Türkiye'de üretildi, dünyaya satıldı! 6 ayda 1.2 milyar dolar para geldi

Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının yüzde 29,1'lik kısmını karşılayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yılın ilk yarısında 1 milyar 214 milyon 635 bin dolarlık ihracata imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, Türkiye'nin makarna ihracatının yüzde 73'ünün Gaziantep'ten yapıldığını söyledi.

Türkiye'de üretildi, dünyaya satıldı! 6 ayda 1.2 milyar dolar para geldi
Türkiye'de üretildi, dünyaya satıldı! 6 ayda 1.2 milyar dolar para geldi
GİRİŞ 23.07.2021 09:29 GÜNCELLEME 23.07.2021 09:29
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri (GAİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, tarım üretiminin yoğun yapıldığı Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Kilis'in bağlı olduğu GAİB üyesi firmalar, yılın ilk yarısında 168 ülke ve serbest bölgeye 1 milyon 875 bin 285 ton ürün gönderdi.

Böylelikle ülkeye 1 milyar 214 milyon 635 bin dolar döviz kazandıran bölge ihracatçıları, değerde yüzde 18,1 ve miktarda ise 8 büyüme kaydetti.

Bölgeden en fazla makarna ihraç edildi. 260 milyon 484 bin dolarlık makarna ihracatını, 217 milyon 304 bin dolarla bitkisel yağlar, 205 milyon 62 bin dolarla buğday unu takip etti. Bölgenin bitkisel yağlardaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemi göre yüzde 23,7 arttı.

EN FAZLA İHRACAT IRAK'A YAPILDI
Bölge en çok ürününü ise 377 milyon 752 bin dolarla Irak'a gönderdi. Irak'ı 166 milyon 839 bin dolarla Suriye ve 72 milyon 820 bin dolarla Cibuti izledi.

Yılın ilk altı ayında İran'a yapılan ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1008 artarak 40 milyon 106 bin dolara ulaştı.

HEDEF 2,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, AA muhabirine, Türkiye'nin makarna ihracatının yüzde 73'ünün Gaziantep'ten yapıldığını söyledi.

Altunkaya, şöyle konuştu:

"Un ihracatında Gaziantep ve GAİB olarak birinci sıradayız. Bisküvi-pasta ürünlerinde iyi bir noktadayız. Güneydoğu'nun verimli arazileri, bu bölgeye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatçında ayrı bir önem kazandırıyor. Yıl sonunda bölgemizden inşallah 2 milyar 500 milyon dolar seviyelerinde ihracat gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki dönemlerde elimizdeki imkanları daha kullanacağız. GAP Barajı'nın suyunun da artık Kızıltepe'ye vardığını görüyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl Kızıltepe, Nusaybin ovalarına inip bu topraklardan çok verim alırız."

 

YORUMLAR 12
  • espanyol 2 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun antepliler daha neler neler gelecek
    Cevapla
  • Bereket 2 yıl önce Şikayet Et
    Gıda ürünleri ihracatı için iyi planlama yapılmalı.Dışarıya ürün satalım derken iç piyasada fiyatları zıplatmamalı.Para ediyor diye bir yıl çiftçi o ürünü ekip biçiyor bu kez fiyatı düşüyor ve üretici zarar ediyor.Ertesi yıl ekmiyor bu kez ürünün fiyatı yükseliyor bu kez ithal etmek zorunda kalıyoruz.Yeşil mercimek aldım,Kanada üretimi çıktı..Oysa mercimeğin ana vatanı bizim Anadolu toprakları.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    tarım ürünü ihracatı bizim sonumuzu getirecek. hergün daha pahalıya alıyoruz kendi ürettiğimizi. karlı diye dışarı satılıyor herşey
    Cevapla
  • doğru söyler 2 yıl önce Şikayet Et
    üretim yapacağız dünyayı doyuracağız diye bütün suyumuzu tükettik 10 sene sonra içicek su bulamayacağız
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Hah şimdi de öyle mi oldu. Düne kadar tohumu ithal ediyoruz hepsini İsrailden alıyoruz, tarımda her şey ithal mercimek k.fasulye ithal ,et ithal deyip sonrada "yakında SİHA ları kemirirsiniz diye " alay ediyordunuz . Şimdi de çevir kazı yanmasın öyle mi, Oradan vurduk olmadı bir de çevrecilikten vuralım öyle mi. Hainlikte sınır tanımayan troller. Allah sizi bildiği gibi yapsın . Bütün dünya ihracat için çalışır sırf muhalefet olsun diye ihracata karşı çıkıldığını da bizim CHP li hainlerde görüyorum.
    Cevapla
  • Güveniyorum 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye’de üretilmeyip ithal edilen hammaddeler konusunda devletimiz daha fazla teşvik vermeli günlük temel ihtiyaçlar döviz kurundan etkilenmemesi için akp bunu başarabilir dahası günlük temel ihtiyaçları insanların bir kısmının oy oranını önemli şekilde etkiler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle