Esnafa hibe ödemesi tarihi ne zaman? Hibe destek ücreti ne zaman verilecek?

Koronavirüs nedeniyle maddi sıkıntı yaşayan esnaflara 3998 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda Ticaret Bakanlığı tarafından hibe desteği verilecek. Peki 3 bin TL, 5 bin TL hibe desteği ödemeleri ne zaman yapılacak? Esnafa hibe ödemesi ne zaman?

Esnafa hibe ödemesi tarihi ne zaman? Hibe destek ücreti ne zaman verilecek?
Esnafa hibe ödemesi tarihi ne zaman? Hibe destek ücreti ne zaman verilecek?
GİRİŞ 08.06.2021 08:38 GÜNCELLEME 08.06.2021 08:39

Covid-19 salgını nedeniyle ticari faaliyetlerinde aksama yaşayan esnaf ve sanatkarlara verilecek hibe desteği için e-Devlet üzerinden yapılan başvurular, 25 Mayıs'ta başladı ve 23 Haziran günü saat 23.59'a kadar devam edecek. Başvuru işlemlerini tamamlayan vatandaşlar ödemelerin ne zaman ve nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki hibe ödemesi ne zaman verilecek?

Hibe Desteği Ödeme Tarihi Ne Zaman?

Hibe desteği başvurusu 23 Mayıs'ta başladı ve 23 Haziran 23.59'da sona erecek. Bu süreç içinde ihtiyaç sahibi esnaflar söz konusu destekten faydalanmak için başvuru yapacak.

Destek ödemelerinin başvurunun sona ermesinin ardından (23 Haziran sonrası) değerlendirme sonucunda yapılacağı öngörülüyor.

1 milyon 384 bini aşkın esnaf ve sanatkara yaklaşık 4 milyar 622 milyon liralık ödeme yapılacak. Söz konusu ödeme için esnaflar iki gruba ayrılacak ve yer aldığı gruba göre 3 bin veya 5 bin TL ödemesini alacak.

3.000 TL VE 5.000 TL Hibe Desteği Sorgulama İşlemi

Sistemde herhangi bir aksilik yaşanmasını önlemek için başvurular vatandaşların TC kimlik numaralarının son hanesine göre belirlenen günlerde alınacak.

TC kimlik numarasının son hanesi;

  • 0 olan vatandaşlar 25 Mayıs Salı,

  • 2 olanlar 26 Mayıs Çarşamba,

  • 4 olanlar 27 Mayıs Perşembe,

  • 6 olanlar 28 Mayıs Cuma,

  • 8 olanlar 29 Mayıs Cumartesi başvuruda bulunacak.

Başvuru ile ilgili süreçler "turkiye.gov.tr" e-Devlet üzerinden yapılacak.

3 BİN TL'lik Hibe Desteği Kimlere Verilecek?

Oyuncu ajansları, sürücü, gemici, dil, muhasebe kursları, kurs ve etüt merkezleri, yazılım ve bilgisayar dersi veren kurslar, mankenlik, modelistlik, stilistlik kurslarının faaliyetleri, özel kreşler, çocuk kulüpleri, tiyatro dekor ve malzemelerinin kiralanması, dikiş, nakış, güzellik, kuaförlük, berberlik kurslarının faaliyetleri, kendi hesabına çalışan valeler, hamallık hizmetleri, yazar, bestekâr, heykeltıraş, ressam, karikatürcü, gravürcü, ebru sanatçısı, pizzacılar, tezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla şekerleme perakende ticareti yapanlar, reklamcılık ile ilgili fotoğrafçılık faaliyetleri, ayakkabı boyama hizmetleri, dondurma imalatı, lokaller (alkollüalkolsüz), dondurmacılar, fotoğrafçılar, çorbacılar, fast-food'lar vb.

 
5 BİN TL Hibe Desteği Kimlere Verilecek?

Tez, yazım büroları, dans pistleri, diskotekler, nikah salonları, kaplıca, spa merkezleri, atış poligonları, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, sinemalar, düğün, balo ve kokteyl salonlarının işletilmesi, plaj alanlarının işletilmesi, fayton ve bisikletle yolcu taşımacılığı, hamam, sauna gibi yerlerin faaliyetleri, zayıflama salonu, masaj salonu, solaryum gibi yerler, form tutma ve vücut geliştirme salonlarının faaliyetleri, eğlence parkları, spor tesislerinin işletilmesi, bilardo salonlarının faaliyetleri, öğrenci ve işçi yurtları, pansiyonlar ve odası kiralanan evlerde yapılan konaklama faaliyetleri, büro destek hizmetleri, bar, meyhane ve birahanelerde içecek sunum faaliyetleri vb.