Riskli varlıklarda düşüş ayı piyasası sinyali mi?

Geçtiğimiz hafta hisseler son üç ayın en kötü haftasını yaşarken, Elon Musk’ın yorumları kripto para piyasasını düşürdü. Uzmanlar piyasalarda bir düzeltmenin mümkün olduğunu, ancak piyasa liderlerinin değişme ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.

Riskli varlıklarda düşüş ayı piyasası sinyali mi?
Riskli varlıklarda düşüş ayı piyasası sinyali mi?
GİRİŞ 18.05.2021 13:44 GÜNCELLEME 18.05.2021 13:44

Hisseler düşerken ve kripto para piyasaları 400 milyar dolar değerinde sert bir düzeltmenin yaralarını sarmaya çalışırken, JPMorgan analistleri piyasaların genelinde diğer riskli alanlarda da ayı piyasasına yaklaşıldığını söyledi. Bu riskli alanlar arasında ise özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arzlar ve temiz enerji hisseleri de yer aldı. Bu alanlarda kaydedilen devasa kazançlar ise yatırımcıların enflasyon endişeleriyle birlikte kaybolabilir.

Küresel hisseler nisan ve mayıs aylarında görülen zirve noktalarından yalnızca %2,5 düşüş göstermiş olsa da, teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq da dahil olmak üzere bazı hisse endekslerinde çok daha büyük düşüşler görüldü. Bu durum ise JPMorgan analistlerine göre, “piyasaların pahalı ve enflasyonun yükselmekte olduğunun” bir işareti. Analistler aynı zamanda ekonomik büyümeyi destekleyen merkez bankası politikalarının da güven vermediğini ekledi.

Geçtiğimiz yıl neredeyse 3 kat artış gösteren kripto para piyasası, zirve noktasından neredeyse %18 düştü. Bunun nedeni ise büyük oranda milyarder Elon Musk’ın olumsuz tweetleri oldu. Uzun zamandır sıkı bir kripto destekçisi olan Musk, son dönemlerde dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin’e cephe aldı. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl kapsamlı iklim kanunları beklentisiyle üç kat yükselen temiz enerji hisseleri ocak ayından bu yana %35’in üzerinde düşüş gösterdi.

Forbes’un haberine göre, piyasalarda geçtiğimiz yıl lider konumda olan teknoloji sektörünün de güç kaybetmesi ve temiz enerji alanında üretim için gerekli olan emtiaların fiyatlarının yükselişe geçmesi de sektör hisselerinin düşüşünde etkili oldu. Pandemi döneminde borsaların yıldızı olan halka arzlar ise bir yılda %100’ün üzerinde yükselişinin ardından, Renaissance IPO ETF’ye göre %26 düştü. Piyasalarda halka arzların öne çıkan isimleri Airbnb, Coinbase, DoorDash olmuştu.

Durum özel amaçlı satın alım şirketleriyle (SPAC) halka arzlarını gerçekleştiren şirketler için çok daha kötü. borsagundem.com'un derlemesine göre, bu şirketlerin hisseleri şubat ayında ulaşılan zirvelerin ardından neredeyse %38 düşüş gösterdi. Bu büyük düşüş yenilikçi teknoloji ve Tesla gibi büyük şirketlere yatırım yapan ARK Innovation fonundaki %34’lük düşüşle paralellik taşıyor.

John Normand liderliğindeki JPMorgan analistleri, “tüm bu hareketler, piyasalar pahalı olduğunda ortaya çıkan bir zincirleme tepkiyle uyumlu. Ancak ekonomi, piyasalar ve merkez bankasını bağlayan ekosistem, çökmeye mahkum bir nükleer santral değil” dedi. Geçmişteki piyasa döngülerinde “pahalı görünen varlık sınıflarının” yaklaşık %80’inin çöktüğünü ve daha sonraki döngülerde yeni yükselişler gösterdiğine dikkat çekildi.

Analistler ABD Merkez Bankası’nın (FED) eşi benzeri görülmemiş pandemi teşviki çabalarının hisseleri ve diğer varlıkları yükselttiği konusunda görüş bildirdi. Ancak bastırılmış talep ve likiditenin fazla olduğu bir ekonominin enflasyonu tetikleyeceği ve FED’i politikalarını gözden geçirmek zorunda bırakmasına yönelik endişeler şimdilerde piyasaları sarsmaya başladı. Geçtiğimiz hafta hisseler son üç ayın en kötü haftasını yaşadı. Aynı zamanda diğer varlıklar da öngörülemeyen şoklara karşı giderek daha hassas hale geliyor.

Özellikle de Musk’ın tweetlerinin kripto para piyasasında yarattığı volatilite bu reaksiyonun öne çıkan bir örneği. Varlık danışmanlığı şirketi Glenmede analistleri, “enflasyonun tetiklediği bir piyasa düzeltmesi mümkün ancak piyasa liderliğinde enflasyonun tetiklediği bir değişim ihtimali daha yüksek” dedi. Diğer birçok uzman da pandemi döneminde darbe alan enerji ve finans gibi sektörlerin, bu yıl piyasalara liderlik edeceğini düşünüyor.