Kuraklık etkisi: Saman fiyatları ikiye katlandı

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda, kuraklık sonucu yaşanan verim kayıpları, hayvancılık sektörünü de etkiledi. Geçen yıl samanın kilosu 50 kuruştan satılan saman, verim kayıpları nedeniyle 1 liraya çıktı. İşte ayrıntılar...

Kuraklık etkisi: Saman fiyatları ikiye katlandı
Kuraklık etkisi: Saman fiyatları ikiye katlandı
GİRİŞ 16.06.2021 11:27 GÜNCELLEME 16.06.2021 11:27
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

Türkiye'de  yıllık ortalama 2,5 milyon ton buğday üretilen Konya'da, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ekili alanlarda önemli ölçüde verim kayıpları yaşandı.

Sulak arazilerde ürün kayıpları yüzde 30'ları bulurken, kıraç arizelerden ise neredeyse hiç verim alınamadı. Ürün kaybı, hayvancılıkla uğraşan çiftçileri de zora soktu. Besicilerin geçen yıl 500 liraya aldıkları samanın balyası bu yıl 800-900 liraya yükseldi.

VERİM KAYIPLARI SAMANA YANSIDI

Türkiye'de 41 şehrin kuraklıkla karşı karşıya olduğunu söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Bu yıl görülen kuraklığın sonuçlarını arazide görüyoruz. Şimdilerde Konya Ovası çiftçisi hasat yapması gerekirken, yağış alamayan kıraç arazilerde verim kaybı yüzde 100’ü buldu, sulak arazilerde ise yüzde 30’ları geçti. Taze saman bulmak çok güç oldu. Piyasadaki samanın çoğu, geçen yıllardan kalan, stokçuların ellerindeki saman. Ülkemizde saman sıkıntısı olduğu gibi, dünyanın birçok yerinde de aynı problemler var. Geçen yıl samanın kilogramı 50 kuruşken, bu yıl verim kayıpları nedeniyle 1 liraya yükseldi. 450- 500 liraya aldığımız balya saman 800- 900 liraya çıktı" dedi.

"MERALAR KONTROL ALTINA ALINMALI"

Konya Ovası ve Orta Anadolu’da sulak arazilerden elde edilecek yeni hasatla samanın piyasayı biraz olsun rahatlatacağını ifade eden Kavuneker, “Sulanabilir arazilerde hasat başlıyor. Hasat sayesinde bir nebze de olsa taze saman piyasada olabilir. Ancak, ekim- kasım aylarında yine aynı sorunlar yaşanır. Yaşanan kuraklıktan dolayı meralarda da ot yok. Acilen ileriye dönük meraları kontrol altına almamız lazım" dedi.

"HEM FİYATI YÜKSEK HEM DE BULAMIYORUZ"

27 yıldır Konya’da besicilik yapan Ercan Temur (43), “Geçen sene 50 kuruşa aldığımız saman, bu yıl 1 lira ve üzerine çıktı. Fiyatlarda ciddi bir artış var. Saman piyasada çok az. Kime sorsak saman yok diyor. Samanın hem fiyatı yüksek, hem de bulamıyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR 71
  • HÜSAMETTİN 2 yıl önce Şikayet Et
    Atalar nedemiş sakla samanı gelir zamanı işte o sene busene
    Cevapla
  • HÜSAMETTİN 2 yıl önce Şikayet Et
    Dap gübresini 250 liradan alacağız busene haberiniz varmı gübreyi 150 yapsınlar samanı 60 kuruş yapalım ..zenginin malını isim yapmış diye bilerek pahalısını alıyorsunuz köylünün samanında gelince konuşan konuşana artık devir çiftçi devri bu böyle biline.
    Cevapla
  • Tosun 2 yıl önce Şikayet Et
    Ordulu kardeşimi tebrik ediyorum .
    Cevapla
  • Tosun 2 yıl önce Şikayet Et
    Kurak olur zam dolar çıkar zam dolar düşer zam hortum olur zam kar yağar zam don olur zam böyle bir dünyada işin doğrusu insan düşünmeli yüzde 99 u Müslüman yapılanların hiç biri müslümanın yapacağı işler değil.
    Cevapla
  • TOSUN 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel anlatılmış beğendim
    Cevapla
  • Hakkı Devrim 2 yıl önce Şikayet Et
    Doymadınız be kardeşim doymadınız bu sene de kuraklık var ise ben ne diyeyim yiyin milleti yiyin Yagmurdan gözümüzü açamadık ayıp be kardeşim
    Cevapla
  • HÜSAMETTİN 2 yıl önce Şikayet Et
    Güneydoğuya iki aydır doğru dürüst bir yağmur yağdığını sizin oraya yağa bilir gidin görün kuraklığı
    Cevapla
  • edo 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin yaşadığın yere yağıyor diye heryeri aynımı sanıyorsun.Sivas kangal ramazan ayından buyana bir kere yağmur yağdı,ic Anadolu doğu bölgeler hep ekinler yandı dünyadan bihaber arkadaşım
    Cevapla
  • Evdale zeynıke 2 yıl önce Şikayet Et
    Yağmuro
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle