'Yasak' kararı iptal ettiremedi! Talep yağıyor

Rusya’dan Türkiye’ye düzenli ve charter uçuşlar salı günü başlıyor. Sezonun ise mutlaka kasım sonuna kadar uzatılacağı öngörülüyor. Rus tarafından beklenti yüksek: 7 milyon Rus Türkiye’de tatil yapar!

'Yasak' kararı iptal ettiremedi! Talep yağıyor
'Yasak' kararı iptal ettiremedi! Talep yağıyor
GİRİŞ 20.06.2021 08:42 GÜNCELLEME 20.06.2021 09:47

Hem Rus turistlerin, hem de Türk turizmcilerin umutla beklediği haber geldi. Rusya, Türkiye’ye olan tüm uçuşları 22 Haziran Salı günü başlatıyor. Ruslar bu tarihten itibaren başlayacak düzenli ve charter uçuşlarla Türkiye’ye gelmek için harekete geçti bile.

Mevcutta temmuz ayından itibaren iptal ya da erteleme almayan rezervasyonlar devam ederken, nisan ve haziran arasında tatiline gelemeyenler yeni rezervasyonlar oluşturmaya başladı. Charter firmaları ise uçak ve otel rezervasyonları planlarını hızla devreye aldı. Buna göre turizmciler tatil sezonunun mutlaka kasım sonuna kadar uzatılacağını düşünüyor. Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Başkanı Andrey İgnatiyev’e göre, Türkiye’de bu yıl yaklaşık 7 milyon Rus turist tatil yapabilir.

Rusya, koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeleri değerlendirerek, vaka sayılarının arttığı 15 Nisan-1 Haziran arasında Türkiye’ye olan uçuşları durdurmuştu. Ardından bu yasak 21 Haziran’a kadar uzatılmıştı. 16 Haziran’da ise Antalya bölgesine gelen bir Rus heyet birkaç gün boyunca havalimanından tesislere kadar çeşitli incelemelerde bulunmuştu. Heyetin, Türkiye’nin ‘güvenli turizmini’ yerinde görmesi ve olumlu değerlendirmeleri sonucu uçuşlar yeniden başlıyor.

‘SEZON MUTLAKA UZAR’ 

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, önceki gün uçuşların başlayacağı haberini verirken, heyetin yerinde deneyimlediği tedbirlerin önemine dikkat çekti. Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Başkanı Andrey İgnatiyev da Rus haber ajansı TASS’a yaptığı açıklamada, bu yılın nisan-haziran döneminde 1.5 milyon Rus vatandaşının Türkiye’de tatil planlamış olduğunu hatırlattı. Tur operatörlerinin 22 Haziran itibarıyla Rus turistleri Türkiye’ye göndermeye hazır olduğunu belirten İgnatiyev, 7 milyon Rus turistin Türkiye’de tatil yapabileceğini vurguladı.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD)) Başkanı Ülkay Atmaca, kararın uzun zamandır beklendiğini anlatırken, “Artık kararın hızlıca trafiğe döndüğünü göreceğiz. Salı günü bu farkın hemen fark edileceğini düşünüyoruz. Birkaç gün içinde de sayılar netleşmeye başlar. Bizler buradan, Ruslar ise kendi ülkelerinde Türkiye’de olmak için oldukça ısrarlıydılar. Sezonun bu anlamda kesin olarak uzayacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

REZERVASYON BAŞLADI 

Ruslar özellikle Antalya eksenli tatil yapsa da, özellikle salgın döneminde yasaklara kadar Türkiye’nin hemen her yerine seyahatler gerçekleştirmişti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ferit Turgut, dün itibarıyla yeni rezervasyonların toplanmaya başladığını dile getirdi. Turgut, “İki ülke de uçuşların açılmasını bekliyorduk.