Çalışanlar dikkat! Çifte tazminat alabilirsiniz

Çalışanlar işten ayrıldıklarında iki tazminat hakkı bulunuyor. Bunlardan birisi kendi istekleri ile ayrılsalar bile ödeniyor. Sabah Gazetesi Faruk Erdem işçilerin çift tazminat alma yollarını yazdı.

Çalışanlar dikkat! Çifte tazminat alabilirsiniz
Çalışanlar dikkat! Çifte tazminat alabilirsiniz
GİRİŞ 13.05.2021 12:44 GÜNCELLEME 13.05.2021 12:44
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Sosyal güvenlik mevzuatımız işverenleri koruduğu kadar çalışanları da koruyan düzenlemeler içeriyor. Bunlardan birisi de işçinin işten ayrılmasıyla ortaya çıkan tazminat hakkı. Burada karşımıza iki türlü tazminat çıkıyor. Birincisi kıdem tazminatı ikincisi ise ihbar tazminatı.

Kıdem tazminatı genel anlamıyla kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılan işçilere ödeniyor. Burada istifa eden işçinin de tazminat alma hakkı bulunuyor. Ancak bunun için 1475 sayılı yasada sıralanan emeklilik, askerlik emeklilikte yaş dışındaki şartları tamamlamak. Kadınlar için evlilik ve haklı fesih gibi şartların da oluşması gerekiyor. Kıdem tazminatında süre şartı da bulunuyor. Kıdem tazminatı alabilmek için aynı işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak da gerekiyor.

6 AY YETERLİ OLUYOR

İkinci tazminat biçimi ise ihbar tazminatı. İhbar tazminatında sizin işten ne şekilde ayrıldığınızın bir önemi yok. Yani istifa etseniz de işten çıkartılsanız da ihbar tazminatı şartları oluşabiliyor. İhbar tazminatının en önemli özelliği ise iki taraflı olması. İşverenin de işçinin de iş sözleşmesini feshedeceğini belli bir süre önce karşı tarafa bildirme zorunluluğu bulunuyor. Bu süreyi de o işyerindeki kıdeminiz yani çalışma zamanınız belirliyor. Bu süreye uymadan işten çıkartılan çalışanlara kıdemine göre ihbar tazminatı peşin olarak ödeniyor. Bu bakımdan emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı yapılamıyor. Daha açık bir ifadeyle eğer işçi "Ben yarın işe gelmiyorum" deyip ayrılırsa ihbar tazminatı ödüyor. İşveren de '"yarın işe gelme" derse hem kıdem hem ihbar tazminatı ödüyor.

SÜRELER BELİRLENİYOR

İş Kanunu'nun 17. Maddesindeki düzenlemeye göre, ihbar süresine uyulmadığı zaman ihbar tazminatı ödemesi gerekiyor. İhbar süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan çalışma süresi için 4 hafta olurken, ödenecek ücret de 1 aylık maaş oluyor. 1.5 yıldan 3 yıla kadar çalışanlar için 6 hafta ve 1,5 aylık maaş, 3 yıldan fazla çalışma için ise 8 hafta yani 2 aylık maaş şeklinde ödeniyor. Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabiliyor. Eğer işçi bu sürelere uymadan işten ayrılırsa bu kez işverene aynı şekilde ödeme yapıyor. İhbar tazminatı böylece iki taraflı bir uygulama olarak değerlendiriliyor. Yine işveren fesih hakkını kötüye kullanmışsa bu sürelerin üç katı tutarında kötü niyet tazminatı da ödüyor.

YARGIDAN KARAR

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nin kararı ile ihbar tazminatının sözleşmeyi bozan taraf tarafından ödeneceği de hükme bağlanmış oldu. İhbar tazminatının İş Sözleşmesi'ni fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğunun vurgulandığı kararda; "İş Sözleşmesi'ni fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz" denildi.

5 YILA DİKKAT EDİN

Kıdem ve ihbar tazminatını alamayan ya da eksik ödenen çalışanlar, arabulucuya başvurarak hakkını arayabiliyor. Arabulucuya başvuru için zaman aşımı 5 yıl. Yani işten ayrıldıktan itibaren 5 yıl içinde başvuru yapmak gerekiyor. Arabulucu konuyu en fazla 4 hafta içinde sonuçlandırıyor. Eğer uzlaşma sağlanamazsa, çalışan hakkını iş mahkemesinde dava açarak arayabiliyor.

KIDEME GÖRE TAZMİNAT

Çalışma süresi İhbar süresi Tazminat miktarı
6 aydan az 2 hafta Yarım maaş
6 ay- 1.5 yıl 4 hafta 1 maaş
1,5 yıl- 3 yıl 6 hafta 1,5 maaş
3 yıl ve fazlası 8 hafta 2 maaş

NASIL HESAPLANIYOR

Brüt maaşı 5.000 TL olan 5 yıllık bir çalışanın ihbar tazminatı şöyle hesaplanıyor:

İhbar süresi 8 Hafta (56 gün)
5000/ 30 = 166,67 TL (günlük ücret)
56 gün X 166,67 = 9.334 TL (Brüt İhbar Tazminatı)
9.334 X %15 = 1.400 TL (gelir vergisi)
9.334 X %0,948 = 88,48 TL (damga vergisi)
9.334 – (1.400 + 88,48) = 7.845,52 TL (Ödenecek ihbar tazminatı)

 

KAYNAK: SABAH /FARUK ERDEM
YORUMLAR 38
  • Bircihan 2 yıl önce Şikayet Et
    Kıdem tazminatı caiz değil diyenler ben para ile çalışan imamın arkasın da namaz kilmam diyenlerdir
    Cevapla
  • MEHMET 2 yıl önce Şikayet Et
    7000 gun ile kendi isteğimle işten çıksam tazminat alabilirmiyim 1999 ekim girişim
    Cevapla
  • Sakarya 2 yıl önce Şikayet Et
    2014 den beri mahkemeyi kazandığım halde 3 maaşım ve tazminatımı alamadım toprak holding den hala bekliyorum hiç bir devlet kurumuda yardımcı olmadı
    Cevapla
  • Serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    Bi alacağımız alamadığımız için avukat tutmak zorunda kalmıştık. İyi bir avukattı ve tavsiye üzerine gitmiştik. Dediki işçi mahkemesi hariç dosyalara bakarım , bende sordum ona neden bakmıyorsun diye cevabı şuydu : haklı da olsan kazanma şansın yok. Dediklerinin doğru olduğunu yaşayarak öğrendim. Allah herkesin gönlüne göre versin
    Cevapla
  • Esra 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede işçilerin açtiği davalarin kazanma oranlari duger davalara göre 8.misli daha fazla, bu demek oluyorki her 100 işçinin açmiş oldugu davalardan 80 tanesini işçi lehine sonuçlaniyor, Yani diyecegim senin avukatin bakti gördü senden para alamayaxagini anlayunca sana blyle bir masal anlatmiş.
    Cevapla
  • Umut 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkedeki sistem ve kanunlar hep işçiden yana
    Cevapla
  • İlhan 2 yıl önce Şikayet Et
    İşçiye verdiğiniz parada gözünüz var başka bir açıklaması yok
    Cevapla
  • Esra 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • S o 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz çok da kazansanız gözünüz doymaz gözünüz hala işçiye verdiğiniz üç kuruş maaşta sizin gibilerin gözünü toprak doyursun
    Cevapla
  • Elif 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalan söylüyorsun deyen esas sen yalan söylüyorsun. Dünyanin neresinde görülmüş yok ihbar tazminati yok kidem tazminati vs vs Dünyanin hiç bir ülkesinde 1.Aylik işçiye tazminat verilmiyor türkiyeden başka, Dünyanin hiç bir yerin Işçinin bir Alo demesiyle Müfettişler gelipte işverenden hesap sormuyor, Daha sayaymi, Bunlar işçinin Hakki degilde ya Ne.
    Cevapla
  • yalan 2 yıl önce Şikayet Et
    yalan söylüyorsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle