Kirazın kilosu tarlada 9, markette 20 lira

Tokat'ta turfanda kiraz tarlada 9 lira, marketlerde ise 20 liradan satılıyor.

Kirazın kilosu tarlada 9, markette 20 lira
Kirazın kilosu tarlada 9, markette 20 lira
GİRİŞ 28.05.2021 17:16 GÜNCELLEME 28.05.2021 17:17
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Merkeze bağlı Kemalpaşa köyü kiraz üretimi ile önemli bir pazar oluşturuyor. Köyde 59 bin 870 dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor.

Erkenci ve geç dönem kiraz meyveleri yurt içi ve yurt dışı piyasada alıcı buluyor. Turfanda kiraz hasadının yapıldığı köyde toplanan kirazlar yurt içi piyasada tüketiliyor.

Tarlada cinsine göre 7-9 liraya satılan kiraz seyyar satıcılarda 12 lira, marketlerde ise 20 liradan alıcı buluyor. Çiftçi Hasan Serin (60), tarla ile market arasındaki fiyat farkından yakındı. Aracıların para kazandığını ileri süren Serin, “Kirazı değerinde satamıyoruz. Arada aracı kazanıyor. Biz ise emeğimizin karşılığını alamıyoruz.

"KENDİMİZ TOPLUYORUZ"

Kiraz fiyatları kalitesine göre 7-9 lira arasında, marketlerde ise 20 liradan satılıyor. Maliyetlerin yüksek olması nedeni ile kendimiz topluyoruz. Ancak böyle kazanabiliyoruz” dedi.

Köy halkından Aziz Doğan ise ilaç, mazot fiyatlarının artması nedeni ile kirazın maliyetini kurtarmadığını ileri sürdü. Doğan, “İşçi yevmiyesi vermemek için sabah erken saatlerinde kendimiz tarlaya çıkıyoruz. Buna can dayanmıyor. İşçiye para verdiğimiz zamanda bize bir şey kalmıyor. Bu nedenle kendimiz topluyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR 33
  • Vatan sevdalisi 2 yıl önce Şikayet Et
    allah belasını versin bu simsarların milleti sömüre sömüre usanmadılar daha...
    Cevapla
  • Muzaffer 2 yıl önce Şikayet Et
    Kirazi piyasa gecen seneki gibi olsun 3/4 TL ye satmayacagim.Masraflari kurtarmiyor. Dalinda birakir taze taze yerim kalanda Alakarga ile sincaplara yem olur. Sizde 100 TL ye bulurda yersiniz kirazi....sade kiraz degil tum ciftci ile dalga geciliyor. Sadece çay ve findik ureticileri haklarini alabiliyorlar ama diger ureticiler kan agliyor.
    Cevapla
  • Anlıyana 2 yıl önce Şikayet Et
    %18 hal vergisi+nakliye+Avm kirası+eleman maaşı+çürüme+market %18 kdv! Bence ucuz!
    Cevapla
  • Hakki 2 yıl önce Şikayet Et
    Anadoluda sulama suyu saati kac para biliyonmu , 1 gunluk toplama isciligi ne kadar sence ? ,mazot , ilaclama , ot kesme , basinda nobet bekleme , sicagin ortasinda tek tek elle toplama... 4 liraya bile zor satiliyor tarladan...ciftci aglamiyor size ne oluyor ... Kirazi bu gidisle ithal edecez
    Cevapla
  • ufuk 2 yıl önce Şikayet Et
    30 tl den aldım marketten.
    Cevapla
  • anadolu ligi 2 yıl önce Şikayet Et
    tarladaki adamı bulsan bana 1 kg ver desen oda sana 20 tl der toptan fiyatı ile 1 kg fiyatı aynı olmaz,tarladan markete gelene kadar %30 fire verir,nakliye var ,marketin karı var, kabzımalın karı var.
    Cevapla
  • Hamza 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz tarlada kimseye 20 TL ye satmiyoruz kardes. Aksine ücretsiz veriyoz hemde zorla.Hayatinda zor gorecegin beton gibi tatli kiraz gecen sene 3,25 e verdik. İlac su mazot ulasim tarla vergisi işcilik sicagin ortasi tek tek elle topla ayir.....Bu arada Bahsettigim kiraz 25/26 mm capinda Napolyon... Fire şu bu kâr carp 4 ile.... Eee hani 20 TL ....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle