Tüm çalışanları ilgilendiriyor! İşte yıllık izin ile ilgili merak edilenler...

1 Temmuz itibarıyla normalleşmenin başlayacak olması, üniversite sınavlarının tamamlanması, okulların tatile girmesi, Kurban Bayramı derken çalışanlar yıllık izin planlarını da hızla devreye almaya başladı.

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! İşte yıllık izin ile ilgili merak edilenler...
Tüm çalışanları ilgilendiriyor! İşte yıllık izin ile ilgili merak edilenler...
GİRİŞ 30.06.2021 14:57 GÜNCELLEME 30.06.2021 15:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bu dönemde gün hesabı, izin sürecinin resmi tatile denk gelmesi, tatile gidilecek bölgenin uzaklığı nedeniyle ek süre talebi, pandemi döneminde ücretsiz izin kullanımı gibi konular yıllık izin haklarıyla ilgili kafalarda soru işareti oluşturuyor. İşte 10 soru ve cevapta yıllık izin. 

HAFTA SONLARI SÜREYE EKLENİR

1-Hafta tatili yıllık izin süresine dahil mi?

Yıllık izin sürelerine hafta tatilleri dahil değildir. Yıllık izinler kullanılırken, izin süresine rastlayan hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinin bu sürelere ilave edilmesi gerekiyor. Örneğin 15 günlük yıllık izne ayrılan bir işçi, bu süreye 2 gün de hafta tatili rastlayacağından 17 gün yıllık izin kullanacak. 

2-İşçi ne kadar çalışırsa ne kadar izne hak kazanır? 

İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az 1 yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Çalışanların kaç gün izin yapacakları işyerlerindeki kıdemleri yani çalışma yılı göz önünde bulundurularak belirleniyor. Buna göre; 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) kıdemi olan işçilerin en az 14 gün, 5 yıldan çok 15 yıldan az olan işçilerin en az 20 gün, l 15 yıl (dahil) ve daha çok olanların ise en az 26 gün izin hakkı bulunuyor. 18 yaşından küçükler ve 50 yaşından büyükler 20 günden az izin yapmıyor. Sözleşmelerle bu süreler artırılabiliyor. 

BAŞKA YERDE İŞ YAPAN ÜCRETİ İADE EDER

3-İşçi yıllık izin süresinde başka yerde çalışabilir mi? 

Yıllık ücretli iznini kullanmakta olan işçinin izin süresi içinde ücret karşılığı bir işte çalıştığı anlaşılırsa, bu izin süresi içinde kendisine ödenen ücret işveren tarafından geri alınabilir.

4-İşten ayrılırken kullanılmayan yıllık izinler ne olur?

İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. 

5-Askere gidilmesi halinde, askerlikte geçen süre yıllık izin hesabında dikkate alınır mı? 

Askerlik süresince hizmet akdi askıda sayılacağından, bu süre yıllık izin hakkının hesabında dikkate alınmaz. 

6-Yıl içinde alınan mazeret izinleri yıllık izinden düşebilir mi?

İster ücretli olsun isterse ücretsiz, yıl içinde alınmış olunan mazeret izinleri ya da raporlu olunan süreler işveren tarafından yıllık izin hakkından mahsup edilemez.

BÖLÜNEN PARÇALARDAN BİRİ EN AZ 10 GÜN

7-Yıllık izin bölünerek kullanılabilir mi?

İşçinin onayı alınmak suretiyle yıllık izin, bir bölümü en az 10 gün olmak üzere en fazla üçe bölünür.  

8-Yıllık izin uzakta geçirilecekse ekstra yol izni olur mu?

Yıllık iznin işyerinin kurulu olduğu yerden başka bir yerde geçirilmesi durumunda, bu durumun belgelenmesi ve yol izni talep edilmesi halinde işveren, işçiye 4 güne kadar yol izni vermek zorunda. Ancak bu izin ücretsiz izin niteliğinde olur. Normalde yasal yıllık izinlerde geçen sürenin ücretini işveren öder. Bu dönemin sigorta primi de ödenir.

9-Mevsimlik işçinin yıllık izin hakkı var mı?

Eğer 1 yıldan az süren mevsimlik bir işte yahut kampanya işinde çalışılıyorsa, işçinin yıllık ücretli izin hakkı bulunmamaktadır. 

KISA ÇALIŞMA VE FESİH YASAĞI

10-Ücretsiz izinde ve kısa çalışmada geçen süreler yıllık izni etkiler mi?

İş Kanunu uyarınca, kısa çalışmada geçen süreler yıllık izin hakkını etkilemiyor. Fakat, pandemi dolayısıyla geçici olarak işten çıkarma yasağı boyunca işverene işçiyi ücretsiz izne ayırma yetkisi verildi. İşçinin iradesi dışında işverence ücretsiz izne çıkartılmış olan işçilerin ücretsiz izinde geçen sürelerinin, yıllık ücretli izin hesabında dikkate alınması gerekiyor. Ancak uygulamada bu konuda anlaşmazlık yaşanabileceği ifade ediliyor.

YORUMLAR 1
  • İsmail 2 yıl önce Şikayet Et
    İşveren ve yeminli mali müşavirlerin çoğu yıllık izinleri kitabına uyduruyor işçinin dostu yine işçi
    Cevapla