Karadeniz’de günlük hedef 10 milyon metreküp

Karadeniz’de keşfedilen farklı kuyulardaki 540 milyar metreküplük gazın tek bir noktada birleşerek karaya çıkarılması planlanıyor.

GİRİŞ 06.06.2021 07:19 GÜNCELLEME 06.06.2021 09:02
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Karadeniz’de iki ayrı sahada yapılan keşiflerle tespit edilen toplam 540 milyar metreküplük doğal gazın karaya ulaştırılması için Türkiye Petrolleri çalışmalarını hızlandırıyor. Sakarya Gaz Sahası’nda keşfedilen doğal gazın kullanıma sunulması için üretim ve iletim altyapısına 780 milyon lira yatırım yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün 135 milyar metreküplük yeni doğal gaz keşfi müjdesini verdiği terende, sistemin karadaki ilk temel atıldı.


 

İşte Türkiye'nin 2023 hedeflerine atılan dev adımlar!İşte Türkiye'nin 2023 hedeflerine atılan dev adımlar!


3 BÖLÜMDE İNŞA EDİLECEK

TPAO tarafından hazırlanan Sakarya Gaz Sahası Denizaltı Üretim Tesisleri, Deniz altı Nakil Hatları ve Kara Doğal Gaz İşleme Tesisi Entegre Projesi için hazırlanan ÇED başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre; gazın karaya ulaştırılması için öngören proje üç ayrı bölümden oluşacak. Entegre projenin ilk kısmındaki denizaltı doğal gaz üretim tesisleri Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde, ikinci kısmındaki kara doğal gaz işletme tesisi Filyos Endüstri Bölgesi’nde inşa edilecek. Her iki üniteyi bağlayacak üçüncü kısmı oluşturan doğal gaz nakil hatları ise deniz ve karada kurulacak.

ÖMÜRLÜK EKİPMAN

Projenin deniz tarafında inşa edilecek açık deniz boru hattı ve ilgili sistemler ise 40 yıllık bir işletme ömrü için tasarlanacak. Ana ekipman, tedarikçinin önerdiği bakım prosedürleri ve aralıklarına göre 25 yıllık bir tasarım ömrüne sahip olacak.

30-40 KUYU BİRLEŞECEK

Deniz altı üretim tesisinin bulunduğu gaz bloku denizin yaklaşık 2 bin 200 metre derinliğinde inşa edilecek. Deniz altı üretim tesisi; Filyos Endüstri Bölgesi’ne 155 kilometre uzaklıkta Tuna-1 bölgesinin bulunduğu yere yakın olarak yapılacak. Bu sistem, 2 bin 173 kilometrelik bir alan içerisinde 30-40 üretim kuyusunu birleştirip gazın boru hattına aktarılmasını sağlayacak ve deniz tabanında kurulu bir şebeke şeklinde çalışacak. Üretim işletme süresi boyunca uzaktan kontrol edilen sistemlerle yapılacak. Denizde insan bulundurmayı gerektirecek herhangi bir tesis kurulmayacak.

GÜNLÜK 40 MİLYON METREKÜP ÜRETİM

Sakarya Gaz Sahası’nda ilk etapta 6 ila 10 adet kuyu denizaltı üretim sistemine entegre olacak. Bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilecek ve inşa edilen boru hattıyla Filyos’taki gaz işleme tesisine gönderilecek. Doğal gaz burada işlenerek Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) standartlarına uygun hale getirilecek. İkinci etapta ise toplamda 30-40 kuyudan üretilecek günlük 40 milyon metreküp doğal gaz taşınacak ve işlenecek.

Yenişafak

YORUMLAR 11
  • M~e~t~o 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben Malulen Emekliyim 2,400 lira Maaş Eşimde 1,600 Lşra Bakım parası alıyor Kiram 1,600 lira bakım malzemem aylık 500-600 lira Elk Faturası 200 lira Doğalgaz 400 lira vs.diye devam ediyor..Geriye 500 lira kalır Ama ben devlete isyan etmem..Hükümeti Hatalarına kızarım Ama Vatanperver ve Dine İmana bağlı Ya diğerleri bu güveni veriyorlar mı? Hayır asla,o yüzden kendi menfat'imizi düşünemeyiz..
    Cevapla
  • Çakır 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu başlanğıç petrol altın bor toryum neyataklarvar türkiyede hepsini zamanla çıkıcak inşllah turani kurulcak bizim olduğumuz coğrafyaları sömüremicekler sonları yaklaşıyo
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu hidrokarbon yatakları bizim ;Nükleer ,GES ve Rüzgar santralleri istenilen yüzeye ulaşıncaya kadar rahat nefes almamızı sağlayacak. Tabii Tayyip Erdoğan varsa bunlar olacak. Allah korusun Zilletin itidara gelmesi halinde hepsi FOSSSS olacak. Ona göre halkımız karar versin ,bunların en iyileri "temel atmama töreniyle" ,Marmara denizini kepaze etti.
    Cevapla
  • Trabzon 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Erdoğan 2 trilyon metreküp bile çıksa halka maliyet olarak yansıyor. Hep zengin kazanıyor gelir adaletsizliği had safhada. Bu koronavirüs Şartlarında yapılandırma değil feragat zamanı fakire feragat yok 5 li çeteye devletin kasasını hortumla verdiniz. Sedat Peker olayı na gelelim namuslu insanları bileziğini satıp size destek olanları sokağa çıkamaz hale getireceksiniz bu gidişle. Edevlete defalarca etrafınıza dikkat edin diye mesaj attım ama hep boş çıktı.
    Cevapla
  • Vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendini çağdaş sanan zavallı, birgün de halkın yanında olun bre densizler!
    Cevapla
  • Zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Fazla Fox tv seyretme muvazenen sarsılıyor. Bunların bin kat fazlası 2001 e kadar vardı gıkınız çıkmıyordu. O güvendiklerin iktidara gelirse aç kurtlar gibi bütçeyi yağmalayacaklar + terör de cabası olacak.
    Cevapla
  • Gazi 2 yıl önce Şikayet Et
    Böyle saçma sapan yorum yaparsanız tabi kimse sizi dikkate almaz. Daha doğalgaz yeni bulundu ve henüz ekonomiye kazandırılmadıki ne maliyetinden bahsediyosunuz. Bugün buldum yarın giyatlar dibeçeksin diyemi bekliyonuz ne hele bi sabretmeyi öğrenin kardeşim gaz bulunacak rafine kurulacak ekonomiye sokulacak ve bulunan gazın gücüyle dıştan aldığımız gazdada pazarlık yapılacak ve ucuzlayacak ama sabır. Ama nerde anca boş boş konuşun.
    Cevapla
  • Kızıldereli 2 yıl önce Şikayet Et
    Hiç yoktan iyidir Allah bereket versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle