Türkiye'nin en büyüğü olacak! Uzaydan görülebilecek

Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulan Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinin temeli bugün atıldı. Faz 1'in de tamamlandığı proje uzaydan da görülebilecek.

Türkiye'nin en büyüğü olacak! Uzaydan görülebilecek
Türkiye'nin en büyüğü olacak! Uzaydan görülebilecek
GİRİŞ 11.06.2021 13:25 GÜNCELLEME 11.06.2021 19:01
Bu Habere 100 Yorum Yapılmış

Kalyon Holding tarafından hayata geçirilen Konya Karapınar GES'in (YEKA GES-1) SCADA Merkezi'nin temeli atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karapınar'da "Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları, Güneş Enerjisi Santrali"nde temel atma törenine katıldı. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, törende konuştu.

TAMAMI 2022 SONUNDA DEVREYE ALINACAK

Toplam 271 mwp gücündeki 700 bin PV panelin kurulumu tamamlanan santralin tamamı 2022 sonunda devreye alınacak. Devreye alınan 271 MWP 227 /MWE gücündeki bu bölüm santralin 5'te 1'i.

Santral tamamlandığında kapasitesiyle dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri olacak. Santralin yapım sürecindeki istihdam sayısı 900, işletme dönemindeki çalışan sayısı 150 150 olacağı belirtildi.

UZAYDAN GÖRÜLEBİLECEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Karapınar GES (YEKA GES-1) SCADA Merkezi temel atma töreninde yaptığı açıklamada, "Mimari projenin adı Vaha. Bu projeyi hazırlayan ekibe teşekkür ediyorum. Bir çok alanda yılların ihmal edilmişliklerini ortadan kaldırmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Enerji alanındaki atılımlarımızda bu vizyonumuzun bir parçası. enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve yenilenebilir enerjide büyük bir atılım yapmaya önem veriyoruz. Bakanlık olarak yenilenebilir enerjiye destek olmaya devam ediyoruz. Yenilenebilir enerji alanında 13 merkezin Ar-Ge ve tasarım merkezi kurmasını destekledik. Şimdiye kadar 299 milyon kaynak aktardık. Test ve sertifikasyon ihtiyaçları doğrultusunda önemli adımlar attık. Testlerin ülkemizde gelişmesi için önemli adımlar attık. Konya Karapınar Enerji Santrali için desteğimizi verdik, vermeye devam edeceğiz. Kalyon YEKA GES projesi dünyadaki en muazzam örneklerden bir tanesi. Bu santral uzaydan görülebilen nadir santrallerden bir tanesi. Türkiye'nin GES projeleriyle önemli bir oyuncu haline gelmesini istiyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olan her şey bu projede var. Kalyon Holding'i yüksek yatırımları için bir kez daha tebrik ediyorum. Türkiye'nin dört bir yanında adeta üretim seferberliği başlattık. Türkiye'nin yarınları için yeni tesisler her gün devreye giriyor. Bu tesis temiz enerji devrimine adeta göz kırpıyor. Burası enerjisini güneşten biz enerjimizi milletten alıyoruz Yılın ilk çeyreğinde G20 ülkeleri arasında en fazla 2. büyümeyi sağladık. Artık her alanda kendine güvenen bir Türkiye var. Geleceğe yön veren bir Türkiye var." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİNİN MERKEZİ OLACAK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji politikalarının önemine değinerek, "Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak." dedi.

Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) Sahası'na teknik inceleme ziyaretinde bulunan Dönmez, burada SCADA merkezinin temel atma törenine katıldı.

Dönmez, yenilenebilir enerjinin teşviki ve yaygınlaştırılması için Yeşil Tarife, YEK-G ve Vadeli Elektrik Piyasası'nın açılması gibi önemli adımların atıldığını belirterek, "Elektrik ihtiyacımızın önemli bir kısmını yerli kaynaklardan karşılamanın yanı sıra, elektriğin fiyatlandırılmasının yapıldığı bir enerji merkezi olmak için önemli bir adım attık. Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak." ifadelerini kullandı.

Son yıllarda Türkiye'de yenilenebilir enerjinin geldiği noktaya dikkati çeken Dönmez, "3-4 yıldır devreye aldığımız toplam kurulu gücün yüzde 90’ından fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından geliyor. Özellikle rüzgar ve güneş özelinde baktığımızda rüzgarın 20, güneşin neredeyse 10 yıllık bir mazisi var. Bugün rüzgar enerjisinde 9 bin 660 megavat ile dünyada 12'nci, Avrupa’da 7'nci sıradayız. Güneş enerjisinde ise 7 bin 154 megavat ile dünyada 13'üncü, Avrupa’da 7'nci sıradayız." diye konuştu.

Dönmez, YEKA RES-3 için 12 Ekim'de başvuruların alınacağını belirterek, yarışmaların yılın son çeyreğinde yapılacağını ifade etti.

