Bakan Pakdemirli, Türkiye'de bir ilkin yaşandığını duyurdu

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'de bir ilkin yaşandığını Hatay'dan duyurdu. Bakan Pakdemirli, "Yaptığımız doğru işler sayesinde Türkiye'de ilk defa bu yıl ekilen alanlarda azalış yok, artış var." dedi.

GİRİŞ 24.05.2021 11:18 GÜNCELLEME 24.05.2021 12:53
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Tarım, hayvancılık, ormancılık ve Devlet Su İşleri (DSİ) faaliyetleriyle ilgili temaslarda bulunmak üzere Hataya gelen Bakan Bekir Pakdemirli, Kırıkhan ilçesinde bir çiftçinin tarlasında yapılan buğday hasadına katıldı.

Amik Ovasının çok verimli olduğunu dile getiren Bakan Pakdemirli, buğday hasadı yapılan tarlada dekar başına 650 kilo ürün elde edildiğini kaydetti. Pakdemirli, Bu, ovaya has, özel bir durum, son derece memnuniyet verici dedi.

Çiftçilere yapılan desteklerden bahseden Bakan Pakdemirli, şöyle konuştu:

Gübre desteklerini 2019 yılında 4 lirayken, 2020 yılında 8 liraya çıkarmıştık. Bu yıl ise bu rakamı 16 liraya çıkarmıştık. Mazot desteğini 15 liradan 19 liraya, fark desteklerini kilogramda 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarmıştık. Bu ve bunun gibi yaptığımız doğru işlerle Türkiyede ilk defa ekilen alanlarda bu yıl azalış yok, artış yok. Yakın zamanda Cumhurbaşkanımız buğdayda fiyat açıkladı, buğdayda ton başına 2 bin 250 lira, arpada bin 750 lira. Dekarda 275 liraya varan destekler alıyor çiftçimiz. Üreticimiz bundan memnundur. İnşallah onları da sürekli olarak memnun etmeye devam edeceğiz. Her zaman üretici dostu olacağız demiştik. Son 3 yıldır Cumurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde, başta Cumhurbaşkanımızın büyük destekleriyle çiftçimizi asla mağdur etmeyecek fiyat politikaları güdeceğiz, hasat öncesi fiyatları açıklayacağız demiştik. Bu sözleri tuttuk. İnşallah tutmaya devam edeceğiz. Geçen yıla oranla yüzde 36 artan fiyatlarımız çiftçilerimizi memnun etmiştir.

Borsada normalin üzerinde fiyat oluşumu gördüklerini kaydeden Bakan Pakdemirli, bu fiyatların gerçekçi olmadığını bildirdi. Pakdemirli, TMO da alımlara başladıktan sonra, hasat sonundaki fiyatlarını en kısa zamanda açıklayıp, çiftçimizin, üreticimizin malı üzerinden kimsenin spekülasyon yapmaması hedefiyle çalışmalarını sürdürecektir. TMO, hiçbir kar amacı gütmeden başa baş fiyatlarla hasat sonu fiyatını yakın zamanda açıklıyor olacaktır diye konuştu.

Türkiyede yağışların geçen yıla oranla yüzde 25 azaldığını aktaran Bakan Pakdemirli, Allaha şükür Amik Ovasında, Hatayda en önemli avantajımız, son 3 yılda DSİ olarak 1.5 milyarın üzerinde yatırım yaptık. 2 tane barajı tamamladık. İnşallah sulamaları tamamlayarak, suya hasret kalan, henüz suya ulaşamayan çiftçilerimize de en kısa zamanda suyu ulaştırıyor olacağız. Cumhurbaşkanımız kuraklıkla alakalı hem Tarım Kredi Kooperatifi hem de Ziraat Bankasına borçları olan çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesiyle ilgili açıklama yaptı. Hasar tespitleriyle ilgili birçok bölgede çalışılıyor. Hasar tespitlerinden sonra ne yapılacağı konusuna bakılacak. TARSİM çiftçilerimizin dostudur. Çiftçimizi kötü günde koruyan, kollayan bir mekanizmadır. TARSİMi tekrar çiftçilerimize hatırlatıp bu konuda kullanım alışkanlıklarımızı mutlaka artırıyor olmamız lazım diye düşünüyorum dedi.

Bakan Pakdemirli, tarım işçilerinin koronavirüse yönelik aşılanma çalışmalarıyla ilgili de şunları söyledi:

Bir müjdemiz daha var. Tarım işçileri ve tarımın paydaşları yani hem kamu hem özel sektör. Bunların da hızlı şekilde Sağlık Bakanlığı koordinesinde hızlı şekilde aşılanmasına başlanacaktır. Bundan dolayı pandeminin başından beri özellikle mevsimlik işçiler ve tarımın paydaşlarının mobilitesini koruduk, korumaya da gayret ettik ki bu sebeple de tarım geçen yıl tüm sektörlerin üzerinde büyüyerek neredeyse yüzde 5e varan büyümeyle Türk ekonomisine çok büyük katkı sağlamıştır. Bu sebeple bizim için öncelik olan ve mobilitenin arttığı bu dönemde tarım işçilerimizin ve mevsimlik işçilerimizin aşılanıyor olması son derece önemli. Sağlık Bakanımıza da teşekkür ediyoruz. Tarımın paydaşları hem kamu hem özel sektör hem veterinerlerimiz, tüm sektör paydaşlarımızın hızlı şekilde aşılanması başlanmaktadır. Bunlar da kademeli olarak yapılacaktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaptığımız dogru işler sayesinde bu yil üretim artmış. Bu yıl hariç hep azalmış. Yani her yil yanlış bir yil doğru.
    Cevapla
  • Oku-yorum 2 yıl önce Şikayet Et
    Bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösterir. O kadar doğrunuz olsun artık
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu gerçekten önemli ve güzel bir haber.
    Cevapla