Zincirleme suç sayılacak! 15 yıl hapis cezası olacak

Sahte fatura ve belge düzenleme zincirleme suç sayılacak. Yeni düzenleme ile tek ceza uygulaması yapılacak. Cezanın 12 ya da 15 yıl olması üzerinde çalışılıyor

Zincirleme suç sayılacak! 15 yıl hapis cezası olacak
Zincirleme suç sayılacak! 15 yıl hapis cezası olacak
GİRİŞ 23.06.2021 11:39 GÜNCELLEME 23.06.2021 14:53
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

AK Parti, 4'üncü yargı paketinden son anda çıkartılan sahte fatura ve belge düzenlemesi üzerinde tekrar çalışmaya başladı.

Buna göre, sahte fatura ve belge düzenleme zincirleme suç sayılacak. Böylece değişik zamanlarda işlenen aynı suça tek bir ceza verilmesi söz konusu olacak. Mevcut uygulamada, her vergi dönemi için ayrı ceza verilip, örneğin 5 dönemin cezası toplanıyordu.

Yeni düzenlemede ise tek ceza uygulaması yapılacak. Cezanın 12 ya da 15 yıl olması üzerinde duruluyor. Vergi kanunlarına göre tutulması gereken defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanıp, tüm borcunu öderse, idareye karşı dava açmazsa veya açtığı davalardan vazgeçerse cezası yarı oranında indirilecek.

Çalışmanın önerge ile Genel Kurul ya da komisyon aşamasında 4'üncü yargı paketine eklenmesi hedefleniyor. Mevcut sistemde sahte fatura ve belge düzenleyenlere 18 aydan 3 yıla kadar ceza veriliyor. Her mali yıl için ayrı ceza verildiği için toplamda 40 yıla kadar varan cezalar ortaya çıkabiliyor.

Bu nedenle sahte fatura ve belge düzenleme suçunun zincirleme suç haline getirilmesine ilişkin çalışma yapılmış ve bu yargı paketi içinde yer almıştı. Sahte fatura düzenlenmesinin zincirleme suç kapsamına alınmasına ilişkin düzenleme Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklardan gelen itirazlar üzerine son anda paketten çıkartılmıştı.

İtirazın gerekçesi ise "böyle bir değişiklik vergi kaçıkçılarına af anlamına gelebilir, vergi kaçakçılarını teşvik edebilir" olmuştu. Ancak AK Parti, son anda paketten çıkartılan düzenlemeyi tekrar gündemine aldı. Hem ilgili bakanlıkların hem de vatandaşın kaygılarını giderecek bir çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında suç ve eylem arasında denge kurulacak. Bunun için Yargıtay ve ilgili tüm kurumların temsilcilerinin katıldığı bir toplantı yapılacak. Bunun sonucunda ise düzenlemeye son şekli verilecek.

ADİL DÜZENLEME

Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç da geçen günlerde sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "4. yargı paketi hazırlıkları süreci içinde vergi kaçakçılığı suçu için getirilecek olan yeni düzenlemelerin cezanın caydırıcılığını ortadan kaldırmaması,vergi hukuku, maliye ve ticari hayat aşçısından etki analizlerinin yapılması, hem uygulamada ortaya çıkan sorunu ve mağduriyetleri giderecek, hem de suçla mücadeleyi zaafa uğratmadan adil bir çözümü sağlayacak bir düzenleme yapılabilmesi için çalışmalar sürmektedir" dedi.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 4
  • ASILBEY@06ÇUBUK 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu anda geldiğimiz Teknoloji sayesinde Naylon fatura,mukavva fatura,sahte fatura vb.gibi olaylardan bahsetmek çok saçma. ilçe,il,bölgede çapında her kesilen belge Türkiye çapındaki tek merkezde kayda girmesi ile % 100 önlecektir. Eğer yetkililer samimi iseler çözüm bu kadar kolay.
    Cevapla
  • taha 2 yıl önce Şikayet Et
    Faturanın elektronik ortamda saklanması veya düzenlenmesi faturanın sahte olmasına hiç bir etkisi yok. Çok tabii e-faturada sahte olabilir. Sahte denince akla sahte para gibi bir çağrışım gelmemeli. Burada faturanın karşılığının belli bir mal veya hizmet olması gerekir. Mal teslimi veya hizmet ifası olmadan kesilen her fatura sahtedir.
    Cevapla
  • ünal 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah Allah yapmayın yazıktır demek suç sayılacak...
    Cevapla
  • misafir41 2 yıl önce Şikayet Et
    pkk propadandasi yapan sonra tekrar propaganda yapan ve devam eden bazi siyasilere de ayni ceza uygulansın.
    Cevapla