Bakan Muş’tan Rusya ile 'daha dengeli ve çeşitli ticaret' vurgusu

Muş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Rusya’nın başkenti Moskova’da organize edilen Türkiye - Rusya İş Forumu’nda konuştu.

Bakan Muş’tan Rusya ile 'daha dengeli ve çeşitli ticaret' vurgusu
Bakan Muş’tan Rusya ile 'daha dengeli ve çeşitli ticaret' vurgusu
GİRİŞ 30.07.2021 17:05 GÜNCELLEME 30.07.2021 17:05

Küresel ekonominin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2020’de üretim kaybına uğradığını anlatan Muş, “Üretim kanadındaki gelişmelere paralel olarak dünya ticaret hacminde de kayda değer bir daralma yaşandı. Öte yandan, Türkiye ekonomisi pandemi dönemindeki durgunluk ve belirsizliğe rağmen 2020 yılında yüzde 1,8 oranında büyümeyi başarmıştır. Ayrıca Türkiye ekonomisi 2021 yılının birinci çeyreğinde yüzde 7’lik bir büyüme kaydederek potansiyelini bir kez daha göstermiştir.” diye konuştu.

Küresel ticaretin yapısında bir dönüşüm gerçekleştiğini belirten Muş, “Rusya ile Türkiye, Avrasya coğrafyasında Kafkasya, Orta Doğu ve Karadeniz havzasında en etkin bölgesel aktörlerdir. Türkiye ve Rusya olarak ortak yapacağımız projelerle bu büyük dönüşümün öncü ülkelerden olmak ve bu dönüşümden birlikte istifade etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

2020 yılında Rusya ile ikili ticaretin Kovid-19 salgını etkisiyle bir önceki seneye göre yüzde 17 azaldığını belirten Muş, “2020 yılında Rusya'ya ihracatımız 4,4 milyar dolar, ithalatımız ise 17,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan, 2021 yılının ilk yarısında ticaret hacmimiz hızlı bir toparlanma kaydetmiştir. Bu dönemde ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35, ithalatımız ise Rusya’dan yüzde 44 artmıştır. İlk 6 aydaki rakamlar, bu yıl sonunda 30 milyar doları aşan bir ticaret hacmine ulaşacağımızı bizlere gösteriyor.” dedi.