Malatya'dan 50 ülkeye yaş kayısı ihracatı

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini karşılayan ve 100'ün üzerinde ülkeye kuru kayısı ihraç edilen Malatya'da hasadına başlanan yaş kayısılar da 50 ülkede ağızları tatlandırıyor.

Malatya'dan 50 ülkeye yaş kayısı ihracatı
Malatya'dan 50 ülkeye yaş kayısı ihracatı
GİRİŞ 26.06.2021 12:14 GÜNCELLEME 26.06.2021 12:14

Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tescilli Malatya kayısısında dış satım, yeni hasat sezonuyla birlikte başladı.

Mevsimlik işçiler tarafından tek tek dalından koparılan kayısılar, sanayi bölgesindeki entegre tesislere götürülerek burada boylama ve seçme işleminden geçmesinin ardından paketlenerek soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Daha sonra ürünler termokinli araçlarla yurt dışına gönderiliyor.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan,  hasadı yapılan kayısıların ihraç edilmek üzere seri şekilde entegre tesislerde paketlenmeye başlandığını söyledi.

Malatya Ovası'nda ilk hasatta elde edilen kayısıların yurt dışındaki tüketicilerle buluşması adına hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Özcan, şunları kaydetti:

"Hasat edilen ürünleri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalar ihracata hazırlıyor. Ambalajlanan, paketlenen kayısılar soğuk hava depolarına alınıyor, daha sonra da termokinli araçlarla yurt dışına ulaştırılıyor. İlk parti ürün 21 Haziran gibi Almanya'ya gönderilmek üzere yola çıktı. Bu yıl 20 bin ton yaş kayısı ihracatı hedefimiz var. En büyük dezavantajımız ürünün dalda kalma süresinin kısıtlı olması. Yaş kayısı ihracatında çıtayı çok yükseltemememizin sebebi ürün çok hassas, çok kibar ve dalda kalma süresi az."

KAYNAK: AA