İstanbul'da artan çevre felaketlerinin kaynağı ortaya çıktı

Son 2 yıldır atık su yönetiminde yaşanan ihmaller İSKİ’nin 2020 yılı faaliyet raporuyla da ispatlandı.

İstanbul'da artan çevre felaketlerinin kaynağı ortaya çıktı
İstanbul'da artan çevre felaketlerinin kaynağı ortaya çıktı
GİRİŞ 08.06.2021 12:08 GÜNCELLEME 09.06.2021 01:13
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

İstanbul kıyılarında yoğun olarak görülen deniz salyası, deniz ve derelerde her geçen gün artan kirlilik, çamur ve pis koku gibi sorunların temel kaynağı atık sular.

Rapordan derlenen verilere göre; CHP’li İBB döneminde İSKİ bütçesinde yatırımlar için ayrılan pay 2018’e nazaran yüzde 35 azaldı. 2020’de günlük 4,5 milyon metreküp olarak planlanan atık su arıtma oranı 3,8 milyon metreküpte kaldı. Atık su arıtımından geri kazanılan su miktarı ise 2018’de 29 milyon metreküp iken 2020’de 24 milyon metreküpe düştü. Bu durum, atık su tesislerinin düzenli olarak çalıştırılmadığının ispatı olarak gösterildi.

İstanbul’da özellikle son 2 yıldır artan çevre felaketlerinin kaynağı İSKİ 2020 Yılı Faaliyet Raporu’yla ortaya çıktı. CHP’li İBB döneminde, AK Partili dönemlere nazaran İSKİ’nin yatırım ve faaliyetlerinde ciddi düşüş tespit edildi. Bütçede yatırımlar için ayrılan paydan atık suların arıtılmasına kadar pek çok hizmet kaleminde yaşanan düşüş belgelendi.

İSKİ YATIRIMLARI YÜZDE 35 GERİLEDİ

İçme suyu tedariği, atık su arıtma, tünel, kolektör, kanalizasyon hatlarının rehabilitasyonu başta olmak üzere pek çok alanda hizmet veren İSKİ’nin bütçesinde yatırımlar için ayrılan pay ciddi oranda düştü. 2018 yılı bütçesinde yatırımlar için ayrılan pay 4 milyar 066 milyon TL iken bu rakam 2020 yılında 2 milyar 628 milyon TL’ye geriledi. Böylece yüzde 35’i aşkın düşüş yaşandı. Örneğin 2018 yılında hizmete alınan içme suyu şebeke hat uzunluğu 270 km iken 2020’de 148 km’ye düştü. 2020 yılı genel bütçesinin 2018 yılı bütçesinden daha fazla olmasına rağmen CHP’li İBB döneminde yatırımlar için ayrılan payın azalması, bütçe nerelere harcandı sorularını da beraberinde getirdi.

ATIK SU ARITIMINDA CİDDİ DÜŞÜŞ

Yatırımlarda yaşanan gerileme hizmet faaliyetlerinde de kendini gösterdi. İstanbulların sağlığı, yaşadığımız çevrenin temizliği için büyük önem taşıyan atık suların arıtılmasında da hedeflere ulaşılamadı. 2020 yılında günlük 4,5 milyon metreküp atık su arıtma yapılması planlanırken gerçekleşen oran 3,8 milyon metreküpte kaldı. Atık su arıtımından geri kazanılan su miktarı ise 2018’de 29 milyon 379 bin metreküp iken 2020’de 24 milyon 869 bin metrekübe düştü. Bu durum, atık su tesislerinin düzenli olarak çalıştırılmadığının ispatı olarak gösterildi.

EROL: “ARITMA TESİSLERİ YAPMIYORSUNUZ, VAR OLANLARI ÇALIŞTIRIN”

İSKİ 2020 Yılı Faaliyet Raporu hakkında İBB Meclisi’nde konuşan AK Parti Meclis Üyesi Özlem Erol, “Önceki yıllara nazaran artması planlanan atık su arıtım miktarı 2020’de daha da düşmüştür. Yeni arıtma tesisleri yapmıyorsunuz anladık ama ne olur yapılanları bari düzgün çalıştırın. 2020 de yapılanlar, sık sık dile getirilen çevreci söylemlerle uyuşmamaktadır. 2023’te biyolojik atık arıtma oranının yüzde 90’lara ulaşması, ön arıtmalar sonrası derin deniz deşarjlarına son verilmesi planlarında hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Deniz ve derelerdeki oksijen oranı düştü. Atık su arıtma tesislerinin düzenli olarak çalıştırılmaması nedeniyle Karadeniz ve Marmara Denizindeki azot ve fosfar yoğunluğu artıyor, deniz canlıları da kirlilikten boğuluyor. Bu feryada İSKİ’nin kulak vermesi lazımdır. Çevre ve doğa hiçbir zaman ihmale gelmez.” dedi.

YORUMLAR 21
  • Hakikat 2 yıl önce Şikayet Et
    Ekoş müptezeli ve avenesi öyle bir lanse ediyor ki 2019'da "aldıkları oyun" tamamı seçmenden geldi ancak şunu tüm zillet ittifakı biliyor ki "aldıkları oyların" en az %25'i çalıntı ve hilebazlık geriye kalan %75'i ise zaten ekoşa verilmedi. İbb adayı olana kadar ekoşu İstanbulda kaç kişi tanıyordu tanıyanlarda beylikdüzünde ki rezaletlerinden tanıyorlardı oy verende zaten ona değil kronik AkParti düşmanlığıyla oy verdi yoksa ekoşa kendi öz dayılar bile oy vermeyeceklerini açıklamışlardı. Yani ekoşun trolleri heyecanlanmayın 2024'ten sonra yediğiniz haram paraları hapiste teker teker ödeyeceksiniz ekoş kemoş ve meroşta sizle beraber olacak İnşaALLAH!!!
    Cevapla
  • sg03820 2 yıl önce Şikayet Et
    ispat güzel sonuç ortada ceza kime kesilecek yine vatandaşamı yönetimemi
    Cevapla
  • Demir Ersoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Her şey güzel kokacak İzmir gibi İstanbul uda kokuttunuz ellerinize sağlık
    Cevapla
  • Türk oglu Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olsun dahadaha Güzel olacaktır
    Cevapla
  • 44M 2 yıl önce Şikayet Et
    Temel atmama törenleri yapmaya devam edin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle