Ev sahipleri pes dedirtti! Kiralık ev ilanlarında tepki çeken istekler

Pandemi dönemi, vatandaşların yaşam alanlarındaki tercihlerini değiştirirken, evlerini kiraya vermek isteyenler daha önce fazla rastlanmayan şartlar öne sürmeye başladı.

Ev sahipleri pes dedirtti! Kiralık ev ilanlarında tepki çeken istekler
Ev sahipleri pes dedirtti! Kiralık ev ilanlarında tepki çeken istekler
GİRİŞ 24.05.2021 12:01 GÜNCELLEME 24.05.2021 12:01
Bu Habere 80 Yorum Yapılmış

Corona virüs pandemisine rağmen kiralık konut fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Kiralık konut sayısı, konut arzı azaldığı için mevcut talebe yeterli gelmiyor. Yeni konut üretiminin yavaşlaması ve yatırım için alınan konut sayısının düşmesi, kiralık oranlarındaki artışlara etken olarak gösteriliyor.

Fiyatlardaki artışa ek olarak son dönemde kiralık ev ve işyeri ilanlarında salgın etkisiyle mülk sahiplerinin çok daha titiz davrandıkları ve değişik şartlar öne sürdükleri gözlemleniyor.

"MAL SAHİPLERİ İŞİ GARANTİYE ALMAK İSTİYOR"

Kiralık ilanı veren çoğu ev sahibi; kurumsal firma çalışanı ya da devlet memuru kiracı tercihinin yanı sıra sabit maaş bordrosu, medeni hal ve mülk dökümü çıktısı, sabit bordrolu geliri olan kefiller ve kefillerin maaş bordroları ile 1 yıllık kirayı peşin olarak almak istiyor. 

Konuya ilişkin açıklamada bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Çok yoğun değil ama mülk sahipleri özellikle pandemi döneminde daha da titizlenerek böyle isteklerde bulunabiliyor. Birbirlerinden duyup isteyen de var. İnsanlar kendilerini garantiye almak istediği için esnafa ev vermek istemiyor. Öte yandan kanunen 3 aylıktan daha fazla kira depozitosu alınamaz" dedi. 

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu da, "Evi tutacak olan kişi bir yerde çalışıyorsa şirket yazısı ya da bordro isteniyor. Artık uzun yıllardır bu bölgede emlakçılık yapıyor olanlar zaten kime ev veya işyeri verilip kime verilmeyeceğini iyi biliyor. Mal sahipleri de emlakçılara güveniyor. Arada biz varsak aranan şartları ve belgeleri sağlıyoruz. Yaz için kiralanan villalarda ise ücret peşin alınıyor.

İşyerleri kiraları biraz daha sorunlu, maalesef şu an salgın etkisiyle çok sayıda boş dükkan var ve mal sahipleri kiralamak isteyenlerle birebir görüşüyorlar" şeklinde konuştu. 

Uzmanlara göre, pandemi etkisiyle bahçeli müstakil evlere olan ilginin artması ve sosyal imkanlara rahat ulaşım, rakamlarda belirleyici oluyor.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 80
  • Istanbul 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet el atsın bu kiralara. Bu ne 1500 olan ev olmuş 2800 Allah kabul etmesin. Herkesin gücü yetmiyor almaya. Mecbur mu almaya. Ev alsan 75. Metre kare 500 bin. Ne Allah korkusu kalmış ne vicdan ne iman. İnsanların dini imanı para olmuş. Yazık çok yazık. Devlet el atsın bu işe.
    Cevapla
  • estergon 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam 500 bin veriyor bir eve ayda 1500 tl kira alıyor bankaya koysa 7000 tl alacak ama kiracı bunu vermemek için yapmadık bırakmıyor ozaman satsın herkes evi kiracılar çadırda yaşasın mecburmu ev alamayanın derdini çekmeye buzim millete yaranamassîn işine gelmiyorsa git kendine göre ev bul
    Cevapla
  • Lale 2 yıl önce Şikayet Et
    Ev sahibi olabilirsiniz o zaman evinizi sadece zenginlere kiralayın bizim gibi fakirler kira ödemekte zorlaniyo
    Cevapla
  • DELİ DUMRUL 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir gece AZRAİL gelir gırtlağınıza çökerse kimi kefil istiyeceksiniz ey insan görünümlü gereksizler para mezara gitmiyor yapılan iyilik ve ve hayırlar yanında geliyor oda varsa tabiiiiii
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen çalış kazan ev al bedavaya kiraya ver. Hayır işlemiş olursun.
    Cevapla
  • Maçkalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ev sahiplerin haklı , çünkü kirasını alamadığı zaman senelerce mahkemelerde sürünüyor. Dolayısı ile bunları istemesi normal.
    Cevapla
  • Arif olan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bende kiracıyım ve düzenli ödeme yapıyorum.kapanma döneminde gelirim düştü fakat kenara koyduklarimdan ödedim. Üst komşumuz da kiracı. Bulduğu zaman deli gibi harcar hem kendi hem eşi israfı çok sever. İşleri de iyi. Ev sahibi dul yaşlı bir kadın. 3 aydır kadına kira vermiyordu. Kadın yanliz diye birde azarliyorlardi. Meğer kadının arkası çok sağlammış. Önce dayak yedi. Sonra birikmiş tüm kiraları verdi. Ve şimdi 2kati kira ile ev arıyor. Kendisinin marketi var. Para sorunu yok. Sadece israfı ve yaşlı kadınların hakkını yemeyi seviyor. Hep ev sahibine vurmayın. Önce arsız kiracılar düzelsin. Ev sahipleri beladan kaçıyor.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Cok iyi yapmışlar bu tip insanları hiç sevmem gücü yetiyorsa kendini but şey zanneder bizim binada da oldu aynısı 3 genç yaşlî amcaya hem kira ödemwdi hemde darp etti onunda 4 oğlu varmış meyer bir meydan dayağı attılar ama ibretlik öyle böyle deyil en son camdan bakarken altlarına işediklerini gördüm kırılmadık ne kol ne bacak kaldı helal olsun cok güzel oldu tam ibretlik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle