Çin'in peşini bırakmıyor! Türkiye çift haneleri görecek

Yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 7 büyüyen Türkiye, yakaladığı performansla Çin ve Moğolistan’ın ardından en hızlı büyüyen 3. ülke oldu. Türkiye, OECD ve G20 ülkeleri arasında ise Çin'in ardından ikinci sırada yer aldı.

Çin'in peşini bırakmıyor! Türkiye çift haneleri görecek
Çin'in peşini bırakmıyor! Türkiye çift haneleri görecek
GİRİŞ 01.06.2021 13:01 GÜNCELLEME 01.06.2021 13:08
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin öncü göstergeler, Türkiye ekonomisinde büyüme eğiliminin devam ettiğine işaret ederken ikinci çeyrekte güçlü ihracatın ve baz etkisinin katkısıyla çift haneli büyüme gerçekleşmesi öngörülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığının Kamu Maliyesi Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde, güçlü yatırımlar ve özel tüketim ile dış talebin desteğiyle büyümede yüksek performans görüldü.

Avrupa’nın en hızlısı TürkiyeAvrupa’nın en hızlısı Türkiye

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre, ilk çeyrekte ekonomi yıllık yüzde 7 büyürken, bu dönemde toplam yurt içi talebin (stok dahil) büyümeye katkısı 5,9 puan seviyesinde gerçekleşti. Büyümeye net dış talebin katkısı ise 2019 yılı üçüncü çeyreğinden bu yana ilk defa pozitife dönerek 1,1 puan oldu.

Güçlü dış talep nisan ve mayıs aylarında üretimi desteklemeye devam ederken, 2021 yılının ikinci çeyreğine ilişkin öncü göstergeler ekonomide büyüme eğiliminin sürdüğüne işaret ediyor.

Nisan ayında dayanıklı tüketim talebi güçlü seyrederken, otomobil ve beyaz eşya satışları canlılığını koruyor, tüketim malları ithalatı nisan itibarıyla artışını sürdürüyor.

Öte yandan güven endeksleri nisan ve mayıs aylarında zayıflarken, tüketici kredilerinde yavaşlama eğilimi devam ediyor.

Rapora göre, 2021 yılı ikinci çeyreğinde güçlü ihracatın ve düşük bazın da önemli katkısıyla çift haneli bir büyüme gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye beklentileri aştı! Açıklamalar peş peşe geliyorTürkiye beklentileri aştı! Açıklamalar peş peşe geliyor

OVP HEDEFLERİYLE UYUMLU GERÇEKLEŞMESİ BEKLENİYOR

Para ve maliye politikalarındaki ihtiyatlı duruşla büyümenin yılın ikinci yarısında ılımlı seyredeceği öngörülürken, bu doğrultuda 2021 yılı GSYH büyümesinin Orta Vadeli Program (OVP) tahmini olan yüzde 5,8 ile uyumlu gerçekleşmesi beklentisi güç kazanıyor.

Dış talebin büyümeye önemli ölçüde pozitif katkı sağlaması beklenen 2021 yılında, büyüme kompozisyonunun dengeli bir görünüm arz etmesi öngörülüyor.

Bu doğrultuda, gelecek dönemde yurt içinde ve küresel ölçekte salgının ve aşılamanın seyri ekonomik aktivite üzerinde belirleyici olacak.

Salgının yeniden hızlanması ekonomik aktiviteyi baskılayabilecekken, salgında ve aşılamada olumlu seyir özellikle hizmetler sektörü görünümünü destekleyecek.

İŞ GÜCÜ PİYASASINA YÖNELİK BEKLENTİLER

Kovid-19 salgını ve salgının yayılmasını engellemeye yönelik alınan tedbirler nedeniyle 2020 yılında istihdamda kayıplar yaşandı. Başta hizmetler sektörü olmak üzere fiziki temasın daha yüksek olduğu ve turizmle ilintili sektörlerde istihdam kaybı daha da belirgin gerçekleşti.

Ekonomik aktivitedeki canlanma ve salgının ekonomiye etkisini azaltmak için alınan önlemlerle birlikte iş gücü piyasası 2020 yılı ikinci yarısında toparlanmaya başlamasına rağmen, 2020 yılı genelinde istihdam, 2019 yılına göre yaklaşık 1,3 milyon kişi azaldı.

Bu yıl ise iş gücü piyasasında daha olumlu bir görünüm gözlemlenmekle beraber özellikle hizmetler sektöründeki yavaş toparlanma istihdamı baskılamaya devam ediyor. İş gücü piyasasına yönelik tedbirlerin uygulanmasıyla 2020 yılı haziran - 2021 yılı mart döneminde toplam istihdam yaklaşık 2,4 milyon kişi arttı. Bu yıl mart ayı itibarıyla mevsimsel düzeltilmiş istihdam oranı yüzde 44,3’e yükselirken, işsizlik oranı yüzde 13,1 seviyesine geldi.

Ekonomi Reform Programı'nda, kadınlar ve gençler başta olmak üzere, istihdamı artırmak üzere bir dizi öncelik belirlenirken, reform programında yer alan eylemlerin hayata geçmesi, salgının hız kesmesi ve hizmetler sektöründe beklenen toparlanmanın gelecek dönemde iş gücü piyasasına olumlu yansıması bekleniyor.

Söz konusu eylemlerin arasında, istihdam teşviklerinin revizyonu, ilave istihdama finansman desteği, genç istihdamını ve iş gücü niteliğini artıracak adımlar, yeni nesil çalışma yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve geleceğin işleri odaklı iş gücü dönüşümünün hızlandırılması yer alıyor.

TÜRKİYE ÇİN’İN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

Türk ekonomisi yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir şekilde yıllık yüzde 7 büyüdü. Türkiye ilk çeyrekte yakaladığı büyüme oranıyla ilk çeyrekte dünyada (Şu ana kadar verileri açıklayan 51 ülke arasında) Çin ve Moğolistan'ın ardından dünyada en hızlı büyüyen 3. ekonomi oldu. Yılın ilk çeyreğinde Çin yüzde 18.3, Moğolistan ise yüzde 15.7 büyüdü.

Türkiye Avrupa'nın en hızlı, OECD ve G20'nin ise Çin'in ardından en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi konumunda yer aldı. Avrupa'da Türkiye'yi yüzde 5.4 ile Estonya takip etti.

TÜRKİYE NADİR ÜLKELERDEN BİRİ OLMUŞTU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yılın son çeyreğinde GSYH yüzde 5,9 arttı. Bu sonuçla Türkiye ekonomisi, 2020 yılının tamamında yüzde 1,8 büyüme kaydetmişti. 

İspanyol BBVA'nın Büyük Veri Araştırmaları Başkanı Abarca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4. çeyreğin 2021 yılına da işaret ettiği için açıklanan büyüme verisinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Büyümenin son çeyrekte yüzde 6'ya yaklaşarak oluşturduğu baz etkisi oldukça yüksek bir seviyede. Bu durum, (Türkiye'nin) 2021 yılında yüzde 5 veya 6'lık büyüme performansını kolayca gerçekleştirebileceği anlamına geliyor. Bu anlamda politikalarda enflasyonu düşürmek üzerine odaklanılması gerekir." ifadelerini kullanmıştı.

Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey de Türkiye'nin, 2020'yi büyümeyle tamamlayan az sayıdaki ülkeler arasında yer aldığını belirtmişti.

 Fransa merkezli dünyaca ünlü ekonomi gazetesi Les Echos, Türk ekonomisinden övgüyle bahsetmişti. Gazetede yer alan haberde, "Türkiye, 2020 yılında, ekonomik daralmayı önleyebilmiş nadir ülkelerden biri." ifadeleri yer almıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 77
  • SITRATEJIST. 2 yıl önce Şikayet Et
    BU HARITAYI INŞAALLAH OLMEDEN GOREBILSEK. NE GÜZEL OLUR.VALLAHI BEN OLABILECEGINI DUSUNENLERDENIM.ANCAK 1 SARTLA.DEVAMLI BATI ATLANTIK. RUSYA GERILIMINDE MESAFELI OLMAK ZORUNDAYIZ.HIC KIMSENIN HARCAYACAGI PIYON DEĞIL. HERKESI BIZ HARCAMALIYIZ.ISTE O ZAMAN TÜRKIYE DÜNYANIN BASKENTI OLUR.ANKARA ZATEN BIZIM BASKENTIMIZ.AVRUPA. RUSYA CATISMASINDA ARABULUCU OLABILIRIZ.NE ZAMAN.TAMAMEN BIRBIRINI KIRIP BITIRDIKTEN SONRA.BIZ TÜRKIYE BUTUN DÜNYANIN AKRABASIYIZ.ONUN ICINDE HERKESI BIZE GEBE. MUHTAÇ EDECEK POLITIKAYI BUYUKLERIMIZ. DUSUNMEK ZORUNDA.Sitratejist.
    Cevapla
  • gercek 2 yıl önce Şikayet Et
    niye hep buyuk ulkeler buyumuyor cin mogol gibi ulkeler buyuyor ama refah yine buyuk ulkelerde
    Cevapla
  • MaDMaX 2 yıl önce Şikayet Et
    damlaya damlaya göl olur. bu ülke bu büyümelerle uzun vadede süper güç olur.
    Cevapla
  • İsmail. K 2 yıl önce Şikayet Et
    Dün BURSA DA Otoban bile tıkalıydı saat 16 dan 19. 15 e kadar tırafik teydim adeta kilitlendi yok damı bu yakıt nerden geliyor demirel mazot vardıda bizmi içtik dedi 70 sente muhtaç bir ülke idi ecevit zamanında. Nankörlük felakete sürükler şükret
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Kısmı kapanma tam kapanma derken en fazla büyüyen 2. Devlet olduk. Demekki 1 yıl kapatsalar süper güç olacağız. Diğer paralar yükseliyor biz büyüyoz. Paraları değer kazanan milletler tatile geliyor. Bizde parasını almak için kapısına virüs dahi göndermiyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle