Türkiye, 93 milyar dolarlık kayıp için harekete geçti! Güzel haberler peş peşe geliyor

Dünyanın en çok turist çeken destinasyonları arasında yer alan Türkiye, pandemiyle birlikte turizmde 93 milyar dolarlık bir kayıpla karşı karşıya kaldı. Birçok ülkenin seyahat kısıtlamalarını kaldırmasıyla birlikte Türkiye bu kayıpları kısa sürede kapatmak için düğmeye bastı.

Türkiye, 93 milyar dolarlık kayıp için harekete geçti! Güzel haberler peş peşe geliyor
Türkiye, 93 milyar dolarlık kayıp için harekete geçti! Güzel haberler peş peşe geliyor
GİRİŞ 02.07.2021 13:04 GÜNCELLEME 02.07.2021 13:04
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

2019 Aralık ayında tüm dünyayı bir anda etkisi altına alan Coronavirus pandemisi, ekonomik anlamda tüm sektörleri etkilerden turizm bu sektörlerin başında geliyor. Öyle ki, BM'ye bağlı Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ile Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) ortak raporuna göre Covid salgınının dünya çapında yol açtığı milli gelir kaybı 4 trilyon doları aşabilir.

DÜNYADA TURİZM 1990’LAR DÜZEYİNE GERİLEDİ

Raporda, pandemi nedeniyle 2020'de turizm sektöründeki kaybın 2,4 trilyon doları bulduğu ifade ediliyor. Ayrıca turizmin geçen yıl 1990'lardaki düzeye gerilediği, 2023'e kadar sektörde ilerleme kaydedilmesinin beklenmediği belirtiliyor. En kötü senaryoya göre, küresel çapta uluslararası turist sayısında yüzde 75 düşüş yaşanması halinde, doğrudan turist harcamalarında 948 milyar dolar azalma olacak, ancak bunun ekonomideki gerçek boyutu 2,4 trilyon dolara ulaşacak.

Turizmde Türkiye'nin amiral gemisi olarak nitelendirilen ve dünyanın dört bir köşesinden turist çeken Antalya'da, Rusları taşıyan uçakların gelmesiyle turizm hareketlendi.

TÜRKİYE EN ÇOK KAYIP YAŞAYAN ÜLKELERİN BAŞINDA GELİYOR

Birçok ülkenin giriş çıkışlarını kapatması ve seyahat kısıtlamalarıyla birlikte sektör büyük kayıplar yaşadı. Dünyada en çok turist çeken destinasyonların başında gelen Türkiye de bundan en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldı. Bu dönemde Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısında yüzde 69’luk kayıp yaşadı. Bunun doğrudan turizm alanında ekonomide 33 milyar dolar kayba yol açtığı tahmin ediliyor. Yeme-içme, perakende ticaret, iletişim ve ulaşım gibi yan sektörlerle birlikte bu kaybın yaklaşık üç katına çıkarak 93 milyar dolara ulaştığı vurgulanıyor. Rapora göre Türkiye’nin yalnız turizmden kaynaklı kaybının toplam milli gelirdeki payının yaklaşık yüzde 9'u buluyor. Buna göre Türkiye turizmde en büyük kayba uğrayan ülke oldu.

TÜRKİYE, YARALARI HIZLA SARACAK

2020’ye hiç olmadığı kadar yüksek beklentiyle giren turizm sektörü ise mecburen tüm dinamiklerini gözden geçirmeye ve yeniden yapılanmaya odaklandı. Dünya genelinde pandeminin etkilerinin azalması ve Türkiye’nin aşılamadaki hızıyla birlikte normalleşme adımları da ardı ardına atılmaya başlandı. Seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte turizm sektörü de beklentilerini yükseltti. Bunun yanı sıra hükümet, Türkiye’ye seyahat kısıtlaması uygulayan ülkelerle dirsek temasına geçerek yasakların kaldırılması için görüşmelerini hızlandırdı.

İLK ADIM RUSYA VE FRANSA’DAN GELDİ

Fransa'da 17 Haziran'da Türkiye'yi seyahat kısıtlaması içeren kırmızı ülke listesinden çıkarmıştı. Türkiye'den Fransa'ya gidenler için 10 günlük karantina zorunluluğu kaldırılmıştı.

Rusya'da 15 Nisan'da aldığı kararla Türkiye ile uçuşları sınırlandırmıştı. Ancak Rusya, Türkiye'ye tüm uçuşların 22 Haziran itibarıyla tekrar başlatılması kararı almıştı.

ALMANYA VE AVUSTURYA DA TÜRKİYE’Yİ LİSTEDEN ÇIKARDI

Rusya ve Fransa’nın seyahat yasaklarını kaldırmasının ardından bir müjde de Almanya ve Avusturya’dan geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas

Almanya Dışişleri Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında 17 Mart 2020 tarihinde uygulamaya konulan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu tamamen veya kısmen Kovid-19 risk bölgesi olarak sınıflandırılan 80 ülkeye yönelik seyahat uyarısını kaldırdığını açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas yaptığı açıklamada, "Olumlu gelişmelerin olduğu yerde, kısıtlamaları sürdürmek için bir sebep yok" dedi. Almanya'nın yasağı kaldırmasıyla Türkiye'ye 3 milyon turistin gelmesi bekleniyor.

Almanya’nın halen seyahat kısıtlaması uyguladığı 40 ülke bulunuyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin risk seviyesini çok yüksek olarak tanımlanan kırmızı listeden çıkartıldığını, buna göre iki doz aşı yaptıran ve üzerinden 14 gün geçen kişilere karantina uygulanmayacağını bildirdi.

BİR GÜZEL HABER DE FAS'TAN GELDİ
Fas Kraliyet Havayolları'nı Facebook sayfasından yapılan açıklamada, 11 Temmuz'dan itibaren Kazablanka'daki V. Muhammed Havalimanı'ndan Antalya'ya direkt uçuşlara başlayacağı açıklandı.

DİĞER ÜLKELER DE YASAKLARI 2-3 HAFTA İÇİNDE KALDIRABİLİR

Türkiye yasağını Hollanda, Belçika ve Danimarka, İsveç, Norveç gibi İskandinav ülkeleri sürdürüyor. Avrupa’nın lokomotifi durumundaki Almanya’nın yasakları kaldırmasının ardından bu ülkelerinde önümüzdeki 2-3 hafta içinde yasakları kaldırması bekleniyor.

Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol

RUS TURİST SAYISI 110 BİNİ AŞTI

Rusya'nın uçuş kısıtlamasını kaldırmasının ardından Antalya'ya turist akını başladı. Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, 22-29 Haziran arasında Antalya Havalimanı'na dış hatlardan 1707 uçakla 326 bin 570 yolcu geldiğini söyledi. Hava trafiğinin özellikle Rusya'dan gelen uçuşların başlamasıyla yoğunlaştığını dile getiren Varol, Antalya'ya 8 günde gelen Rus yolcu sayısının 110 bini aştığını belirtti. Rusya'dan 20 noktadan 8 günde 389 uçakla yolcu geldiğini aktaran Varol, günde ortalama 15 bin Rus turistin kente geldiğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

HAVA TRAFİĞİNDE YÜZDE 120 ARTIŞ OLDU

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hava trafiklerinde artış yaşandığını, tatil merkezi olan Antalya'da yüzde 120'lik uçuş artışı olduğunu söyledi.

Bakan Ersoy "Kurallar eksiksiz şekilde Türkiye’de de uygulanıyor. Yasaktan çok sınırlamalar diyelim. Belli sürelerde aktivitelere başlanmıştı. Aşı yoğun şekilde yapılırsa, 50 milyonu geçti. Aşıya ikna edilmeliyiz. Hava trafikleri başlamıştı. Antalya’da yüzde 120’ye varan artışlar var. İstanbul Havalimanı’nda yüzde 60’lar var. Edirne, Muğla girişlerinde yüzde 110 artış olmaya başladı" dedi.

ANTALYA OTELLERİNİN YÜZDE 90'I AÇILDI

AKTOB Başkan Yardımcısı ve Limak Holding Turizm Grup Başkanı Kaan Kavaloğlu, aşılanma sayısının hızlanması ve vaka sayılarının düşüşüyle birlikte seyahat yasaklarının kaldırıldığına dikkat çekti. Yeniden seyahat eden Rus ve Alman turistin Antalya'daki kapalı otellerin kapılarını açtığını anlatan Kavaloğlu, "Antalya'daki otellerin yüzde 90'ı açıldı" dedi.

KOVİD SERTİFİKASI DEVREDE

Diğer yandan Avrupa Birliği'nde (AB) "Dijital Covid Sertifikası" uygulaması, 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu AB dışındaki bazı ülkelere uygulanan, 'zorunlu haller dışında seyahat kısıtlaması'na devam edilecek. Komisyon, kısıtlamaları her 2 haftada bir gözden geçiriyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 38
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Dogalgaz elektirk vb seylere zam yaparak aciklari kapatiyorlar
    Cevapla
  • emre19 2 yıl önce Şikayet Et
    Turizm kimsenin Tekelinde olamaz. İnsanlar nereyi rahat bulur beğinirse, çıkarı nerede fazla olursa oraya gider. Bu avantaşlarda Türkiyede fazlasıyla var. O zaman Turistlerde Türkiyeye koşa koşa gelecektir.
    Cevapla
  • bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    93 milyar ı kemal çalmıştır hesap ver hesap uzmanı öakma kenal nereye koydun 93 milyarı
    Cevapla
  • Sivas 58 2 yıl önce Şikayet Et
    Avusturyanın karatinayı kaldırdıgı diye bişey yok aşı olanlara sagdece karantina yok aşı olanlar zaten hiçbir ülkede karatina yok
    Cevapla
  • Ramo 2 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir ülke deme Malezya Endonezya singapur ve bir çok ülkede var karantina asi dahi olsan
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Toplum olarak kayıp ahlakımızın, edebimizin peşine düşmeliyiz. Yoksa dünyamız da ahiretimiz de perişan olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle