Milyonlarca öğrenciye müjdeli haber!

Yaz aylarıyla birlikte birlikte üniversite ve lise öğrencileri için staj dönemi açılıyor. Son yapılan çalışmalarla stajyerlik hem kayıtlı bir çalışma haline getirildi hem de gençler için maaş ödenmesi zorunlu kılındı.

Milyonlarca öğrenciye müjdeli haber!
Milyonlarca öğrenciye müjdeli haber!
GİRİŞ 23.05.2021 08:47 GÜNCELLEME 23.05.2021 08:47
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz yıl pandemi dolayısıyla birçok genç staj yapma imkanı bulamamıştı. Bu yıl normalleşmelerle birlikte staj imkanlarının da açılması bekleniyor.

Firmalar faaliyetleriyle birlikte stajyer öğrenci kabul edecekler. Son yıllarda bu konuda da önemli adımlar atılırken, stajyerlik hem kayıtlı bir çalışma haline getirildi hem de gençler için maaş ödenmesi zorunlu kılındı.

Firmalarda staj yapan üniversite ve lise öğrencilerinin sigortası yapılıp maaşları da ödenmek zorunda. En düşük maaş 767 lira. Bu paranın bir bölümünü devlet karşılayacak.

Mesleki eğitim kapsamında olan, 10 ve 10'dan fazla çalışanı bulunan işletmelerde öğrencilere staj yaptırılması gerekiyor.

Buna göre de çalışan sayısının yüzde 5'i kadar sayıda stajyer bulundurma zorunluluğu var. Stajyerlere ödenecek ücretler, firmadaki çalışan sayısına ve o yıl geçerli asgari ücrete göre belirleniyor.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in ilgili yazısı şöyle; Stajyerlere asgari geçim indirimi hariç net asgari ücretin yüzde 30'u kadar maaş ödenmek zorunda. Bu tutarın üzerinde ödemede sınır yok. Ancak bundan az maaş verilemiyor. Geçen yıl stajyerlere aylık en az 631,19 lira ödenirken, bu tutar bu yıl 767,27 liraya çıktı.

VERGİ KESİNTİSİ YOK 

Stajyer ücretinden herhangi bir vergi kesintisi yapılmıyor. Stajyerlerin maaşlarının bir bölümünü devlet karşılıyor. Mesleki eğitim gören veya stajyer öğrencilere ödenebilecek en az ücretin 20'den az çalışanı olan işletmeler için 3'te 2'si, 20 ve üzerinde çalışanı olan işletmeler için 3'te 1'i devlet tarafından karşılanıyor.

Devlet katkısı tutarı 20'den az personel çalıştıran işletmeler için 511,51 lira, 20 ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için 255,75 lira olarak uygulanıyor.

3 YIL SÜRE UZADI 

Devlet katkısının ödenmesine ilişkin süre 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren 3 yıl uzatıldı. 10 ve daha fazla personel çalıştıran mesleki eğitim kapsamındaki işletmelere stajyer bulundurmadıkları tespit edildiğinde cezai işlem uygulanıyor.

Her öğrenci için eğitim süresince her ay asgari ücretin net tutarının 1/3'ü nispetinde, 20 ve daha fazla personel çalıştırılması halinde 2/3'ü nispetinde ceza var.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI 

Resmi gazetede yayımlanan 42 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı özetle şöyle: İşletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere, yapılacak ödemelerin asgari ücretin net tutarının yüzde 30'undan az olamayacağına dair süre ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; 20'den az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisinin, 20 ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte birinin, devlet katkısı olarak ödenmesine ilişkin süre, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren üç eğitim ve öğretim yılı uzatılmıştır. Kamu kurumlarına katkı ödenmez.

EMEKLİLİKTE GEÇERLİ DEĞİL 

Staj sırasında öğrencilere aynı zamanda sigorta da yapılıyor. Öğrenciler için iş kazası ve meslek hastalığını kapsayan sağlık sigortası primleri ödeniyor. Kendilerine bir sigorta numarası veriliyor ve bu numara tüm çalışma hayatlarında kullanılıyor. Ancak yatırılan primler tamamen sağlık ile ilgili olduğu için emeklilik hesaplarında kullanılmıyor.

KİMLER MAAŞ ALIYOR? 

MESLEKİ eğitim gören vatandaşlar *STAJ veya tamamlayıcı eğitim alanlar * ÇIRAK olarak görev yapanlar

ÖDEME NASIL YAPILIYOR? 

STAJ yapanlara AGİ'siz net asgari ücretten ödeniyor * NET asgari ücretin en az yüzde 30'u veriliyor. * GSS pirimleri ve iş kazası, meslek hastalığı sigortası ödeniyor

NASIL HESAPLANIYOR? 

NET ASGARİ ÜCRET: 2.825,90 TL *AGİ'SİZ NET ÜCRET: 2.825,90 - 268,31 = 2.557,59 *EN DÜŞÜK STAJYER ÜCRETİ: 767,28 TL

DEVLET KATKISI NE KADAR? 

20 VE FAZLA PERSONEL: 767,28 X 1/3 = 255,76 TL * 20'DEN AZ PERSONEL: 767,28 X 2/3 = 511,51 TL

YORUMLAR 9
  • Ümit 2 yıl önce Şikayet Et
    Daha önce meslek lisesinden bir stajyer alıyorduk. Bu uygulamaya geçildikten sonra 3 stajyer almaya başladık.
    Cevapla
  • Üniversiteli 2 yıl önce Şikayet Et
    Üniversite öğrencisiyim işçi çıkardıkları için stajer alamıyorlar , işçi çıkarmayanlarda stajer almıyor haberlerdeki gibi güllük gülistanlık değil olay .
    Cevapla
  • Anticehalet 2 yıl önce Şikayet Et
    Meslek lisesinde başlıyor staj. Ancak ne hikmetse sigortasız sigortalı olanlara borçlanma hakkı verilirken, meslek lisesinde staj yapanların staja başladığı dönem, sigorta başlangıcı olarak sayılmadığı gibi, o dönemin borçlanılmasınada müsade edilmiyor. #StajSskBaşlangıcıOlsun
    Cevapla
  • kral01 2 yıl önce Şikayet Et
    ben stajerim 400 tl alıyorum
    Cevapla
  • KARAKTER 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim tanıdığım bir çok öğrenci stajer çalıştığı iş yerinden maaşı alamadı mahkemedede uzadı uğraştırıyor işveren bir çok işveren iyi niyetli değil zıraat bankasına öğrenci adına acılan devlet kontrolu hesaba maaşları zorunlu olarak yatırilsin stajerler sıkıntı çekiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle