Karar çıktı: Bunu yapan emeklilerin maaşı kesilecek

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren önemli bir karara imza atan Anayasa Mahkemesi, tartışmalara noktayı koydu. Sosyal güvenlik uzmanı Cem Kılıç, "Yaş haddi kuralı karara bağlandı" dedi. İşte son dakika gelişmesinin tüm detayları..

GİRİŞ 24.06.2021 10:29 GÜNCELLEME 24.06.2021 10:45
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Son dakika haberine göre, Anayasa Mahkemesi, ücret karşılığı ders veren emekli öğretmenlerin, yaş haddini aştıklarında emeklilik aylıklarının kesilmesini öngören kanunun iptal istemini reddetti.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, “Getirilen sınırlama, devletin pozitif yükümlülükleri kapsamında, işsizlik sorununa çözüm bulunması meşru amacına yönelik” denildi.

Resmi Gazete’de yer alan karara göre, yaş haddini aşan bir emekli öğretmen, ilkokulda ve halk eğitim merkezinde ders ücreti karşılığında ders vermeye devam etmesi nedeniyle emekli aylığı tutarının kesilmesi üzerine dava açtı.

Ankara 7. İdare Mahkemesi, dosyada uygulama konusu olan 5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Başvuruda, kanundaki, “emeklilik aylığı almakta iken her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevine devam edenlerden, yaş haddini aşanların emeklilik aylıklarının kesilmesini öngören düzenlemenin iptaline karar verilmesi istendi.

'AYKIRILIK YOK' 

Düzenlemenin, sosyal hukuk devletinin amaç ve görevleriyle, eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı ileri sürüldü. Başvuruyu, inceleyen Anayasa Mahkemesi, iptali istenen düzenlemenin, anayasaya aykırı olmadığına ve iptal isteminin reddine karar verdi.

Gerekçede, emeklilik aylığı almakta iken eğitim kurumlarında ücret karşılığı ders görevi verilenlerin, kural uyarınca altmış beş yaşını doldurdukları tarihte emeklilik aylıklarının kesileceği belirtildi.

Anayasa’nın 49’uncu maddesine göre, devletin, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alacağı aktarılan gerekçede, “Kuralın, öncelikle genç ve işsiz olan kesimin istihdamını sağlamayı hedeflediği anlaşılmaktadır” denildi.

Kuralla getirilen sınırlamayla, emeklilik aylığının kesilmesinin, yaş haddini aşma şartına bağlandığı, bu alanda çalışma imkanının tamamen ortadan kaldırılmadığı belirtilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

“Kişinin emeklilik aylığının kesilmesi şartıyla çalışıp çalışmama konusunda seçim hakkına sahip olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, kuralla ulaşılmak istenen amaca ilişkin kamu yararı ile çalışma hakkı arasında bulunması gereken makul dengenin gözetildiği anlaşılmaktadır. Kuralın, bu hakka ölçüsüz bir sınırlama getirmediği sonucuna ulaşılmıştır.”

Emeklilik aylığının yaş haddinin aşılmış olması nedeniyle sadece her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilme süresince kesildiği belirtildi.

Bu çalışmanın sona ermesi durumunda sigortalıya tekrar emeklilik aylığının bağlandığı ifade edilerek, “Getirilen farklılık, aşırı bir külfet yüklememektedir. Kuralda eşitlik ilkesine aykırı yön bulunmamıştır” denildi.

CEM KILIÇ: YAŞ HADDİ KURALI KARARA BAĞLANDI 

Emekli aylığı bağlatan bir kişi, emekli aylığını alarak çalışmak konusunda bazı sınırlamalara tabidir. Örneğin eski adıyla SSK’lılar emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederken emekli aylıklarını da alabilirler.

Bu kişiler adına sosyal güvenlik destek primi ödenir. Ancak emekli olduktan sonra memur olarak çalışan kişilerin emekli aylıklarını kestirmeleri gerekir. İşte bu durumun bazı istisnaları bulunmaktaydı.

Bu istisna da yaş haddini aşmadan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders veren öğretmenlerin hem emekli aylıklarını almaya devam edip hem de ders ücreti alabileceğine ilişkindi.

Ancak bu istisnanın sınırı da yaş haddinin geçilmesiydi. Yaş haddi olan 65 yaşın üzerindeki bir kişinin hem emekli aylığını alması, hem de ders ücretli olarak görev yapması mümkün değildi.

Bu kuralın anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla açılan davada Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar devletin bu konuda kural koyabileceği, sosyal güvenlik destek primi uygulamasının amacının işsizlik sorununun çözümü olduğu yönünde oldu.

Bu kuralla çalışma özgürlüğünün kısıtlanmadığına hükmedildi. Dolayısıyla sosyal güvenlik destek priminin öğretmenler için bu şekilde uygulanmasında anayasaya aykırılık olmadığı ortaya konuldu.

KAYNAK: MİLLİYET / CEM KILIÇ
YORUMLAR 10
  • Sadullah özdeş 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet memurluğunu beğenmezler devlet memuru olmak için de can atarlar sonsuza kadar iş garantili yazın güneşin sıcaklığını kışın da soğuk havayı görmezler bir asgari ücretli gibi çalışan olsalardı???
    Cevapla
  • Oğuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Memuru eleştireyim derken gizli devlet düşmanlığı yapmayın .
    Cevapla
  • a.d 2 yıl önce Şikayet Et
    umut rumuzlu yorumcu, devlet ödenen prim üzerinden maaş bağlar. Tabii ki gönül fazla ister ama adam vasıfsız işçi ama en üst dereceden emekli maaşı istiyor. Adam mühendis olarak çalışıyor ama patronu asgari ücretten gösteriyor. O zaman patronuna bir şey demiyor sonra emekli olunca devlet bana az maaş veriyor diyor. Erkekliği patronuna yap devlete yapma....
    Cevapla
  • mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    gençlerde iş beyenmiyor istisnasız % 90 yorulmadan zahmetsizce kazanmanın derdinde
    Cevapla
  • mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    emekli keyfindenmi çalışıyor adam gibi maaş alamadığı için çalışıyor 65 yaşını geçen adam rahatı yerinde ise niye çalışsın
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok yerinde bir karar olmul. Ne oldu hani 65 yaş için mezarda emeklilik diyorlardı? Adam 65 i geçmiş hala çalışıyor. Bırak artık da bir genç iş bulsun.
    Cevapla
  • Ahlak 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam işçi değil memur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle