Türkiye, 100. yılda masaya güçlü oturacak! Rakipleri Mısır ve İsrail

Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Kıdemli Uzmanı Stephen O'Sullivan, Türkiye'nin Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin önemine işaret ederek, “Tedarik ve sözleşme yenileme görüşmelerinde Türkiye çok daha güçlü bir konumda” dedi.

Türkiye, 100. yılda masaya güçlü oturacak! Rakipleri Mısır ve İsrail
Türkiye, 100. yılda masaya güçlü oturacak! Rakipleri Mısır ve İsrail
GİRİŞ 12.06.2021 15:19 GÜNCELLEME 12.06.2021 15:22
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

O'Sullivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yıllık gaz talebinin 43 milyar metreküp civarında olduğunu ve ülkenin geçen yıl denizlerdeki en büyük keşfi yaparak tüm ithalatını karşılayacak miktarlara ulaştığını söyledi.

Karadeniz'deki keşfin Türkiye'nin yapacağı doğal gaz sözleşme görüşmelerinde elini güçlendireceğine dikkati çeken O'Sullivan, "Rusya, son yıllarda Türkiye'nin ana gaz tedarikçisi konumunda ancak yerli gaz rezervlerinin keşfi ve üretimiyle gelecekteki tedarik ve sözleşme yenileme görüşmelerinde Türkiye çok daha güçlü bir konumda. Tabii ki bir gün yerli gaz bitebilir ve Türkiye'nin Rusya'ya yeniden ihtiyacı olabilir ancak bu keşfin getireceği rekabetle Türkiye Rusya'dan yaptığı ithalat için daha düşük bir fiyatı güvence altına alacaktır." diye konuştu.

Doğal gazda heyecanlandıran açıklama! EPDK düğmeye bastı, fiyatlar düşecekDoğal gazda heyecanlandıran açıklama! EPDK düğmeye bastı, fiyatlar düşecek

O'Sullivan, Türkiye'nin Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin çok önemli olduğunun altını çizerek, "Yerli gaz arzı, Türkiye'nin Rusya'ya bağımlılığını azaltacaktır. Ülkenin gaz talebi artsa bile Sakarya sahasından gelen gaz Türkiye'nin hem ithalata bağımlılığını azaltacak hem de ülke ekonomisinden kömür benzeri yakıtlar yerine doğal gaz kullanımının artmasını sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

HÜKÜMET AÇIK DESTEK VERİYOR, 2023'TE DEVREYE ALINACAKTIR

Bu tarz projelerin teknik olduğunu ve işlerin ters gitme ihtimali de bulunduğunu dile getiren O'Sullivan, şöyle devam etti:

"160 kilometrelik bir açık deniz boru hattı ve Türkiye kıyısında bir gaz alım istasyonunun inşaatının tamamlanması keşiften yalnızca 2 yıl sonrası için iyimser bir hedef olabilir ancak hükümet projeye açıkça destek verecektir. Bu nedenle 2023'te saha devreye alınacaktır. Tam üretim için ise 2027-2028 yıllarından söz edebiliriz. Sonuç olarak bu, hem ticari hem de stratejik olarak Türkiye için çok önemli bir başarı ve bu sahanın Türk ekonomisi için önemi göz önüne alındığında, hükümetin bunu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hayata geçireceğine eminim."

Açılışını Başkan Erdoğan yapmıştı: İstihdama dev katkı yapacakAçılışını Başkan Erdoğan yapmıştı: İstihdama dev katkı yapacak

"TÜRKİYE, 100. YILINDA ÜRETİM YAPILABİLİR"

Atlantik Konseyi Küresel Enerji Merkezi Kıdemli Uzmanı John Roberts da Sakarya sahasındaki keşfin Türkiye'nin genel enerji konumunu orta ve uzun vadede iyileştirmek için faydalı olacağını belirterek, "Bu keşif başta gaz olmak üzere toplam enerji ithalatının azalmasına katkıda bulunabilir. Ayrıca saha geliştirme çalışmaları da Türkiye'nin teknolojik kabiliyetlerinin artmasını sağlayacaktır." dedi. Büyük bir açık deniz gaz sahasının işletmeye alınmasının genellikle birkaç yıl sürdüğünü dile getiren Roberts, "Bazı arama kuyularında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılında, yani 2023'te üretim yapılabilir. Sakarya sahasından büyük üretimin başlaması ise 3-4 yıl daha sürecektir." diye konuştu.

Karadeniz'de gaz masrafı azalacakKaradeniz'de gaz masrafı azalacak

MISIR VE İSRAİL REZERVLERİNE YAKIN BİR RAKAM

Roberts, Türkiye'nin Amasra-1'deki keşfiyle Karadeniz'deki toplam keşfinin 540 milyar metreküpe ulaştığını anımsatarak, bunun İsrail'in Leviathan sahasındaki 649 milyar metreküp ve Mısır'ın Zohr sahasındaki 850 milyar metreküplük keşiflere yakın bir rakam olduğuna işaret etti.

Amasra keşfinin Türkiye'nin Karadeniz'de yapacağı başka keşiflerin de habercisi olabileceğine dikkati çeken Roberts, şunları kaydetti:

"Türkiye şu anda oldukça rekabetçi bir konumda. Rusya, Azerbaycan ve İran'dan boru hatlarıyla gaz alıyor. Ayrıca, Katar, ABD, Nijerya ve Cezayir gibi ülkelerden de LNG alabiliyor. Yeni keşifler Türkiye'nin yılda yaklaşık 15 milyar metreküplük plato üretimini büyük ölçüde ulaşılabilir kılıyor. Türkiye'nin yine de gaz ithal etmesi gerekecek ancak Sakarya keşifleri hem Rusya gibi mevcut tedarikçilerle hem de Türkmenistan ve Kuzey Irak gibi Türkiye pazarına girmesi muhtemel ülkelerle müzakere pozisyonunu güçlendirecek."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 37
  • Berk 2 yıl önce Şikayet Et
    Kılıştaroğlu açılan kuyuları kapatmasın sakın iktidara gelince :))
    Cevapla
  • HALİS 2 yıl önce Şikayet Et
    Elinoğlu bizi HDP nin kuyruğuna takılmış anamuhalefetten daha iyi görüyor..
    Cevapla
  • Kemal Deger 2 yıl önce Şikayet Et
    içimizdeki hainler oldukca işimiz cok zor yinede Ak partinin yanlışlari olsada hani yerini dolduran varmi ? açak hükümete saldırlar bunun hepsi yetmezmiş gibi Cumhurbaşkanımıza yedek koyarlar! Hani neredesiniz millet secmiyor sizi Allah izin verdikçe Ak parti yanlışlarini düzeltsin inşaAllah ve geride hangi parti varsa birleşelim ve bütün siyonist oyunları kiralim inşaAllah!
    Cevapla
  • faruk 2 yıl önce Şikayet Et
    bizim şimdilik bulunan rezerv oranı ile ilgili olarak şunu belirtmek gerekir. biz kendi gazımızı devlet firmamız çıkarıyor. yani %100 sizde ama İsrail ve Mısırın gazlarını yabancı firmalar çıkardığı için bulunan rezervler büyük olsada çıkaran firmamın alacağı oran düşülünce belki bizim rezervimizden daha az bir miktarı onların eline geçecektir. bu gerçeği unutmamak gerekiyor.
    Cevapla
  • fdvgd 2 yıl önce Şikayet Et
    küreselcilerin sermayesiyle mi oturacak? Tiktoku milli sporlara ortak ederek, netflix ile turkıyede yatırımı görüşerek mi dünyanın zirvesine oturacak? eşcinsel sapkınları devletın yasalarıyla dokunulmaz hale getirerek mi, hızla artan boşanma sayılarını kanıt göstererek mi? Artık at gözlüğünü çıkartın
    Cevapla
  • kurt 2 yıl önce Şikayet Et
    samanı az tüket az. at gözlüğünü kendiniz atın lgbt partisi oldu sizin parti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle