Dünyanın konuştuğu İHA ve SİHA'lardan sonra Türkiye'den oyun değiştirecek hamle

Milli Teknoloji Hamlesi ile dünyada adından sıkça söz ettiren Türkiye, İHA ve SİHA’larını dünyaya pazarlamaya başladı. Türkiye, bu alanda önemli bir projeyi daha devreye soktu. MKE artık özel hukuk hükümlerine tabi olacak.

GİRİŞ 03.07.2021 12:05 GÜNCELLEME 03.07.2021 18:48
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Makine kimya endüstrisi kurumu artık resmen anonim şirket oldu. Buna ilişkin kanun resmi gazetede yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre MKE'nin sermayesi Hazine'de, yönetimi ise Milli Savunma Bakanlığı'nda olacak. MKE'nin başlangıç sermayesi ise 1 milyar 200 milyon lira olarak belirlendi.

Kanunun "Kuruluş" başlıklı 3'üncü maddesinde özetle şöyle denildi: 

* Bu Kanunla belirlenen amaçlar doğrultusunda faaliyetlerde bulunmak üzere; kuruluş ve tescile ilişkin hükümleri hariç Türk Ticaret Kanununa ve özel hukuk hükümlerine tabi,
Başlangıç sermayesi 1 milyar 200 milyon TL olan Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim * * * Şirketi (MKE A.Ş.) unvanı altında bir anonim şirket kurulmuştur.
* Şirketin ilgili olduğu Bakanlık, Millî Savunma Bakanlığı'dır.
* Şirket, 6102 sayılı Kanuna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak hazırlanan esas sözleşmesinin imzalanmasını müteakip yapılacak tescil ve ilan ile faaliyete geçer.
* Şirketin sermayesinin tamamı Hazine'ye aittir. Ancak, mülkiyet hakkı ile kâr payı hakkına halel gelmemek ve pay sahipliğinden kaynaklanan bütün mali haklar Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda kalmak kaydıyla Hazine'nin Şirketteki pay sahipliğine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri Bakanlık tarafından kullanılır.

"MKE SATILAMAZ" KAYDI EKLENDİ

MKE'nin anonim şirket olarak düzenlenmesi iktidarla muhalefeti karşı karşıya getirmişti. Muhalefet özelleştirileceği gerekçesiyle teklife karşı çıkmıştı. Bu eleştirilerin önüne geçmek amacıyla yasaya "MKE satılamaz" kaydı eklendi.

Şirket, şirketin hisseleri ve bağlı ortaklıkları, satış, kiralama, işletme hakkının devri ve sair başka tasarruflar yoluyla yerli ve yabancı özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerine devre konu edilemez.

ŞİRKET, MSB'YE BAĞLI OLACAK

MKE AŞ'nin yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumlulukları düzenlenecek. Şirketin ilgili olduğu bakanlık, Milli Savunma Bakanlığı olacak. MKE AŞ, faaliyetlerini sermayesinin tamamı Hazine'de olacak şekilde sürdürecek.

CUMHURBAŞKANI KARARI İLE KAMULAŞTIRMA YETKİSİ

MKE AŞ, yurt içi ve dışında şirket kurma, kurulmuş şirketleri satın alma, bu şirketlere iştirak etme veya bu şirketleri işletme, gerektiğinde yurt içi ve dışında şube/temsilcilik açma, milli güvenlik ve ulusal kalkınma içeren yatırım projeleri için Cumhurbaşkanı Kararı ile kamulaştırma yapma yetkisine sahip olacak. Yurt dışında şirket kurma, kurulmuş şirketleri satın alma ve bu şirketlere iştirak etme Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak genel kurul kararı ile gerçekleştirilecek.

