityum pil ve çip savaşı var.. Inşallah ülkemizde bu konuda söz sahibi olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle