Dünyadaki yeni krize Türk çözümü! Sahip olan altın bulmuş gibi seviniyor

Dünya genelinde salgın sonrası ortaya çıkan boş konteyner bulma sıkıntısına çare arayan Türk mermer ihracatçıları, yüklerini konteyner yerine ahşap kasaların içinde göndermeye başladı.

Dünyadaki yeni krize Türk çözümü! Sahip olan altın bulmuş gibi seviniyor
Dünyadaki yeni krize Türk çözümü! Sahip olan altın bulmuş gibi seviniyor
GİRİŞ 15.06.2021 12:54 GÜNCELLEME 15.06.2021 12:54
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Salgın nedeniyle küresel ticarette yaşanan arz-talep dengesindeki değişiklik konteyner fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Konteynerlerin Çin'deki limanlarda toplanması sonucu sıkıntı yaşayan Türk ihracatçıları, siparişlerine zamanında yanıt vermek ve maliyet artışlarına çözüm bulmak için çeşitli çözüm arayışlarına yöneldi.

Doğal taş sektöründe en önemli pazarlardan olan ABD'ye ihracat yapan Denizli'deki DN Mermer firması da nakliyede yaşadığı soruna ahşap kasa tasarımıyla çare buldu.

Normalde 400 konteynerle gitmesi gereken 11 ton işlenmiş mermer, palet benzeri tasarımla ahşap kasa içinde, kargo gemisiyle dökme yük olarak ABD'ye gönderildi.

"SEKTÖRDE ÇIĞIR AÇACAK BİR UYGULAMA"

DN Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yener, AA muhabirine, ahşap kasa içinde ABD pazarına ilk kez ihracat yapıldığını savundu.

Türk mermerinin dünyada söz sahibi olduğunu, mega projelerde dünyaca ünlü mimarların bu ürünleri tercih ettiğini aktaran Yener, şunları kaydetti:

"Denizli'de 3 fabrika, 2 mermer ocağı ve yaklaşık 600 çalışanımızla mermerimizi 80'den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Üretimimizin yüzde 90'ı dış pazara gidiyor. Miami başta olmak üzere ABD ve diğer ülkelerde kurduğumuz showroom, depo ve satış ağıyla Türk mermerinin dünyanın en iyi markası olduğunu ispatlıyoruz. Geldiğimiz noktada konteyner krizi ve navlun fiyatları yurt dışındaki rakiplerimizle rekabet etmemizi zorlaştırdı. Ancak ülkesini seven ve ihracatın kıymetini bilen bir yatırımcı olarak engel tanımadan üretmeye, istihdam oluşturmaya devam ediyoruz. Konteyner gemisi yerine sektörde çığır açacak bir uygulamaya giderek dökme yük gemisiyle kargo yaptık."

Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Serdar Sungur da daha önce blok olarak Mısır pazarına dökme olarak ihracat yapıldığını ancak işlenmiş üründe ahşap kasada ihracatın bir ilk olduğunu ve yaygınlaşmasını beklediklerini aktardı.

BOŞ KONTEYNER ‘ALTIN BULMAK GİBİ’

Dünyada şu anda ‘boş konteyner bulmak altın bulmak kadar değerli’ diyen Asnak Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fırat Çivi, geliştirdikleri çözümü şöyle anlattı:

“Şu anda mümkün olduğu kadar tüm müşterilerimizin yükünü konsolide edebilmek bizim önceliğimiz. Örneğin, yurt içinde veya yurt dışında iki kent arası ürün yüklendiğinde dönüş için alternatifler araştırıp ‘tersine lojistik’ opsiyonuyla aracın boş dönmemesini sağlıyoruz. Bu tedarik zincirimiz ile lojistik maliyetlerde yüzde 15’e kadar tasarruf sunuyoruz.”

YORUMLAR 21
  • Yurttaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülke yukarlara ancak ÖZEL SEKTOŔ sayesinde çıkar.Ozel sektor zayif kakirsa yerimizde sayariz.Maalesef hala devletci bir zihniyet var.Sadece partilerde degil vatandaslardada Devletin seker fabrikalarini satti diye elestiriler vae..Devlet ticarette üretimde olursa kaybeden sonuçta yine biz oluruz.sikinti su an OZEL SEKTOR yeteri kadar güçlü ve aktif degil.DURAGAN..Akpari buna bir çare bulmalı.
    Cevapla
  • Birisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar sıkıntı sadece konteynır değil konteyner gemisi diyor adam.
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Gemi değil arkadaşım, konteyner bulmak problem. Sen hem okumayi bilmiyorsun hemde sektörü. Sen konteynerleri hazırla sana 100 tane gemi göndereyim..
    Cevapla
  • Emre 2 yıl önce Şikayet Et
    İki foto olaydı...
    Cevapla
  • Savaş 2 yıl önce Şikayet Et
    İstediğiniz kadar konteyner istediğiniz sürede imal edilir. Yeter ki şekli şemali belli olsun.
    Cevapla
  • fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Konteyner uluslararası standartlara sahip bir ürün. Sekli şemali ölçüsü diye bir soruyu soran bir kaynak iqcisi galiba..
    Cevapla
  • diriliş 2 yıl önce Şikayet Et
    konteyner yapmak çok mu zor arkadaş, sac değilmi bu....
    Cevapla
  • seyyah 2 yıl önce Şikayet Et
    sıkıntı olan konteyner değil sıkıntı olan yük taşıyan acentaların gemileri boş bekletmesi ve yüklerin zamanında yüklenememesi gemilerin yarısı çalıştırııyor öteki yarısı çalıştırılmıyor.acentalar 500 dolar olan konteyner kirasını 12000 dolar yaptılarparayı verenin yükünü taşıyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle