İnternetten borç ödeyenler dikkat! Yeni dönem başlıyor

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), belediyelerin internet sitelerinden borç ödenmesinde 2 aşamalı doğrulama sisteminin kullanılarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kararlaştırdı.

İnternetten borç ödeyenler dikkat! Yeni dönem başlıyor
İnternetten borç ödeyenler dikkat! Yeni dönem başlıyor
GİRİŞ 29.05.2021 11:35 GÜNCELLEME 29.05.2021 11:36
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

KVKK'nin internet sitesinde yer verilen kararda, bazı belediyelerin internetten emlak vergisi veya beyan bilgisini sorgulama sayfalarında yalnızca TC kimlik numarası girilerek vatandaşın emlak bilgilerine ulaşılmasının sağlandığı belirtildi.

Söz konusu işlemlerde her ne kadar kişiye ait isim ya da mülke ilişkin bilgilere erişim mümkün olmasa da borca ilişkin bilgiye erişim sağlandığına dikkati çekilen kararda, bunun kanuna aykırı olduğu ifade edildi.

Kişisel Veri Güvenliği Rehberi'ne atıf yapılan kararda, kişisel veri içeren sistemlere erişimin sınırlı olması gerektiği, kişilere yetki ve sorumlulukları için gerekli olduğu ölçüde erişim yetkisi tanınması ile kullanıcı adı ve şifre kullanılarak ilgili sistemlere erişim sağlanabileceği kaydedildi.

Kararda, uzaktan erişim için 2 kademeli kimlik doğrulama kontrolünün uygulanmasının önemli olduğu hatırlatıldı.

"Veri güvenliğini arttırmaya yönelik tedbirler alınmalı"

Kararda, bazı belediyelerin bu yöndeki kanuna aykırı uygulamaları nedeniyle konu hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliğine bilgi verilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

Tek bir bilginin girilerek kişilerin borç ya da emlak bilgilerine erişim sağlanmasına yönelik uygulamalar yerine belediyelerce sunulan emlak vergisi, beyan bilgisi veya benzeri nitelikteki hizmetlere ilişkin sorgulama sayfalarında veri güvenliğini arttırmaya yönelik gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınmasının gerekliliği vurgulanan kararda, şu ifadeler yer aldı:

"Bu bağlamda örneğin çift katmanlı doğrulamayı mümkün kılabilecek şekilde TC kimlik numarası ya da vergi numarasının girilmesinin yanı sıra kişilerden farklı kişisel verilerin de talep edilmesi, SMS ile doğrulama, üyelik yapılması gibi yöntemlerin seçilmesi ve bu itibarla belediyelerin hizmet sunma yöntemlerinin kişisel verilerin korunması mevzuatı çerçevesinde yeniden değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması hususunda belediyelerin talimatlandırılmasına karar verilmiştir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • halıl 2 yıl önce Şikayet Et
    devlet denetlesın..vatandası magdur etmeyelım..tedbirler erkenden alınsın..işişten geçmesin..emır yayınlasınlar..kanun çıksın..
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaş ne var borcun görünmesinde? Şimdi borcumuzu sorunsuz görebiliyoruz. Bir sorsanıza bize. Borcumuzun görünmemesini istiyor muyuz? Kimin gündemi bu? Görününce ne olur? Zaten zorlu yollardan geçip borcumuzu öğrenebiliyoruz. Zorlaştırmayın lütfen. Basit bir şifreyle bakabilelim. Şifreyi çözenler de görüversin bi zahmet, devlet sırrı mı?
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Emlak veya belediyelere ödenen vergileri belediyeler değil e devlet üzerinden devlet tahsil etmeli ve hakedişlerini belediyelere aktarmalı. En güvenilir yer e devlettir.
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Onu bunu bırakın da bizim ACİLEN TL yi güçlendirmemiz gerekiyor.
    Cevapla
  • Ayyıldız 2 yıl önce Şikayet Et
    Döviz alış satışı ve mevduatları vergiye tabi olacağına TL mevduatı vergiye tabi böyle saçmalık mı olur..tabiki yerlerde sürünecek..
    Cevapla
  • topselvi evladı 2 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru banka sistemi gibi cep yada mail onayı şart
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle