Bayramda Kapadokya ve Pamukkale'de balon keyfi için davet

Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşcı, Kurban Bayramı'nda Kapadokya ve Pamukkale bölgelerini havadan görmek isteyenleri, THK'nin yeni balonlarına beklediklerini belirtti.

Bayramda Kapadokya ve Pamukkale'de balon keyfi için davet
Bayramda Kapadokya ve Pamukkale'de balon keyfi için davet
GİRİŞ 18.07.2021 16:18 GÜNCELLEME 18.07.2021 16:18

Aşcı, Türkiye'de 1997'de Dünya Hava Oyunları ile Türkiye'de ilk defa balon uçuşunu, THK'nin Kapadokya bölgesinde başlattığını söyledi.

Göreve geldiklerinde THK'nin balon işletmeciliğinin de sıkıntılı durumda olduğunu ancak yapılan reklam ve sponsorluk anlaşmalarıyla balonların yenilendiğini ve bir şirkete kiralandığını dile getiren Aşcı, 28 kişilik yeni balonların hizmete alındığını anlattı.

Kapadokya'da 3 gün doğumu, 1 gün doğumundan yarım saat sonra, 1 de öğleden sonra olmak üzere 5 uçuş izni bulunduğunu vurgulayan Aşcı, Pamukkale bölgesinde de sıcak hava balonunda öncü olduklarını kaydetti.

Aşcı, THK'nin yeni ve modern balonlarının bayramda ve yıl boyunca yeni misafirlerini beklediğine dikkati çekerek, "Kapadokya ve Pamukkale bölgesindeki balonlarımızı yenileyerek filosunu genişleten THK, 8 yıldır kapalı olan balon uçuş okulunu açma hazırlanıyor." diye konuştu.

THK'nin sınırlarını uluslararası boyutlara da taşımaya hazırlandığını ifade eden Aşcı, Makedonya hükümetinin talebi üzerine balon faaliyetini orada da başlatmak için çalışma yaptıklarını söyledi.

"Balon filomuzu 18'e çıkarmayı hedefliyoruz"

Yeni gelecek olan balonlarla filosunu bu yıl içinde 18'e çıkartmayı hedeflediklerini belirten Aşcı, şöyle konuştu:

"Kapadokya ve Pamukkale de özel bir turizm şirketiyle müşteri temin sözleşmesi yaparak, daha profesyonel olarak kültür turizmini canlı tutarak, balon meraklılarını bu bölgeyi gezdiriyoruz. Geldiğimizde çok eski olan balon filomuzu tamamen yeniledik. Şu anda 13 balonumuz var, 2 tane daha gelecek. Yıl sonunda filomuzu 18’e çıkartmayı hedefliyoruz. Böylece filomuzu hem yeniledik hem de kapasitesini artırdık. Balon pilotu sayımızı da artırdık. Bölgenin en saygın firması olurken, Pamukkale bölgesinde de balon turizmini canlandırdık. Balonları koyduğumuz depolarımızı yeniledik. Sistem olarak daha modern bir düzene geçtik. Balonlarımız 28 artı 2 kişi kapasiteli olarak hizmet veriyor."

Bölgenin neredeyse yüzde 70'e yakın balon pilotu ihtiyacını THK'nin karşıladığını anlatan Aşcı, "Ancak pilot uçuş okulu, 2013'ten sonra pilot ve öğretmen olmadığı için kapanmış. Bizde de sadece tek bir pilot vardı. Eskiden bölgenin bütün pilot ihtiyacını THK Gökçen Balon Pilot Okulu karşılıyormuş. Biz şimdi altyapımızı tamamladık, hocalarımızda hazır. 8 yıl aradan sonra tekrar hem bölge için hem de kendi balonlarımız için pilot yetiştireceğiz. Okulumuzu yeniden faaliyete geçmesi için çalışıyoruz ve bölgenin balon pilotlarını yeniden biz eğiteceğiz. Bu da Kapadokya ve Pamukkale bölgesine ayrı bir canlılık katacak." değerlendirmesinde bulundu.

Aşcı, THK'yi eski güzel parlak günlerine geri döndürebilmeyi amaçladıklarını dile getirerek, "Çok güzel amaçlarla yola çıkılmış ancak sonradan kurum çok büyük yaralar almış. Bayram ve sonrasında gökyüzü sevdalılarını balonlarımıza bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yolculara günün anısına "uçuş sertifikası" veriliyor

THK'nin yenilenerek hizmete sunulan balonları, vatandaşlardan tam not aldı.

Gökyüzünden yolculara Kapadokya bölgesini gezdiren balonlar, hava şartları ve uçak seferlerinin durumlarına göre yerden 1600 ila 2 bin 400 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor.

Balon turlarına katılan yolcular, yaklaşık bir saat süren uçuş esnasında Kapadokya bölgesinde vadiler ve ilginç kaya oluşumlarının arasından geçerken güneşin doğuşunu seyrediyor.

Yolcular ayrıca peri bacaları, asma bahçeleri, eski güvenlik kafesleri gibi yapıları da kuş bakışı yakından izliyor.

Uçuş sonrasında balon yolcuları için düzenlenen partinin ardından günün anısına uçuş tarihi, pilot adı gibi bilgilerin yer aldığı "uçuş sertifikası" veriliyor.

"Balona tekrar binmek istiyoruz"

Balon yolcularından Kerim Küçükavcı, aslen Konyalı olduğunu ancak doğduğu günden beri Danimarka'da yaşadığını belirterek, sosyal medyada balon turizmini gördüklerini anlattı.

Balonla gökyüzü turunu çok merak ettiklerini dile getiren Küçükavcı, 4 arkadaşıyla hem tatil yapmak için hem de Kapadokya'yı balonla gezmek için geldiklerini ifade etti.

Çok beğendikleri balon turuna tekrar katılmak istediklerini aktaran Küçükavcı, "Balonla gökyüzünde Kapadokya bölgesini gezmek çok eğlenceliydi. Danimarka'da da arkadaşlarıma tavsiye edeceğim." dedi.

"Bizim için çok güzel bir anı oldu"

Necla Bal da Tekirdağ'da yaşadığını, iş yerinde bir arkadaşının tavsiyesi üzerine eşi ve çocuğuyla balon turuna katılmaya karar verdiklerini söyledi.

Sıcak hava balonuna katılmanın çok heyecan verici olduğunu belirten Bal, "Çok eğlendik, çok beğendik, mutlu olduk. Bizim için çok güzel bir anı oldu. Özellikle oğlum, okulda arkadaşlarına ve öğretmenine burada yaşadıklarını, gördüklerini anlatacak" diye konuştu.