Tarım ve Orman Bakanlığının bu yıl hizmete aldığı insansız helikopter, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki yangınla mücadelede kullanıldı. Manavgat'ın farklı noktalarında dün öğle saatlerinde çıkan ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan orman yangınına müdahale devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının bu yıl kullanmaya başladığı insansız helikopteri, uçuş öncesi inceledi. Pakdemirli, helikopterin özellikleri hakkında bilgi verdi. Teknolojinin önemine değinen Pakdemirli, "Yangının yönetimi için, özellikle gece kullanımı için aldık. Operasyonel olarak ilk uçuşunu yapıyoruz. Teknolojiyi her alanda kullanıyoruz. Altında termal kameraları var, oradan her şeyi alıyor." dedi. Türk teknoloji şirketinin, askeri ve sivil alandaki ihtiyaçları karşılamak amacıyla yüksek yük taşıma kapasitesine, uçuş süresi ve menziline sahip hava aracı elde etmek için tasarladığı helikopter, saatte 160 kilometre hıza kadar çıkabiliyor. Üzerinde bulunan yüksek çözünürlüklü termal kamera ve sensörlerle kontrol noktasına destek sağlamak üzere tasarlanan insansız helikopter, havada 8 saate kadar kalabiliyor. Araç, yangın koordinasyon merkezine anlık görüntü aktarıyor, yangının gidişatına ve sıcak bölgelere dair detaylı bilgileri, yangın kontrol merkezi ile anlık paylaşıyor. Titra teknolojisi kullanılarak yaklaşık 2,5 senedir devam eden Ar-Ge projesiyle geliştirilen helikopter, 20 bin feet yüksekliğe çıkabiliyor.

Yorumlar 30 Yorum Var
  • İdam edilsinler 29.07.2021 19:36
    Ulke olarak bizim icimizdeki yangin yakiilan ormanlarin sindugu zamandan cok ormani yakan s.siz hain kalles ....idam edildigi asildigi yada yaktiklari ormanla ayni akibeti paykastigi zaman yada irmanlarimizdan yas bir dali kesenin kafasinin kesildigini girdugumuz zaman icimizdeki ates tam soguyacak ormanlarimizi yakanlarin arkasinda duran azmettirenlerin kesinlikle idam edildiklerini gormeden bu ulkenin vatandasinin icindeki yangin sonmeyedek idam edilsinler iste icimizdeki yangin bunlarin idam edildigini gorunce bilince sonecek hemde diger hainler icin caydirici olacak uygulanan idam cezalari sonrasi sikiysa ayni hainligi yapsinlar o zaman bunlar kesinlike tek istek bunlar idam edilsin
  • Adem 29.07.2021 19:07
    Gecenlerde abd ve avusturalyada bı dızı yangınlar olmustu ya amazon ormanlarının yanması lanet olsun oyle yada boyle gezegen yok oluyor yazıkkı.
  • Saha 29.07.2021 18:44
    Bu ağaçları yakanlar kasten yakıyorsa bunlara insan denmez. Bu yaratıklara idam cezası versen az gelir. Aynı şekilde akarsularimizi gölleri, denizlerimizi kirletenlerde. Plastik mamullerini, Pet şişelerini rastgele ,atılması gereken yere değilde sağa sola atanlar.
  • alll 29.07.2021 18:01
    Farkındaysanız bu ülke niye gelişmiyor. Çünkü bu devlet varını yoğunu pkk ya harcıyor. Teröristler ot gibi her yerden fışkırıyor. Ülkenin tek gelişememe sebebi bu. Pkk yı yok etmek için hazineyi boşaltsan yine kurumaz bunların soyları. Tabi bu mikropları destekleyen sanki Türkiye de değil deAntarktika da yaşıyormuş gibi desteklemesi de cabası
  • Ergün 29.07.2021 17:40
    7 ilde aynı anda çıkan yangınlar insana arabamı dedirtiyor
Daha fazla yorum görüntüle