‘Aşı’lı dolar milyarderleri!

Koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde çok önemli rolü olan aşılar, 9 kişiyi dünya dolar milyarderleri listesine taşıdı.

‘Aşı’lı dolar milyarderleri!
‘Aşı’lı dolar milyarderleri!
GİRİŞ 21.05.2021 11:05 GÜNCELLEME 21.05.2021 16:49

Aşı milyarderleri listesinin ilk sırasında Moderna CEO’su Stephane Bancel ve BioNTech CEO’su Uğur Şahin var. Listede yer alan 3 isim de Çinli aşı şirketi CanSino Biologics’in ortakları.

Aşı patentlerini kaldırmak için mücadele veren ‘The People’s Vaccine Alliance’ (Halkın Aşı Birliği) adlı oluşum ilaç firmalarının aşı teknolojileri üzerinde tekel oluşturmaması çağrısı yaparken aşıdan elde edilen kârın 9 ismi milyarder yaptığına dikkat çekti.
Forbes’un Zenginler Listesi’ni kaynak gösteren birlik 9 milyarderin 19.3 milyar dolarlık bir servet sahibi olduğunu, bu rakamın düşük gelirli ülkelerde yaşayan tüm insanları aşılamaya fazlasıyla yeteceğini duyurdu.

Birliğin üyelerinden Oxfam’dan Anna Marriott, “Bu kişiler ilaç firmalarının aşı tekelinden elde ettiği dev kârların görünen yüzü” yorumunu yaptı. Yeni zenginlerin yanı sıra zaten dolar milyarderi olan 8 isim de servetini aşı sayesinde 32.2 milyar dolar artırdı.