Bugün temeli atılan SCADA tesisinin enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi adına atılan en önemli adımlardan biri olacağını vurgulayan Dönmez, bu merkezin santralin yönetim ve kontrolünü sağlayacağını, aynı zamanda bir bilgi ve teknoloji üssü olacağını belirtti.

Bakan Dönmez, Karapınar GES'in kurulumunun yüzde 20 tamamlanarak elektrik üretmeye başladığının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar Faz-1 olarak adlandırılan 271 megavatlık kurulu gücün panel kurulumu tamamlandı. Bunun için de sahada 700 bin panelin montajı yapıldı. Dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden olan Karapınar GES’i inşallah 2022 sonunda tam kapasiteyle devreye alacağız. Avrupa’nın ilk ve tek entegre güneş paneli fabrikası Karapınar GES’in panel ihtiyacını yerli imkanlarla karşılıyor. Yatırım tutarı 400 milyon doları bulan tesis, yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip. Gerçekleştireceği üretimle her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık panel ithalatını önleyecek tesiste üretilen panellerin yerlilik oranı ise yüzde 70'in üzerinde. Enerji teknolojilerinde merkez ülke Türkiye diyerek attığımız adımların en güzel örneklerinden birisi olan Karapınar GES, Entegre Güneş Paneli Fabrikası ve ARGE Tesisiyle, yenilenebilir enerjiye yerli teknoloji ve "Made In Türkiye" damgası vuruyoruz."

"YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜM DÜNYANIN GÜNDEMİ"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kalyon enerji ülkemiz adına çok önemli bir yatırım başlatıyorlar. Bugün yenilenebilir enerji tüm dünyanın gündemi. Ülkemiz yenilenebilir enerjide Avrupa'da 7, dünyada 13. sırada. İklim değişikliğinden etkilenmekteyiz biz de. İklim dostu tüm yatırımları destekliyoruz. İnşallah Karapınar GES 2022 sonunda tamamı hayata geçecek. Her yıl 1.5 milyon ton fosil yakıt kullanımını engellemiş olacak. 1.2 milyon binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. 61 millet bahçesi açılışı yaptık. Yerli otomobil çalışmaları hızla devam ediyor. Yeni yapılacak binalarımızı elektrikli şarj yapılmasını zorunlu hale getirdik. şehirlerimizi elektrikli araçlara hazır hale getirecek adımları atıyoruz. Bugün sadece baktığınızda ülkeler değil şehirleri ilçeler yarışıyor. Karapınar'ımızda atık su arıtma tesisimizi tamamladık. Tesisten alınan suları Meke gölüne aktarıyoruz. Böyle bir yatırımın, böyle bir tesisin Karapınar'ımıza yapılmasının gururunu yaşıyoruz" dedi.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 70'İN ÜZERİNDE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Dün altın madeni için temel attık. Bugün burada güneş enerjisi santralimizin temelini atıyoruz. Daha fazla yerli ve yenilebilir enerji diyoruz. Türkiye'nin en büyüğü olacak projede önemli aşamaya şahitlik edeceğiz. YEKA yarışmasına Konya'da başlamıştık. Burası bizim ilk göz ağrımız. Küçük ve orta ölçekli yatırımcıları da daha çok dahil etmek istiyoruz. Yılın son çeyreğinde yeni bir YEKA RES yapmayı düşünüyoruz. ABD, Japonya ve Kore'den daha çok güneş paneli üretiyoruz. Panellerin yerlilik oranı yüzde 70'lerin üzerinde. Enerji sistemlerinde merkez ülke Türkiye diye attığımız adımın en güzel örneği" ifadesinde bulundu. 

Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulan Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinin temeli bugün atıldı.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ, DÜNYANIN 5. BÜYÜK SANTRALİ OLACAK

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını koşullarına rağmen 2022 yılının sonuna kadar enerji sektöründe 1,4 milyar dolarlık yatırımı tamamlayacaklarını bildirdi.

Kalyoncu, Karapınar Güneş Santrali Birinci Faz Teknik Gezi ve SCADA Binası Temel Atma Programı'nda yaptığı konuşmada, geçen yıl 19 Ağustos'ta Ankara'da Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle açıldığını anımsattı.

Aynı gün 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki arazide Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin ilk panel montajına başladıklarını ifade eden Kalyoncu, aradan geçen 9 ayda 700 bin panelin montajının tamamlandığını kaydetti.

Kalyoncu, böylelikle kurulumu yapılacak panellerin yaklaşık yüzde 30'unun tamamlandığını dile getirerek, "Santralimizin birinci fazını Allah'ın izniyle tamamlamış olduk. Böylelikle, şimdiden santralimiz Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi üretim merkezi oldu. Tamamı devreye alındığında ise Avrupa'nın en büyük ve dünyanın ise en büyük 5 santralinden biri olacak." dedi.

Ekonomiye fayda sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ettiklerini vurgulayan Kalyoncu, "Birinci fazını tamamladığımız santralimizin yatırım bedeli 1 milyar dolar. Bildiğiniz üzere Ankara'daki fabrikamıza da 400 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Dile kolay, pandemi koşullarına rağmen toplamda 1,4 milyar dolarlık yatırımı Allah'ın izniyle 2022 yılı sonuna kadar tamamlayacağız." ifadelerini kullandı.

"SANTRAL 400 MİLYON DOLARLIK DÖVİZ ÇIKIŞINI ENGELLEYECEK"

Santralin tam kapasiteyle çalışmaya başladığında Türkiye'de güneş enerjisinin payını yüzde 20 artıracağını ifade eden Kalyoncu, "Fabrikamız ve santralimiz yıllık 1,5 milyon ton karbon emisyonunu ve yaklaşık 400 milyon dolarlık döviz çıkışını önleyecek." dedi.

Kalyoncu, santralin yönetim binası SCADA Merkezi'nin de temelini attıklarını belirterek, "Tasarımını bir mimari yarışmayla belirlediğimiz SCADA Merkezi, yalnızca bir yönetim binası değil, Türkiye'de bu alanda çalışan profesyonellerin, akademisyenlerin ve öğrencilerin yararlanabileceği bir teknoloji ve bilgi paylaşım merkezi olarak da hizmet verecek. Geleceği, teknolojiyi ve yenilenebilir enerjinin değerini temsil eden bu görkemli yapı burada yükseldiğinde açılışı için de inşallah yeniden sizlerle bir araya geleceğiz." şeklinde konuştu.

1,5 MİLYON TON FOSİL YAKIT VE KARBONDİOKSİT SALIMI DA ENGELLENMİŞ OLACAK

Her ay yaklaşık 104 bin panel kurulumunun hedeflendiği santral, tamamlandığında yıllık 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nda üretilen ve yüzde 22 yüksek verimlilik oranına sahip paneller, güneşi doğuşundan batışına kadar takip edecek. Böylece yüzde 12 daha fazla elektrik üretecek.

İki yüzünden de elektrik üretme kabiliyetine sahip paneller, yüzde 5 civarında bir elektrik artışı daha sağlayacak.

Santral faaliyete geçtiğinde her yıl 1,5 milyon ton fosil yakıt ve karbondioksit salımı da engellenmiş olacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 100
  • 2023 Seçimleri 2 yıl önce Şikayet Et
    2023 seçimleri çok önemli, Z kuşağı denen masonlar tarafından beyni yıkanan kitle, Türkiye düşmanı "10 Aralık Hareketine" asker olarak dizayn ediliyor. Sosyal medyada beyinleri devlet ve İslam düşmanları tarafından yıkanıyor. Herkes yerli ve milli sosyal medya kanallarına abone olup önemli videoları beğensin arkadaşlar, buradan kuru sıkı slogan atmakla olmuyor icraat lazım. Herkes elini taşın altına koysun, bu işin geri dönüşü yok. "Kıyam, Sabır Meşhur, Melih Esat Açıl, Abdurrahman Uzun ve benzeri kanalları takip edip destekleyelim lütfen.. En azından Sabır Meşhurun "10 Aralık Hareketi" adlı videosunu kesinlikle izleyin, izlettirin, her yere yayın..
    Cevapla
  • Vakum 2 yıl önce Şikayet Et
    İlk bakışta heykel zannetmiştim ama değilmiş be..Hayallerim yıkıldı. :))
    Cevapla
  • cem demir 2 yıl önce Şikayet Et
    yerden 2 metre yüksekliğe kurulursa altını da gölgeli alanı hayvan ciftlikleri olarak değerlendirilir başka amaçalada olabilir veya altına yeraltı barajları yapalabilir tahıl ambarı olarak kullanılabilir bunu daha ziyade boş arazi ve tarla üzerine kurmaktansa örtülü yani bir kapalı mekan üzerine kurulursa hem işletimi kolay hemde altında kalan alandan istifade edilir
    Cevapla
  • halk 2 yıl önce Şikayet Et
    Konyamin bir kesimi çöllesmis durumda. Susuz vetimsiz araziler. Gunes enerjisisi icin en uygun yer
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu işin sırrı koşmak, geriye pas vermemek, aldığı topu hep ileri sürmek, çalım atmadan korkmamak, Kayseri şampiyon olmak istiyorsa sabah 5 de Erciyesde antreman yapmalı, futbol ara , antremansızlık kabul etmez, asla boşluk kabul etmez, körelirsin. Sezon finali olmaz, 2mt başlayarak 20 mt aynı çizgide duvarla pas çizgi dışına çıkmadan 10.000 kez, hata pas oranı sıfırlarsın,araba iterek, çamurlu tarlada maç yaparak imkansız diye bir şey yoktur. Gayret Kadere bağlıdır.
    Cevapla
  • Ali07 2 yıl önce Şikayet Et
    Kayseri, ıh ıh :-)
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Pardon yanlış oldu.
    Cevapla
  • eci 2 yıl önce Şikayet Et
    kardeş sen nediyon
    Cevapla
  • Demir Ersoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu panellerden akacak yağmur kar suları kanallarla toplanıp ya devasa yer altı sarnıçları yapmalı ya yer altı sularına vermeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle