Tüm dünya ABD'nin kararını bekliyor! Türkiye masadaki önemli bir seçenek olacak

İran Ticaret Odası Enerji Komisyonu Başkanı Salehi, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının kaldırılması ve İran nükleer anlaşmasının tam olarak uygulanması halinde Türk ve İranlı enerji şirketlerinin yeni pazarlara açılabileceğini bildirdi.

Tüm dünya ABD'nin kararını bekliyor! Türkiye masadaki önemli bir seçenek olacak
Tüm dünya ABD'nin kararını bekliyor! Türkiye masadaki önemli bir seçenek olacak
GİRİŞ 09.07.2021 16:56 GÜNCELLEME 09.07.2021 17:20
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Hamid Reza Salehi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran ekonomisinin yaptırımlar sebebiyle gelişemediğini ancak nükleer anlaşmanın tekrar işlerlik kazanmasıyla ülke ekonomisinin yeni bir döneme gireceğini aktardı.

Bu kapsamda hükümet ve özel sektörün yabancı ülkelerle olan ticaretini normalleştirmek için hazırlıklara başlayacağını vurgulayan Salehi, İran hükümetinin ilk aşamada dünya bankaları tarafından bloke edilen petrol gelirlerini artırmayı amaçlayacağını söyledi.

TÜRKİYE, MASADAKİ ÖNEMLİ BİR SEÇENEK

Salehi, İran'ın enerji piyasasındaki eski yerini almak ve petrolle ilgili projeleri öncelemek için bazı endüstriyel projelere ara verebileceğine dikkati çekerek, "Türkiye üzerinden Avrupa'ya enerji tedariki masada önemli bir seçenek olacak. Karadeniz ve Akdeniz'e olan kıyısıyla ve boru hattı altyapısıyla Türkiye, İran ile gaz ve elektrik hatlarını güçlendirebilir. Bu durum, Türkiye'nin enerjide transfer ülke olma hedefine de katkı sağlar. Türk ve İranlı enerji şirketleri teknik ve mühendislik kapasitelerini birleştirerek yeni pazarlara açılabilir." ifadelerini kullandı.

Doğal Gaz ve Petrol Boru Hatları Haritası

Öte yandan İran'ın Suriye, Irak, Türkiye gibi stratejik ilişkiler içerisinde olduğu komşu ülkelere enerji sağlamak için her zaman iş birliğine açık olduğunu belirten Salehi, "Mesela, Irak'ın gaz ve elektrik tedariki büyük oranda İran'ın sorumluluğunda. Gerekli güvenli ortam sağlanırsa İran, Irak ve Suriye üzerinden Lübnan'a ve Akdeniz'e de petrol ve doğal gaz ulaştırabilir." dedi.

İran, Türkiye'yi Avrupa'ya enerji tedariki noktasında masada önemli bir seçenek olarak görüyor

YAPTIRIMLAR PETROLDEN BAĞIMSIZ EKONOMİYİ ÖN PLANA ÇIKARDI

Salehi, petrol pazarına giriş yapmanın, gelirlerinin çoğunu petrol ihracatından sağlayan İran için hayati önem taşıdığını bildirdi.

ABD yaptırımlarından sonra İran petrolü yerine başka kaynaklara yönelen tüketicilerin, en erken yaptırımların kalkmasının ikinci yılında İran'a geri dönebileceğini kaydeden Salehi, "Söz konusu süreçte İran hükümeti, ekonomiyi petrolden bağımsızlaştırmanın önemi anladı. Bunun etkilerini de önümüzdeki süreçte göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Salehi, bu çerçevede Tahran'ın, enerji kapasitenin azami kullanımı ve yeni teknolojilerin ülkeye giriş yapması için uluslararası iş birlikleri arayacağını belirtti.

100'DEN FAZLA ÜLKE İRAN'I SEÇMİŞTİ

İran'ın normalleşme sürecine girilmesi durumunda doğrudan yabancı yatırımcılara kapısını açacağını kaydeden Salehi, şöyle devam etti:

"İran pazarının potansiyelini bilen yabancı yatırımcılar bu kapıdan girmeye hazır görünüyor. İran'ın rüzgar ve güneşten toplam 80 bin megavat elektrik üretim kapasitesi var. Zaten 2015'te 100 ülkeden fazla yabancı yatırımcı yenilenebilir enerji alanında İran'a yatırım yapmak için gelmişti. Ayrıca ülke içi yatırımlar iyileştirilerek günlük petrol üretimi de 6 milyon varile çıkarılabilir. Bu kapsamda İran, Suudi Arabistan da dahil olmak üzere komşu ülkelerle ilişkilerini iyileştirmeye odaklanacak. Bu yumuşama politikası, enerjideki hedeflerine ulaşmasında İran'ı başarılı kılacak."

İRAN, OPEC'İN KISINTI KARARINDAN MUAFİYET İSTEYEBİLİR

George Mason Üniversitesi Schar Politika ve Devlet Okulu Sosyal Bilimler Profesörü Mark Katz ise nükleer anlaşmanın eski haline dönmesi halinde birçok ülkenin yeniden İran'dan petrol almak isteyeceğini söyledi.

TAHRAN, KAYIPLARINI TELAFİ ETMEK İSTİYOR

İran'ın daha fazla petrol satmak için petrol fiyatlarını düşürme veya en azından keskin yükselişini önleme eğiliminde olacağını dile getiren Katz, "OPEC, üretim kesintisi kararına İran'ın da uymasını isteyecek ancak ABD'nin KOEP'ten çekilmesi ve Trump yönetiminin uyguladığı yaptırımlar sebebiyle kaybettiklerini telafi etmeyi hedefleyen Tahran, söz konusu kısıntı kararından muafiyet isteyebilir. Her halükarda petrol ithalatçıları yaptırımlarla karşı karşıya kalmadığı sürece İran petrolünü satın alacak." değerlendirmesinde bulundu.

ÇİN, ABD'YE BOYUN EĞMEYECEK

Katz, yine de yabancı yatırımcıların İran petrol sektörünü eski haline getirecek gerekli kaynakları sağlayıp sağlayamayacağının önemli bir soru işareti olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"ABD, Amerikan şirketlerinin bu sürece dahil olmasını istemeyecek ve Avrupalılar başta olmak üzere birçok ülkeye de baskı yapacak. Ancak Çin'in, Amerika'nın bu konudaki baskısına boyun eğeceğini düşünmüyorum. Öte yandan Rus firmaları da Çin'in bölgede sahip olduğu kaynaklara sahip olmasa bile İran petrol sektöründe daha fazla yer almak isteyebilir."

ÇİN'DEN ABD'NİN KARARINA TEPKİ

Çin hükümeti, ABD’nin daha fazla Çinli şirketin Amerikan finans piyasalarına erişimini sınırlandırmaya yönelik kararını eleştirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, "Çinli şirketlerin yasal haklarını ve çıkarlarını korumak için tüm önlemleri alacaklarını" ve "ABD’nin Çin’in içişlerine müdahale etme girişimlerini engelleyeceklerini" belirtti.

ABD’yi ticari ve ekonomik konuları siyasallaştırmakla suçlayan Vang, yaptırımların ABD’deki ve diğer ülkelerdeki birçok yatırımcıya zarar verdiğini ifade etti.

ABD’nin yaptırımları genişletme kararının ardından Dow Jones ve FTSE Russel, 20 civarında Çinli şirketi endekslerinden çıkaracağını açıklamıştı. ABD Başkanı Joe Biden, 3 Temmuz’da imzaladığı kararname ile bazı Çinli firmaları yaptırım listesine eklemişti. Böylece Amerikalıların yatırım yapmasının yasaklandığı Çinli şirketlerin sayısı 59’a yükselmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 28
  • Okuyucu 2 yıl önce Şikayet Et
    Iran halkı değil. Fakat yönetimi ,bizim 1945 yılındaki chp baski rejimi örneğin tahranda sünnî caminin olmasına tahammülleri yok, karabagin kurtuluşunda ermenistan ile nasil dans ettiklerinii dünya biliyor, güneş balcikla sivanmaz
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd türkiye ye f 35 leri telim etmeli
    Cevapla
  • Levo 2 yıl önce Şikayet Et
    1 saatlik uçuş maliyeti 50000 dolar ve kalkabilmesi tamamen ABD kontrolünde bir uçak kesinlikle alınmamalı
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Humeyni İran’a geldiğinde ve ilk Cuma namazında “ön saflarda kara gözlüklü siyah ve MOSSAD ajanları” herkesin malumudur. İran’da da tıpkı ABD gibi kaç İran vardır?
    Cevapla
  • O k u r 2 yıl önce Şikayet Et
    Ha PKK ha İran. İkisi de emperyalizmin piyonu...
    Cevapla
  • Öktem 2 yıl önce Şikayet Et
    İran ve abd terör devleti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle