Goldman Sachs’tan sürpriz kripto tahmini

Goldman Sachs Bitcoin ve Ethereum fiyatlarına yönelik sürpriz tahminde bulundu. Bitcoin ve diğer kripto paraların son bir yılda gösterdiği yükseliş, yaşanan sert düşüşlere rağmen Wall Street’in de dikkatini çekiyor.

Goldman Sachs’tan sürpriz kripto tahmini
Goldman Sachs’tan sürpriz kripto tahmini
GİRİŞ 09.07.2021 14:07 GÜNCELLEME 09.07.2021 14:07

Bitcoin ve kripto paraların fiyatında yılın ilk dönemlerinde görülen yükselişler, dijital varlıkları birçok kişinin odak noktası haline getirdi. Aynı zamanda kripto para piyasasının performansı Wall Street’in de dikkatini çekti. Son 12 ayda Bitcoin fiyatında görülen %300’lük artış, Ethereum rallisinin yanında sönük kaldı.

Piyasa değeri açısından Bitcoin’den sonra ikinci en büyük kripto para Ethereum’un fiyatında aynı dönemde %800 yükseliş görüldü. Şimdi kripto para sektörü piyasaların yönünü tahmin etmeye çalışırken Wall Street devi Goldman Sachs analistleri Ethereum’un gelecek yıllarda Bitcoin’in önüne geçme potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi.

Aynı zamanda kripto paraların fiyatında görülen ekstrem volatilitenin, kripto paraların altın gibi bir güvenli liman varlığı olma yarışına girmesinin mümkün olmadığı anlamına geldiği konusunda uyarıda bulundu. Forbes’un haberine göre Goldman Sachs araştırmacıları müşterilerine yazdıkları notta, Ethereum’un şimdilerde en fazla kullanım alanına sahip olan kripto para olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Ethereum’da merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) projelerinin popülerleşmesi ve non-fungible tokenların (NFT) giderek yaygınlaşmasıyla birlikte son 12 ayda hızlı bir yükseliş gerçekleşti. Hem DeFi projeleri hem de NFT’ler Ethereum’un blockchain’i üzerinde yer alıyor. Bu yıl geleneksel finansal ürünlerin bankalar dışında kripto teknolojisi kullanılarak yeniden üretilebileceği düşüncesiyle ortaya çıkan DeFi milyarlarca dolarlık bir pazar haline geldi.

NFT’ler ise sanatçıların, içerik üreticilerinin ve ünlülerin dikkatini çekti. Goldman Sachs Ethereum’u Bitcoin’e tercih eden önemli yatırımcıların en sonuncusu oldu. Geçtiğimiz ay 100 milyon dolarlık dijital varlık yöneticisi Two Prime’ın Baş Yatırım Uzmanı da Ethereum’un zaman içinde Bitcoin’in önüne geçerek, piyasa değeri en yüksek kripto para olacağını açıklamıştı.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, şimdilerde 32 bin dolar seviyesinde bulunan Bitcoin’in piyasa değeri yaklaşık 600 milyar dolar. Ethereum ise 2,100 dolar seviyelerinde seyrediyor ve piyasa değeri 250 milyar dolara ulaştı. Goldman analistleri Bitcoin ve Ethereum arasındaki rekabetin volatilitede yükselişi tetiklediği konusunda uyarıda bulundu.

Aynı zamanda bu volatilitenin kripto paraların altın gibi bir güvenli liman yatırımı olma ihtimalini düşürdüğünü de ifade etti. Goldman araştırmacıları, “altın ve kripto paralar arasındaki rekabet, altın ve hisseler gibi riskli varlıklar arasındaki rekabete benziyor” dedi. Açıklamanın devamında, “altını savunmacı bir enflasyon koruması, kriptoyu ise riskli bir enflasyon koruması olarak görüyoruz. Kripto paralar arasındaki rekabet de bu varlıkların güvenli liman yatırımları olmasını önlüyor” ifadeleri kullanıldı.

Bitcoin’in fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 65 bin dolardan, Çin’in baskıları ve Tesla’nın milyarder CEO’su Elon Musk’ın olumsuz yorumlarıyla birlikte çöküşe geçti. Bitcoin’de görülen ani fiyat düşüşü son aylarda kripto para piyasasının toplam değerinden 1 trilyon doların üzerinde düşüş görülmesine neden oldu.