Son dakika haberi: 81 ile yazı gönderildi! Bunu yapmak yasak

Ticaret Bakanlığı, ambalajlı ürünlerde gramaj ve adet ölçülerinin azaltılmasına rağmen fiyatlardaki gizli artışa karşı harekete geçti. 81 ile gönderilen yazıda idari yaptırım uygulanabileceği belirtildi.

Son dakika haberi: 81 ile yazı gönderildi! Bunu yapmak yasak
Son dakika haberi: 81 ile yazı gönderildi! Bunu yapmak yasak
GİRİŞ 01.08.2021 12:19 GÜNCELLEME 01.08.2021 12:19
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgilere göre, gerek Bakanlığa ulaşan tüketici başvuruları gerekse resen yürütülen incelemeler neticesinde, ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçülerinin azaltılmasına karşın ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmediği tespit edildi.

Ambalaj ve satış fiyatının değişmemesi nedeniyle tüketicilerin ürünlerdeki bu değişikliği fark edemediği, böylelikle ürünlerin birim fiyatlarında zımni olarak artış yapıldığı belirlendi.

Firmalarca gerçekleştirilen yanıltıcı ambalajlama uygulamaları Reklam Kurulu tarafından haksız ticari uygulama olarak ele alınıyor. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği hükümlerine aykırı davrananlar hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanıyor.

Özellikle temel ihtiyaç maddeleri ve gıda ürünlerinin üreticisi konumunda olan firmaların, yasal düzenlemelere uygun şekilde faaliyet göstermelerinin basiretli tacir olmanın gereği olduğunu değerlendiren Bakanlık, bu konuda adım attı.

Tüketicilerin haksız ticari uygulamalara karşı korunması amacıyla ülke çapında denetimlerin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için 81 ticaret il müdürlüğüne talimat verildi.

Ayrıca temel ihtiyaç maddeleri ve gıda ürünlerini piyasaya arz eden firmaların üyesi olduğu sivil toplum ve meslek kuruluşlarına, üyelerinin yasal düzenlemelere uygun davranmaları aksi takdirde haklarında idari yaptırım uygulanabileceği konusunda yazılı uyarı gönderildi.

Mağduriyetlerin önlenmesi adına tüketicilerin, satın alacakları ürünlerin ambalajlarının ve etiketlerinin dikkatle incelenmesi konusunda farkındalığa sahip olmaları önem taşıyor.

Vatandaşların, herhangi bir yanıltıcı ambalaj uygulaması ile karşılaşmaları halinde Reklam Kuruluna veya ticaret il müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

YORUMLAR 61
  • Fehmi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar istediği gibi kutu gramaj ambalaj da oyna ma üretim yapabiliyormu bakanlığa devlete bilgi vermiyor mu kuş uçsa devletin haberi olması lazım devir teknoloji devri degilmi
    Cevapla
  • Murat gözükara 2 yıl önce Şikayet Et
    Önce her şeye standart getireceksin.. Gramaj belirleyecektir... Mesajla 4 yıl önce 1 adet tuvalet kağıdı 220 yapraktı.. . Şuan 150 yaprak... Kimi 110 kimi 130...neye göre bilen yok fiatsa uçmuş hesap soran yok...
    Cevapla
  • ayn 2 yıl önce Şikayet Et
    paketi 75 gramlık üründen 5li avantajlı paket diye rafa koyuyorlar, ama içindeki paketler 70er gramlık !!!
    Cevapla
  • Martli 2 yıl önce Şikayet Et
    ulkede serbest piyasa yokmu. isteyennistrdigi fiyata satar. fiyatlar arz talep dengesi ile olusmuyormu? ister fiyat artırır ister gramajdan duser. yeterki bunu ambalaj uzerinde belirtsin. yoksa dönelim 80 oncesi yari sosyalist sisteme herseyin fiyatını devlet belirlrsin
    Cevapla
  • Reel 2 yıl önce Şikayet Et
    Basiretli olmak ticari hukukta temeldir. O zaman zam yapacaksın.
    Cevapla
  • kemal 2 yıl önce Şikayet Et
    Hangi marketin sahibisin?
    Cevapla
  • adil 2 yıl önce Şikayet Et
    Eski 80 gramlık ambalajdaki çikolatayı, aynı ambalajda, görünüşte ve ebatta, bu kez 70 gramlık piyasaya sürüyorlar. Müşteri 80 gramlık aldım zannediyor. Hem 80 gramlığı hem de 70 gramlığı koysaydı rafa, o zaman sorun olmazdı.
    Cevapla
  • Gürsel 2 yıl önce Şikayet Et
    Seninde marketin var heralde adamlar sahtekarlık diyor
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Kontrolsüz fiyat artışı iki yıldır var. Dolar , euro., arttı bahaneleri dolar euro düştüğü zaman fiyatlar hiç düşmedi. Şimdi birde küresel kuraklık eklendi tamam. Her ürünün gramajı düşürüldüğü gibi üstüne de günlük zamlar yapılıyor adeta. Bunun kontrolünden ve denetiminden ben sorumlu değilim herhalde. Ülkeyi adeta her yönden kuşatma eğilimi var. Hükümet kimsenin gözünün yaşına bakmadan acilen her yönden hertürlü tedbirler almalı. Fırsatçılara ve hainlere gerekenler yapılmalı.
    Cevapla
  • Engin Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Paketlerin gramajını düşürmek ve/veya paketin içinde bulunan malın sayısını azaltmak ve bu durumda eski fiyatı da aynen bırakmak (aslında o fiyatı da arttırıyorlar ya) tam anlamı ile "NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK"tır Bunu yapan kişi ve kuruluşlar bu suçtan yargılanmalı.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hangi marketler yapıyor adlarını da verebilir misin?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle