Bitcoin yeniden yükselebilir mi?

Geçtiğimiz gün yatırımcıların gündeminde Bitcoin ve diğer tüm kripto para birimlerindeki keskin düşüşler vardı. Kripto uzmanları fiyatlardaki dalgalı seyrin kripto paraların doğasından kaynaklandığını belirtiyor

Bitcoin yeniden yükselebilir mi?
Bitcoin yeniden yükselebilir mi?
GİRİŞ 20.05.2021 14:07 GÜNCELLEME 20.05.2021 14:07
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bitcoin Çarşamba günü sert bir satış dalgasına girdi. MarketWatch’un haberine göre yatırımcılar ve sektör uzmanları kripto paralardaki düşüşün Bitcoin’de son 10 gün içerisinde baş gösteren düşüş trendindeki hızlanmayı temsil ettiğini açıkladı.

Coindesk verilerine göre Bitcoin fiyatı geçtiğimiz gün 30.201,96 dolar seviyesine kadar düşmesinin ardından 39.737,48 dolara yükseldi. Bitcoin’den sonra dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi olan Ether 1.902,08 dolara kadar %22’lik bir düşüş göstermesinin ardından 2.675,62 dolar seviyesine döndü.

Bitcoin’de sonun geldiğini söylemek için erken

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bitcoin’deki en ufak düşüşün diğer kripto para birimlerinde çok daha sert etkiler yaratmasının nedeni sadece dev kripto para biriminde düşüş görünmesinden kaynaklı değil. Bitcoin’deki düşüş aynı zamanda tüm kripto para piyasalarında bir risk iştahı ölçütü olarak da çok daha duyarlı hale gelinmesi nedeniyle de düşüşleri tetikliyor.

Kripto para piyasaları geçtiğimiz gün toplam piyasa değerinden 850 milyar dolardan fazla bir kısmını kaybetti. Aynı gün ABD borsalarında da satışlar görüldü. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü düşüşle tamamladı.

Bitcoin neden düşüyor?

Bitcoin’in düşüşü bir çöküş olmayabilir. Marketwatch haberine göre Bitcoin’deki düşüşün sebebi söz konusu varlık sınıfının volatil dönemlerinin olması.

Dünyanın en büyük kripto parasındaki düşüşse tek bir olay veya bir haber nedeniyle gerçekleşmiyor. Habere göre düşüşlerin sebebi yatırımcılardaki korku, belirsizlik ve şüphe atmosferinden kaynaklanıyor. Kripto para yatırımcılarındaki korkunun önemli bir sebebi Çin’in merkezi dijital varlık politikalarındaki ilerleme. Çin’den yakın zamanda gelen bir açıklamada dijital varlıkların kullanımlarına ilişkin çatlaklar olduğunu bildirdi. Ancak tecrübeli kripto para yatırımcıları için bu gibi haberler çok yeni bir durum değil.

Bu arada, milyarder Elon Musk'ın Twitter mesajları da kripto yatırımcılarının korkularının sebeplerinden birisiydi. Musk bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, daha çevre dostu hale gelene kadar Bitcoin'i artık elektrikli araç üreticisi Tesla için ödeme yöntemi olarak kullanılmasına izin vermeyeceğini söylemişti.

Musk’ın Twitter mesajları aynı zamanda kripto paraların yükselişinde de kilit rol oynamıştı. Milyarderin özellikle Bitcoin ve Dogecoin’e ilişkin destek mesajları iki kripto para biriminin de keskin bir biçimde yükselmesine neden olmuştu.

İçlerinde JPMorgan Chase Küresel Borsa Stratejileri Genel Müdürü Nikolas Panigirtzoglou’nun da bulunduğu analistler yatırımcıların Bitcoin’den çıkarak altın vadelilerine yöneldiği görüşünü paylaşıyor. Altın vadelileri son dönemde kademeli yükselişiyle dikkat çeken varlıklar arasında. JPMorgan analistleri konuyla ilgili açıklamalarında, “Kurumsal yatırımcılar Bitcoin'den uzaklaşıp geleneksel altın yatırımına geri dönüyor gibi görünüyorlar” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar ayrıca Çarşamba günü kayıplar nedeniyle bazı kripto alım satım platformlarındaki marj çağrılarını zorlayacak ölçekteki kaldıraç kullanımına da işaret ediyor.

Piyasanın karmaşıklaşmasında ise Coinbase Global’ın da dahil olduğu büyük kripto ticaret platformlarında kesintilerin yaşanmasıydı. Söz konusu durum kripto fiyatlarına yönelik daha fazla baskı uygulanmasına neden oldu. Coinbase sözcüsü, daha sonra şirketin kripto ticaretindeki sorunlarının giderildiğini açıkladı.

Bitcoin’in fiyatı toparlanacak mı?

Bitcoin ve kripto para birimleri doğası gereği volatildir.

Yatırım danışmanlığı şirketi Bespoke Investment Group Bitcoin’in rekor seviyelerinden ortalama düşüşlerinin %50’lik oranda olduğunu ve Bitcoin’in son on yıldaki tüm işlemlerde %69 oranında rekor seviyesinden en az %40 düşüş gösterdiğini belirtiyor.

Bununla birlikte, boğa piyasası yatırımcıları kripto varlıkları boşaltmadan önce uzun vadeli yatırımcıların rotada kalmalarını veya orijinal yatırım görüşlerini gözden geçirmeleri gerektiğini savunuyor.

Kripto araştırmaları şirketi Allnodes’un Kurucusu ve CEO’su Konstantin Boyko-Romanovsky konuyla ilgili mesajlarında “Kripto piyasasında düzeltmeler bilinen bir fenomen. Ancak bu ayı piyasasının yaklaşmakta olduğu anlamına gelmiyor” açıklamasında bulundu.

Geçmiş performanslar gelecek için kesin bir yargı taşımasa da Bitcoin ve benzeri yatırımlar için uzun vadeli düşünen boğa piyasası yatırımcıları önceki performansların gelecekte de tekrar edeceği yönünde düşünme eğilimindeler.

YORUMLAR 2
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kripto paralar alanlara şaşıyorum hiç bir güvencesi yok resmen intihar kimse almasın çok yazık olur sonra
    Cevapla
  • Yasin 2 yıl önce Şikayet Et
    Araştırmadan yorum yapanlardan 1 tanesi daha
    Cevapla