Emeklilere iyi haber! Zam, erken ödeme ve ikramiye geliyor

Emeklilerin beklediği Temmuz ayı yaklaşırken zam oranı da belli olmaya başladı. Açıklanacak enflasyon oranlarına göre emeklilerin alacakları zamlar belli oldu.

GİRİŞ 23.06.2021 09:53 GÜNCELLEME 23.06.2021 09:53
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

13.5 milyon emekli için temmuz ayı birçok gelişmeyi barındırıyor. 5 Temmuz itibarıyla maaş zammı netleşecek ve zamlı maaşların erken yatma ihtimali yüksek. Ayrıca Kurban Bayramı öncesi zamlı ikramiyeler ödenecek.

İşte emekliyi rahatlatacak 3 önemli gelişme...

1-6 AYLIK RAKAM BELİRLİYOR

Temmuz ayı emeklilerin yüzünü güldürecek üç gelişmeyi beraberinde getirecek. Bunlardan ilki maaş zammı. Milyonlarca emeklinin maaşına ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez zam yapılıyor. Yasaya göre; memur emeklisinin zammı toplu sözleşmeyle 2 yılda bir tespit edilirken, son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamları aşarsa, bu fark da maaşlara yansıtılıyor.

ENFLASYON MAYISTA HIZ KESTİ

SSK ve Bağkur emeklisine yapılacak zam ise direkt enflasyona endeksli. Bir başka deyişle ocak ve temmuz dönemlerinden geriye dönük 6 ayda oluşan enflasyon rakamı neyse o oranda zam yapılıyor. Toplu sözleşme SSK ve Bağkur emeklisi için uygulanmıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; enflasyon ocakta yüzde 1.68, şubatta yüzde 0.91, martta yüzde 1.08, nisan ayında yüzde 1.68 artan enflasyon mayısta ise 0.89 yükseldi.

YÜZDE 7 ÜZERİ YÜKSEK OLASILIK

İlk 5 ayda ortaya çıkan enflasyon verileri SSK ve Bağkur emeklisi için yüzde 6.39’luk zammın oluştuğunu gösteriyor. Bu seviye, memur emeklisinin yüzde 3’lük yılbaşı zammını aştığından yüzde 3.39 fark oluştu. Merkez Bankası’nın beklenti anketine göre haziran enflasyonunun (5 Temmuz’da açıklanacak) yüzde 1.21 olması öngörülüyor. Bu beklenti gerçekleşirse ilk 6 aylık enflasyon yüzde 7.68 olacak. Tüm emeklilere bu oranda zam yansıtılacak. Bu durumda memur emekli maaşlarında en az 232 lira artış olacak. SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşları ise ortalama 150-250 lira yükselecek.

2-ÖDEME ERKENE ALINABİLİR

Kurban Bayramı 20-23 Temmuz’da. Her bayram öncesi emeklilere maaşlar erken yatırılıyor. Temmuzda da bu uygulamanın olacağı yönünde beklenti hakim. Çünkü bazı emeklilerin maaş ödemesi bayrama denk geliyor. SSK ve Bağkur emeklileri maaşlarını her ayın 17’sinden itibaren emeklilik kartındaki tahsis numarasının son rakamına göre çekiyor. Ödemeler ayın 28’ine kadar sürüyor. Dolayısıyla ödemesi bu tarihlere denk gelen emeklilere maaşları erken yatırılabilecek.

3-1100 LİRA DA İKRAMİYE VAR

Kurban Bayramı 20 Temmuz’da başladığı için bayram ikramiyesinin de bu tarihten önce yatırılması bekleniyor. Bu döneme ilişkin ikramiyelerin de 12-20 Temmuz arasında ödenebileceği ifade ediliyor. Ödemeler yine 1.100 lira olacak. Hatırlanacağı üzere Ramazan Bayramı’nda 1.000 liralık ikramiye 1.100 liraya çıkarılmıştı. Böylece SSK ve Bağkur emeklileri de 17 Temmuz itibarıyla hem zamlı maaşlarını hem de zamlı ikramiyelerini almış olacak. Memur emeklisi maaşını 1-5 Temmuz’da çektiği için zam farkının ay içinde ödenmesi bekleniyor. Ancak bayram dolayısıyla bu farkın da öne çekilme ihtimali var.

YORUMLAR 49
  • ervatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    babam bağkur emeklisi 1500 tl maaş alıyor çok şükür başka işlerimiz var geçiniyoruz, ama başka geliri olmayan insanlar var kısa ve öz 1500 TL vatandaş ekmek soğan yese geçinemez bu maaşla, Biraz halkın içine girin
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    durmadan zam yerine fiatlari asagi cekin cok insan zam geldimi iyi saniyor aslinda degisen bir sey yok o kadar digeri cikar yani sadece hayali zam olur bir zaman gelir senin uc ben bin yerine yuz bin milyon cikar bu demek olurki sana bir milyon verseler bile bes yil ønce aldigin iki bin ile ayni deger olur onun yerine kazik fiatlari asagi cek para daha cok sey etsin o daha iyi bu zam geldigi zaman ladigi her sey yuz de 20 cikar yukari yani havayi aldin yine demek
    Cevapla
  • Dadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah maşallah sen bu akılla fazla yaşamazsın nazar değer sana patlarsın
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdiki gençlerin uzun uzun düşünmesi gereken gerçekleri anlatmak istiyorum. Çocukluğum dar boğazdan geçti. Kahvaltı da ekmek ve zeytinin haricinde bazen peynir bulursak sevinirdik. SSK Hastanesi'ne muayene olmak için 4 kişi giderdik. Annem ve 3 kardeş. O gün okula gitmezdik. Birimiz kayıt kuyruğunda, birimiz fiş kuyruğunda, birimiz doktor kuyruğunda, birimiz eczane kuyruğunda olurduk. Bunlar için sabah erkenden 6 da hastanede olmalıydık ki kapı önünde ilk kayıta giden ve diğerlerinde bekleyen biz olmalıydık. Yoksa 2.güne sarkardı işler. Bunlara rağmen kanaatın ne demek, kazanç ne olursa olsun değerini çok iyi kavradık. ALLAH DEVLETİMİZE VE MİLLETİMİZE ZEVAL VERMESİN.
    Cevapla
  • Ali aydın 2 yıl önce Şikayet Et
    şimdi bu bazılarına hayal gelir aynen öyleydi ve ben 2 gün ilaç kuyruğunda beklemişim yaşım 55 hastama kemoterapi aldırabilmek için 8 defa senet imzalamış birisiyim kefil olmadan olmuyor kefilde bodrolu olucak yani işi garanti olan birisi kefil olucak biz bu günleri gördük şu an 35 yaşında olan bir delikanlı bunların hiç birisini yaşamadı çünkü reis geldiğinde o 15 indeydi haberi yok tu şimdi demem o ki bu 35 yaş aralığını kazanmamız lazım yoksa ülke elden gidiyor
    Cevapla
  • Barbaroslar geliyor 2 yıl önce Şikayet Et
    İşçi emeklisinine güzel zam bekliyoruz bilhassa2,500. 3000 arasına
    Cevapla
  • Sözleşmeli zulmü 2 yıl önce Şikayet Et
    Taşerondan kadroya geçen personellerin maaşı memurları geçti memur asgari ücrete mahkum oldu aylık 400 tl vergi ödeyerek iliklerimize kadar sömürüyorlar. Bitsin bu adaletsizlik
    Cevapla
  • Dadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu akılla sen fazla yaşayamadım nazar değer sana
    Cevapla
  • Realist 2 yıl önce Şikayet Et
    Tabi zorunuza gider kademeli çalışırken birşey yok isci senin pisligini temizlesin ardini toplasin is garantisi bile olmasin senden asagida alsin tabii canim oh ne ala memleket
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    İstafa et o zaman niye çalışıyorsun ki
    Cevapla
  • ali34 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen dış güçlerin maşasımızın kardeşim.... Vatan miilet bu ilke bizim
    Cevapla
  • Ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    Istıfa et işine ben talibim
    Cevapla
  • Asalet 2 yıl önce Şikayet Et
    İstifa et kardeşim zorlamı tutuyorlar..daha iyi bir iş bul kendine
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle