İzmir Otoyolu'nun tüm etaplarında garantiyi karşılama oranı yüzde 100'ü geçti

Muhalefetin sürekli diline doladığı yap-işlet-devret projelerindeki garanti sayıları İzmir Otoyolu’nda sağlandı. İstanbul-İzmir Otoyolu’nun hemen hemen her etabında garantiyi karşılama oranı yüzde 100’ü geçti.

İzmir Otoyolu'nun tüm etaplarında garantiyi karşılama oranı yüzde 100'ü geçti
İzmir Otoyolu'nun tüm etaplarında garantiyi karşılama oranı yüzde 100'ü geçti
GİRİŞ 05.07.2021 19:22 GÜNCELLEME 05.07.2021 19:22
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Muhalefetin otoyol ve köprülerle ilgili her fırsatta diline doladığı 'garanti ücreti'yle ilgili algı operasyonu çürüdü. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan İzmir otoyolu ve Osmangazi Köprüsü'nde devletin garanti ettiği günlük araç sayıları aşıldı. Haziranda İstanbul-İzmir Otoyolu'nun hemen hemen her etabında garantiyi karşılama oranı yüzde 100'ü geçti. Ağustos 2019'da tüm etapları devreye alınan otoyolda, 2020'nin ikinci yarısında da geçiş sayıları garanti edilenin üstüne çıktı. Pandeminin etkisinin tamamen kalkmasıyla birlikte rakamların daha da artması bekleniyor. Böylece, Hazine kasasından yolcu garantisi karşılığı tek kuruş harcanmadan ülke dev eserler kazanmış olacak. Otoyol ve köprü, 2035'te devlete devredilecek.

HER ETAPTA GARANTİ AŞILDI

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün resmi verilerine göre, İzmir-İstanbul Otoyolu'nun birinci kesimini içeren Hersek-Orhangazi arasında haziranda günlük ortalama geçişler 42 bin 176'yı buldu. Devletin garantisi olan 40 binin üzerine çıkıldı. Otoyolun Orhangazi-Bursa kuzey arasındaki bölümünde ise garantiyi karşılama oranı yüzde 128'e ulaştı. Haziranda garanti edilen araç sayısı günlük 35 bin araç olarak belirlenen kesimden, 45 bine yakın araç geçti. Bursa Batı-Balıkesir Batı arasındaki üçüncü kesim ise en çok kullanılan bölüm oldu. Devlet bu kesim için 17 bin araç geçiş garantisi vermişti. Bu kesimde günlük ortalama araç sayıları 24 bini aştı. Neredeyse garantiyi karşılama oranı yüzde 143'leri buldu. Otoyolda garanti araç sayısını haziranda tek tutturamayan kesim Balıkesir Batı ve İzmir arasındaki bölüm oldu. Ancak orada dahi pandemiye rağmen garanti edilen geçiş sayısının yüzde 71'ine ulaşıldı.

ALTERNATİFLERE RAĞMEN...

Osmangazi Köprüsü de yapıldığı günden bu yana en çok eleştirilen proje… Hem fiyatı hem de garanti geçiş rakamları üzerinden belirli bir kesim tarafından sürekli gündeme getirilen Osmangazi Köprüsü de deniz geçişi alternatifleri ve pandemiye rağmen araç garanti sayısının yüzde 82'sini tutturmayı başardı. Osmangazi Köprüsü'nde devletin garanti ettiği araç sayısı günlük 40 bin. Haziranda köprüden geçen günlük ortalama araç sayısı 33 bini buldu. Pandemi nedeniyle kapatmanın yoğun olduğu temmuz-ekim 2020 arasında dahi Osmangazi Köprüsü'nde günlük araç sayısı 36.4 bine çıktı.

22 YIL SONRA DEVLETİN

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin (İstanbul-İzmir Otoyolu) ihalesi Yap-İşlet-Devret Modeli'ne (YİD) göre 9 Nisan 2009 tarihinde yapıldı. Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi ve Göçay firmalarının oluşturduğu konsorsiyum ihaleyi kazandı. Şirketler, 22 yıl 4 aylık yapım ve işletme teklifi sundu. Bu sürenin sonunda otoyol ve köprü devlete verilecek.

ZAMAN TASARRUFU…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, daha önce otoyolun zaman ve akaryakıt tüketimi açısından tasarruf sağladığına ilişkin veriler paylaşmıştı. Buna göre, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun kullanılması durumunda iş seyahatlerinde; bir otomobil için zaman tasarrufu 228 TL, akaryakıt tüketimi tasarrufu 76 TL. Toplam 304 TL'yi buluyor. İstanbul'dan 2.5-3 saat olan Bursa ulaşımı 1 saate indi. Ortalama 8 -9 saat olan İzmir ulaşımı ise 3 saate düştü.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
YORUMLAR 52
  • ismail 2 yıl önce Şikayet Et
    yakit tasarrufu ne kadarsa ustune 20 tl ekleyip parayi belirleyecen yani 200 tl lik yakit 100 e dusuyorsa 20 tlde rahatlik zaman keyif oncelik konfor ne dersen adina onu ekle 120 lira olsun herkes kabul eder
    Cevapla
  • Heykel yapalim 2 yıl önce Şikayet Et
    Böyle düşünen muhalif kesime otoyol ne lazım boşuna yapıldı bırakın duble yoldan gidip gelsinler beleşe sonra 1 günde anca İstanbul'dan bodrum a giderler.bu millete hizmet gereksiz.heykel yap geç.
    Cevapla
  • Ahde Vefa 2 yıl önce Şikayet Et
    Yüce Allahım Tüm. EMEK verenlerden razı olsun HELAL OLSUN ülkemin ALPARSLANLARINA KAHRAMWNLARINA Aşkla hizmet edenlerine HELAAAAL
    Cevapla
  • Doğru Söze... 2 yıl önce Şikayet Et
    Beşiktaş BARCELONA 'nın ilk 11'ini olduğu gibi tranfer etmiş ama stadyum giriş biletleri çok pahalı olduğu için ben izleyemiyorum... Bunun gibi birşey otoyollar ve köprülerde!!!
    Cevapla
  • İslam 2 yıl önce Şikayet Et
    İslamiyet umumun refahını temin üzeredir. Fakat sefih medeniyet ve onun avaneleri ise zengin azınlığın refahını esas alır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle