Milyonlarca memuru ilgilendiren maaş zammı için süreç başladı

Kamu işçisi ve kamu görevlilerini ilgilendiren zam görüşmeleri devam ediyor. Kamu işçisi hükümetten taleplerini karşılayacak yeni bir teklif bekliyor.

Milyonlarca memuru ilgilendiren maaş zammı için süreç başladı
Milyonlarca memuru ilgilendiren maaş zammı için süreç başladı
GİRİŞ 13.07.2021 12:17 GÜNCELLEME 13.07.2021 12:17
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.

Türk-İş ve Hak-İş'in en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talebine karşın, hükümet brüt ücreti 3577-3750 lira arası olanlara 100 lira, brüt ücreti 3750-4000 lira arası olanlara 60 lira seyyanen zam ile yılın ilk 6 ayı için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı teklif etti.

Son dakika: Hükümetten kamu işçilerine zam teklifiSon dakika: Hükümetten kamu işçilerine zam teklifi

"TABAN ÜCRETİN ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALMA RİSKİ VAR"

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, hükümetin teklifinin ardından Türk-İş bünyesinde oluşturdukları Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu'nu acil olarak toplayıp, teklifi değerlendirdiklerini söyledi.

Konfederasyona bağlı 15 sendikadan temsilcilerin katıldığı toplantıda, teklifin kabul edilemez bulunduğunu belirten Ağar, şöyle konuştu:

"Bizim taleplerimiz ile hükümetin teklifi arasında ciddi bir fark var. Enflasyon, geçim şartları ve düşük ücretli işçilerin durumu ortada. 700 bin işçinin yaklaşık yarısı düşük ücretlerle çalışıyor. Beklentilerin çok altında olan hükümetin bu teklifi, zaten bozuk olan çalışma hayatındaki dengeleri daha da bozar. Hükümetin teklifindeki taban ücretin, yeni yılda asgari ücretin altında kalma riski söz konusu. Böyle bir şey gerçekleşirse çalışma barışı ciddi yara alır. Taban ücretteki artışı önemsiyoruz. Talep ettiğimiz rakamlarla ücret dengesizliğini gidermek istiyoruz. Tüm bunları göz önünde alıp, hükümetten taleplerimize karşılayacak yeni zam teklifi bekliyoruz."

"BAYRAMDAN SONRA MAKUL PAZARLIK SÜRECİ BAŞLAR"

Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız da hükümetin geçen hafta yaptığı teklifi pazarlığa giriş olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Hükümetin daha makul bir teklif getireceğine ve o teklif üzerinden müzakereyi sürdüreceklerine inandığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın ortaya koyduğu yaklaşımdan, yapılan teklifin sürecin başlangıcı olduğunu anladık. Bu teklif, üzerinde ilerleyeceğimiz seviyede değil.​​​​​​​ Kamuoyundaki tepkiler de bu yönde. Hükümettin yeni teklifiyle birlikte bayramdan sonra makul pazarlık sürecinin başlayacağını düşünüyorum. Bu sürecin uzlaşıyla başarılı bir şekilde neticelendirileceğine inanıyorum."

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ İÇİN SÜREÇ BAŞLADI

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin süreç başladı.

Kamu görevlilerinin 2022 ve 2023 yıllarında maaşlarına yapılacak zammın belirlendiği 6'ncı dönem toplu sözleşme sürecinin takvimi belli oldu.

2020 MEMUR ZAMMI TOPLANTISI NE ZAMAN YAPILACAK

Sendikalar; tekliflerini, temsilcilerini ve Hakem Kurulu üye listelerini 14 Temmuz'a kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na iletecek.

Taraflar arasındaki ilk görüşme 2 Ağustos'ta yapılacak. Son toplu sözleşme görüşmelerinde 2020 yılı için yüzde 4 artı 4, 2021 yılı için yüzde 3 artı 3 zam yapılması konusunda anlaşma sağlanmıştı.

Kamu görevlilerinin aldığı zamma enflasyon farkı da ekleniyor. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 70
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    en düşük memur maaşı 10 bin tl olmak zorunda. türk lirası eridi gitti. geçen bimden iki kefir iki paçalı don aldım 53 lira tuttu. gucciden değil bimden aldım
    Cevapla
  • Osmanlıxxx 2 yıl önce Şikayet Et
    Peki 1800 / 2000 tl alan ne yapsin memurun birikimi vardır özel sektörde çalışıpta 2000 tl alan ölüyor
    Cevapla
  • Oku-yorum 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben okudum öğretmen oldum. Aldığım maaş evlilik ve çocuk yardımı dahil 5950 tl. İlkokuldan sınıf arkadaşım var belediyede temizlik görevlisi (çöpçü). Okuma yazmayı öğrenemedi. Bana sordu ne kadar maaş alıyorsun diye benden çok aldığını bildiğim için söylemedim 6000 alıyormuş. Şimdi bana ek dersin var diyenler olur ek dersim yok. Fakat onun ikramiyesi ve sosyal yardımları var. Turkiyenin hali. Neyseki işim var buna şükür.
    Cevapla
  • işçi 2 yıl önce Şikayet Et
    8 senelik kamu işçisiyim aldığım maaş 4000 tl civarı yaz kış açık alanda çaĺışıyoruz yagmur kar fırtına vs. haftada 1 gün tatilim var senede 30 gün.Haftada 2 gün kışın 15 gün yazın 3 ay resmi,dini tatiller ayrıca sürekli rapor alıp okula bile gelmezsiniz(çocuğum okula gittiği için biliyorum) bi de utanmadan o çöp kokusunu çeken emekçinin maaşına göz dikmişsiniz.Malesef biz bu ülkede memurları bi türlü doyuramadık,doymak nedir bilmediniz...
    Cevapla
  • Rektefiyeci 2 yıl önce Şikayet Et
    Bende okumadım sanayide tamirci olarak işe girdim. Şimdi ise üniversitede gereksiz bölümleri okuyan iki arkadaşımı işe aldım. Asgari ücret veriyorum. Onlar okula giderken ben soğukta araba tamir ediyordum. Şimdi ben yazıhanemde çay içerken onlar soğukta çalışıyor. Demek istediğim şey rızık işi Allah'ın vermesiyle olur. Okumayla değil. Tabiki calisicazda o ayrı mesele
    Cevapla
  • memur 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah, devletimizi inşaallah dünyanın en güçlü ülkesi olmasını nasip eder. o zaman herkes kazanır inşaallah
    Cevapla
  • memur 2 yıl önce Şikayet Et
    hakan sana söylüyorum 5 bin iyi para diyorsun değil mi bir daire 500 bin bir arabas 300 bin. şimdi bir karşılaştır sana bir zahmet
    Cevapla
  • emekli öğretmen 2 yıl önce Şikayet Et
    3600 ek gösterge sözü verileli tam 3 yıl oldu,arkadaşlar hala çalışıyorlarmı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle