Piyasaları yorumlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, çarşamba Fed'in perşembe günü de TCMB'nın faiz toplantılarına dikkat çekerek, özellikle ABD'den gelecek faiz mesajının dolar ve altın fiyatlarını etkileyeceğini söyledi.  

İşte İslam Memiş'in o açıklamaları;

PİYASALARIN GÖZÜ POWELL'IN AÇIKLAMALARINDA

Erdoğan-Biden görüşmesi sonra iç piyasalarda bir iyimserlik havasına neden oldu. Dolar kurunun bir miktar geri çekildiğini gördük. Şimdi piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) ve Perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz toplantısına odaklandı. Şimdi bunlar fiyatlanıyor. Hem emtia fiyatlarında hem dolar varlıklarında. Yurt içi piyasalarda yaşanan bu gerileme de aslında yatırımcıların tekrar dolar pozisyonu almasına neden oldu ki Fed acaba şöyle bir söylemde bulunacak mı? ‘Biz faiz artırım sürecini başlatıyoruz’ diye bir tedirginlik var piyasada. Buda doların güçlenmesine neden oldu. Kritik direnç seviyesi olan 8,60 TL’yi… Bu seviyenin üzerinde tutunması halinde yukarı yönlü atakların devam edeceğini söyleyebiliriz. Şu anda 8,60 TL seviyesini önemli bir direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.

YURTİÇİNDE MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI İZLENECEK

Küresel piyasaların tadı tuzu yok yatay seyri sürdürüyor. Çünkü piyasaların kafası oldukça karışık. Bu karışıklık sadece yatırımcılarda değil finans piyasasında var. Dolar pozisyonu mu alacağız, kripto piyasasında son durum ne, emtia fiyatlarında düşüşler devam edecek mi? Gibi bir çok soru işaretinin cevabını Çarşamba günü ABD Merkez Bankası Fed’in faiz kararında ve Başkan Powell’ın açıklamalarında daha net bir biçimde göreceğiz. Ama yurtiçi piyasalarda dolar kurunun seyrinde önemli olacak faktör TCMB’nın faiz kararı ve toplantı tutanakları.


HİPER ENFLASYON TEHLİKESİ

Ben Merkez Bankası’nın haziran ayı toplantısında bir faiz değişikliğine gideceğini düşünmüyorum. Ancak Temmuz ve Ağustos aylarında TCMB’ı faiz indirimlerini başlatır mı? İşte bu fiyatlamalar çok önemli olacak. Böyle bir sinyal gelirse evet dolar tarafında tekrar bir yükseliş gerçekleşebilir. Ancak böyle bir metinde böyle bir ifade bulamazsa piyasalar o yüzden bir miktar daha geri çekilmeler daha görmemiz mümkün olur. Ama yılın 3. Çeyreği hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalar için oldukça yoğun ve stresli geçebilir. Çünkü Fed artık bundan sonra faiz artırımı sinyalleri verir ve doların uluslararası piyasalarda değeri artmaya devam edebilir. Enflasyon endişesi çok önemli, bir de bu kadar bol likitide varken,  yani ABD piyasaları bu kadar çok paraya boğmuşken hiper enflasyon endişesi getireceği için küresel piyasalar için aslında yılın 3. Çeyreği bence daha zorlu geçeceğini düşünüyorum.  

Yorumlar 8 Yorum Var
  • Ccc 16.06.2021 07:57
    Hesapladılar yetmedi hadi yastık yorgan altı altınınızı da çıkarın ki kökten yok olun dediler ama halk bu sefer yemedi çıkarmadı şimdi düğünler var 350 tl den toplanan altın 510 dan satılıyor
  • al sana yorgan 16.06.2021 01:56
    Ayağım yok
  • Ali Gül 15.06.2021 22:31
    İnsanlarımız malesef fırsatçı.Dolar yükselir zam yaparlar Dolar düşer indirim yapmazlar.3-4 ay sonra Dolar tekrar eski seviyesine yükselir tekrar zam yaparlar.Dolarla işi olan da zam yapıyor işi olmayan da zam yapıyor. İsrafı ve fırsatçılık biterse Herkes eline geçen parayla çok rahat yaşar ve birikim de yapar.700-800 tl ye kirada oturmayıp 2000 tl kirada oturmak israftır.Ayağını yorganına göre uzatacaksın.ABD yada Avrupada sokakta yaşayan insanların sayısı çok fazla bunu da unutmayalım.
  • Cumhur-u avam 15.06.2021 21:42
    Ayağımızı yorganımıza göre uzatalım Lütfen!
  • gaga 15.06.2021 21:15
    Altın 600 ü rahat geçecek abd faiz arrttıramaz...
Daha fazla yorum görüntüle