Yeni torba yasa geliyor! Milyonları ilgilendiren düzenlemeler...

Meclis tatile girmeden önce acil çıkarılması gereken konularla ilgili hükümet yasa teklifi hazırlığına girişti. Torba yasada vadesi gelmemiş çeke ödeme ertelemesinden kentsel dönüşümdeki zorunluluk oranlarına, altyapı yatırımlarında vatandaştan alınacak paydan müsilajla mücadeleye kadar birçok madde yer alıyor.

Yeni torba yasa geliyor! Milyonları ilgilendiren düzenlemeler...
Yeni torba yasa geliyor! Milyonları ilgilendiren düzenlemeler...
GİRİŞ 01.07.2021 08:54 GÜNCELLEME 01.07.2021 08:58
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Hükümet, Meclis tatilinden önce acilen çıkartılmasına karar verdiği konuları içeren bir torba teklif hazırlıyor. Teklifte, müsilajla mücadele maddesinden, vadeli çek sürelerini değiştiren hükümlere kadar çok sayıda düzenleme olacak.

Yasada, alt yapı yatırımları için vatandaştan alınan paya sınır getirilmesi de konulacak. Edinilen bilgiye göre, hazırlıkları son aşamaya getirilen torba teklifte, çok sayıda bakanlığın önerileri bulunuyor. Temmuzun ilk yarısında yasalaştırılması beklenen torba teklifte, özetle şu hükümler yer alacak:

MÜSİLAJ MADDESİ 

Deniz kirliliği ve müsilajla mücadele kapsamında, belediyelerin yükümlülüklerine ilişkin düzenleme yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önerdiği maddeye göre, belediyelerin atık suları bertaraf etme, buna yönelik biyolojik arıtma tesisleri yapma gibi yetki ve görevlerini belirlenen sürede yerine getirmezlerse, bu görev ve yetkiler bakanlığa devredilecek.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre süreç, işbirliği protokolleri ile götürülecek. Ancak, arıtma tesisi yapmayan belediyenin merkezi bütçeden alacağı payda kesinti yapılması da öneriler arasında bulunuyor.

VADESİ GELMEYEN ÇEKLER 

Çekin vadesi gelmeden bozdurulmasını erteleyen düzenleme yeniden uzatılıyor. Vadeli çekin erken bozdurulması uygulaması ile ilgili düzenlemenin süresi 31 Ardalık 2021’de dolacak.

Çekin vadesi gelmeden ödenebilmesini sağlayan mevcut yasadaki hüküm ertelenmişti. Pandemi nedeniyle yeni mağduriyetler yaratmamak için çeklerin zamanından önce bozdurulması engellenecek. Salgın nedeniyle çeklerin ödeme sürelerinin ertelenmesi nedeniyle bu sürenin 2023 veya 2025’e kadar uzatılması planlanıyor.

ORTAKLIK PAYI 

İmar Kanunu’nda yeralan ‘ortaklık payına’ sınır getiriliyor. Cami, yol, hastane, okul gibi alt yapı yatırımları yapılırken, vatandaştan alınan pay değiştirilecek. Bu kesintilerin belediyeler tarafından farklı farklı uygulandığı, iki kez talep edildiğine ilişkini sorunlar yaşanıyordu.

Konunun mahkemeye götürülmesinden sonra mahkemeler bu kesintinin ikinci kez alınamayacağına karar verdi. Bu nedenle düzenleme yapılacak. Belediyeler tarafından yapılacak bu kesintinin yüzde 45’i geçemeyeceği, ancak bu miktarın iki kerede alınabileceği hükme bağlanacak.

PERSONEL HÜKÜMLERİ 

Torba teklifte, Sağlık Bakanlığı ile SGK’da çalışan eczacıların maaşlar farklarını ortadan kaldıran hükümler de olacak. Ayrıca, Gümrüklerde uyuşturucu yakalanmasına yardımcı olan personelin ödüllendirilmesine ilişkin düzenleme yapılması planlanıyor.

Düzenlemeye, kentsel dönüşüm uygulaması yapılan bölgelerde, uygulanan zorunluluk oranların yeniden düzenlemesine ilişkin hükümlerin konulması da tartışılıyor.

YORUMLAR 59
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye gibi bir islam ülkesine yasalda olsa bir kumar olan,oynıyanları sefalete düşüren,islamda haram olan -şans oyunları -kaldırılıp yasaklanmalı,ayrıca içkide. bir islam ülkesine bu yakışır,gavur adetlerini kaldıralım.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    millet vekili sayısı çok fazla .başkanın zaten dışardan atama yetkisi var. sayı düşürülmeli
    Cevapla
  • Küskün Ak Partili 2 yıl önce Şikayet Et
    eyt siz olmaz
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Emeklilikte yaşa takılmak ne demek? Belli bir yaşı her ülke vatandaşı bekler.
    Cevapla
  • Mustafa Ceylan 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah Reisimizden razı olsun. Polise öğretmene imamlara ek gösterge sözü verdi fakat ne hikmetse araştırma kurulu bir türlü sonuçlandırmadı ve Reisin sözünü havada bıraktırdılar. 3600 ek göstergeyi emekliler olarak dört gözle bekliyoruz. Durmak yok yola devam.
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    EYT mağdurların sorunu da çözülür inşallah.
    Cevapla
  • kadir 2 yıl önce Şikayet Et
    EYT bir sorun değil lütfen anlayışla karşılayın bu ülkenin 50 yaşında 55 yaşında emekli edebilecek geliri kasası yok eski hükümetler bunu devleti içi dış borca soka soka yaptılar bu ülkenin hiçbir gelir kaynağı bu yükü kaldıramaz.gönül isterki 40 yaşında emekli olalım ama ,işte ekonomimiz el vermiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle