Uyarılar peş peşe geliyor! 2 bin TL'ye kandı 12 bin TL'den oldu

Ticaret Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde tatil planlarında görülen artışla birlikte tüketicileri, sahte otel tanıtımlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarmasının ardından bir dikkat çeken uyarı da TÜRSAB'dan geldi.

Uyarılar peş peşe geliyor! 2 bin TL'ye kandı 12 bin TL'den oldu
Uyarılar peş peşe geliyor! 2 bin TL'ye kandı 12 bin TL'den oldu
GİRİŞ 14.07.2021 09:48 GÜNCELLEME 14.07.2021 10:30
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Cuma akşamı mesai bitimi ile başlayacak 9 günlük Kurban Bayramı tatili ile yaklaşık 10 milyon kişinin kıyı bölgelerine ve memleketlerine akın etmesi beklenirken, koronavirüs salgınından kaynaklı uzun süredir bugünlerin hayalini kuran vatandaşlar ise online kanallar üzerinden bütçesine uygun otel arayışını sürdürüyor.

Kimi bölgelerde otel doluluk oranları ise neredeyse yüzde 100 seviyesine ulaştı. Tabi ortaya çıkan bu talep patlaması dolandırıcıları da harekete geçirmiş durumda.

ÇOK CİDDİ MAĞDURİYET VAR: DİJİTAL DOĞRULAMA BUTONUNA DİKKAT!

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya seyahat siteleriyle ilgili son günlerde çok ciddi mağduriyet haberlerinin kendilerine ulaştığını belirterek uyarıda bulundu.

Kaçak veya yasal olmayan sitelerden vatandaşların farkında olmadan alışveriş yaptığına dikkat çeken Bağlıkaya, dijital doğrulama butonu olmayan sitelerden tatil satın alınmaması yönünde çağrıda bulunuyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya

ACENTENİN TÜM SİCİL KAYITLARI GÖRÜLEBİLİYOR

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin dijital doğrulama sistemi olmayan sitelerden alışveriş yapılmaması gerektiğini dile getiren Bağlıkaya, ''Bir seyahat acentesi eğer yasalsa muhakkak onu sitesinde dijital doğrulama butonu oluyor o butona tıkladığında seyahat acentesinin bütün sicil kayıtları görülüyor. Ancak girilen sitenin tursab.org.tr olduğundan emin olunması gerekiyor. Çünkü bir nokta ya da bir virgül fazla koyularak vatandaşlarımız gerçek olmayan sitelerden alışveriş yapmış oluyorlar. Daha sonra o tesise gittiklerinde ne öyle bir rezervasyon oluyor ne de öyle bir tesis oluyor.'' dedi.

Dijital doğrulama sistemi butonu

KİRALAMA YAPARKEN ÜÇ KRİTİK BELGEYE DİKKAT!

Tatil satın alırken dolandırılmak istemiyorsanız karışışınızdaki kişiye kaparo yollamadan önce söz konusu şahsın güvenli olup olmadığının test edilmesi gerektiğini kaydeden Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, ''Örnek verilmek gerekirse çok güzel fotoğraflarla villa ilanı çıkan birine öncelikle siz bu mülkün sahibimi siniz, emlakçı mısınız yoksa turizmci misiniz? diye sorup şayet turizmci ise TURSAB üyelik belgesi, emlakçı ise yetki belgesi, mal sahibi ise tapusu olması lazım. Tüm bunları sorgulayın ve mümkünse uzaktan para göndermeyin. Ya kendiniz gidin yeri görün ya da o bölgede yakınınız varsa o görüp parayı ödesin.'' dedi.

CEP TELEFONUNUZ İLE BELGELEYİN

Tatil satın aldıktan sonra otele gidildiğinde vaat edilenden farklı bir hizmet ve ortam ile karşılaşılması durumunda ise bunun cep telefonu ile belgelenmesi yönünde uyarıda bulunan Ağaoğlu, ''Bunu size kiralamayı yapan kimse onla yazılı olarak paylaşın ve mağduriyetinizin giderilmesini talep edin. Mağduriyetinizin giderilmemesi halinde ise ikametgâhınızda bulunan tüketici hakem heyetine 11 bin 300 liraya kadar olan şikayetinizi iletebiliriz.'' diye konuştu.

Tüketici hakem heyetlerine başvuruların tamamen ücretsiz olduğunu da sözlerine ekleyen Ağaoğlu, verilen kararların ise mahkeme kararı yönünde olduğunu itiraz olmaması halinde ise 10 gün içerisinde kesinleştiğini de kaydetti.

AYIP ORANINDA BEDEL İADESİ TALEP EDİN!

Tüketicilerin seçimlik haklarından birinin ise ayıp bedeli oranında indirim olduğuna da değinen Ağaoğlu, gidilen tesisin kendisine vaadedilen şekilde çıkmaması halinde orada hiç konaklama yapılmadan bedel iadesi de talep edilebileceğini, konaklama yapılmış olunursa ise ayıp oranında bedel iadesi talep edilebileceğini vurguladı.

İKİ BİN TL İNDİRİME KANDI 12 BİN TL'DEN OLDU

Sahte ve kopya siteler üzerinden dolandırıldığına yönelik kendilerine de çok sayıda şikayet geldiğinin altını çizen Ağaoğlu, en son gelen bir vakada ise mağdurun bir otelin kopyalanan sitesi üzerinden irtibata geçtiği kişilere nakit olması halinde iki bin TL indirim seçeneği sunulması üzere 12 bin TL'sini kaptırdığını belirtti. Ağaoğlu bu tarz bir dolandırıcılık yöntemi ile karşılaşılması halinde derhal savcılığa başvurulması gerektiğinin altını çiziyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 3
  • Wanli 2 yıl önce Şikayet Et
    12 bin tl tatil parası verene koymaz .... Adama desen şurda fakire biraz sadaka ver ,vermez ...
    Cevapla
  • Siraç Turizm 2 yıl önce Şikayet Et
    Turizm Bakanligi ve icisleri bakanligi ilgilenmesi lazim.Dolandirilanlarin haddi hesabi yok.Her gun site ve ilan sitelerinde kullanici ilani kapattiriyoruz.Ilan siteleri hic bir kontrol yapmadan ilan yayinliyorlar.Paralarin tramsfer oldugu hesaplar belli,telefonlar belli hatta kisiler belli hic bir islem yapilmiyor.Telefon actiginda biraz daha para kazanayim birakacagim diyen var.Ceza alani duymadik.Tursab sadece bir birlik Firuz elinden geleni yapiyor.Devlet hirsizlara firsat vermemeli
    Cevapla
  • Battalgazi 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah rızası için caydırıcı ceza uygalayın, müslüman olan bir ülke olmamıza rağmen her kes birilerini dolandırmanın hesabını yapıyor. Caydırıcı cezalar olmuş olsaydı insanlar bu kadar mağdur olmazdı.
    Cevapla