ASKERİ VE SİVİL AMAÇLI GELİŞTİRMELER YAPACAK

MKE AŞ, milli güvenlik hedefleri doğrultusunda askeri ve sivil amaçlı; her çeşit silah, mühimmat, patlayıcı ve kimyasal madde, petrokimya ve diğer kimyevi ürünleri, makine, teçhizat, malzeme, ham madde, araç gereç, cihaz, sistem ve platformları yurt içi ve yurt dışında üretme veya ürettirme, pazarlama ve ticaretini yapma, temsilcilik faaliyetlerinde bulunma, araştırma-geliştirme, ürün geliştirme ve mühendislik faaliyetleri, modernizasyon, tasarım, test, montaj, entegrasyon ve satış sonrası hizmeti yapma veya yaptırma, jenerik ve yenilikçi teknolojilerin yerli ve milli olarak geliştirilmesine ilişkin tematik araştırma merkezi/laboratuvarı, özel endüstri bölgesi veya eğitim kurumları kurma; her türlü kurum, kuruluş ve tüketiciye yönelik olarak proje mühendisliği, danışmanlık, teknoloji transferi, eğitim hizmetleri ile enerji, geri dönüşüm, taahhüt işleri yapma, lojistik destek sağlama, mühimmat ayırma ve ayıklama faaliyetlerinde ve esas sözleşmesinde belirlenen diğer faaliyetlerde bulunabilecek.

MKE AŞ hizmetlerinin gerektirdiği görevler, İş Kanunu'na tabi personel eliyle yürütülecek. Şirket, faaliyet alanıyla ilgili konularda geçici veya sürekli olarak yerli ve yabancı uyruklu personel istihdam edebilecek. Şirketin hisseleri ve bağlı ortaklıkları; satış, kiralama, işletme hakkının devri veya sair tasarruflar yoluyla yerli veya yabancı özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerine devre konu edilemeyecek.

ÖZELLEŞTİRE HÜKÜMLERİNE TABİ OLMAYACAK

MKE AŞ ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası MKE AŞ'ye ait olan iştirakler, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümlerine tabi olmayacak. MKE AŞ'nin faaliyet alanı kapsamında ithal edeceği mal ve hizmetler, gümrük vergisinden muaf tutulacak.

MSB'NİN ENVANTERİ BEDELSİZ KULLANILABİLECEK

Şirket, yüklendiği taahhütleri daha etkin şekilde yerine getirmek için aynı şekilde geri vermek veya gerçeğe uygun değerini ödemek şartıyla Milli Savunma Bakanlığı envanterinde bulunan ham madde, malzeme, araç gereç, cihaz, teçhizat, yedek parça, sistem, alt sistem ve benzerlerini kullanabilecek. Milli Savunma Bakanlığı envanterinde bulunan bina, fabrika, imalathane, atölye, iş yeri ve benzeri taşınmazlar, arazi, platform, silah, mühimmat, ekipman, sistem ve alt sistemler ile altyapı ve test merkezleri Milli Savunma Bakanı onayıyla bedelsiz kullanılabilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 20
  • Terazi 2 yıl önce Şikayet Et
    ... satıldı yani
    Cevapla
  • Guc 2 yıl önce Şikayet Et
    Reis seviyoruz seni
    Cevapla
  • Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim yeni statülerinde yollarını açık eylesin.
    Cevapla
  • A.hadi 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayret karşı çıkmak bakımından k.k ve zihniyeti ile m.a ve tabiası şimdiye kadar karşı oldukları halde hele yalana dolana şiddetli olarak sesleri çıkmadı gibi hayret belkide sonradan sesleri çıkar acaba elzem hayırlı karlı yapılması gereken bir işlem dsğilmi bunlar yüksek perdeden karşı çikmadıkları için biraz kuşkulandim bu zihniyet sahiplerini karşı oldukları işler çok hayırlı oluyorlarda onun için
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Her devlet kurumuna mit elemanı girse .kurumda yozlaşma varsa. Yan gelip yatma varsa. Hantallaşma varsa.Cumhurbaşkanımıza rapor etse.iyi olmazmı.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Ah.Ah.Ah.
    Cevapla
  • M.Ü 2 yıl önce Şikayet Et
    Zaten öyle olsa bile , arkadaşın böyle bir şey düşünmesi her türlü tebrik ve teşekkür'ü deyer .
    Cevapla
  • Metehan 2 yıl önce Şikayet Et
    Olmadığı ne malum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle