Bakan Kurum'dan İmamoğlu'na cevap: Kimse bahane üretmesin

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nın kentsel dönüşümüyle ilgili sözlerini değerlendirdi.

GİRİŞ 08.05.2021 23:28 GÜNCELLEME 08.05.2021 23:30
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gazetecilerin, kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik sorusunu cevapladı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediyenin konuyla ilgili çalışmada yaşadığı zorluklara ilişkin açıklamasını değerlendirdi.



HEDEF DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞIYORUZ

Kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik bir soru üzerine, kendilerine bir hedef koyduklarını belirten Kurum, "Biz 2020 yılında göreve başladığımızda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla kentsel dönüşümde tüm ülkemizde dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon yapı olduğunu ve her yıl 300 bin konut, 5 yıl içerisinde de bu konutların tamamını dönüşüm projelerine tabi tutmak suretiyle en azından acil öncelikli konutların dönüşümünü sağlamak amacıyla bir hedef koyduk ve bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz." dedi.

Tüm projelerde kira ve taşınma yardımı yapıldığının altını çizen Kurum, yapı maliyetlerinde ise yüzde 30'a, 40'a varan destekleri olduğunu bildirdi.

Şu an sahada, İstanbul'da 118 bin 500 olmak üzere fiilen 272 bin kentsel dönüşüm projesini yürüttüklerini aktaran Kurum, "Şu an Bakanlığımızın yapım işleri kapsamında yürüttüğü fiilen 90 milyarlık üstyapı inşaatı devam etmektedir. Hedefimiz hızlı bir şekilde bu dönüşüm sürecini yürütmektir." diye konuştu.

SİYASET ÜSTÜ BİR KONU

Kentsel dönüşüm ve deprem konularının siyaset üstü bir konu olduğuna dikkati çeken Murat Kurum, hiçbir ayrım gözetmeksizin Türkiye'nin tamamında projelerin yürütüldüğünü belirtti.

BAHANE ÜRETMEYE GEREK YOK

Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Biz eser üretiyoruz, iş üretiyoruz, eser siyaseti yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bizim için kentsel dönüşüm konusunda sempozyumdur, konferanstır artık bu dönemi geçtiğimizi, geçmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Hızlı bir şekilde dönüşüm sürecini yürütmeliyiz. Burada demagoji yapmaya, siyaset yapmaya, bahane üretmeye artık gerek, yer olmadığını düşünüyorum. Eğer herhangi bir belediyemiz olur ya bir sahaya giremiyorsa, kentsel dönüşüm noktasında bu sahaya girmede imtina ediyorsa, zorluk yaşıyorsa gelsinler bize. Biz vatandaşımızla görüşerek her alana gidiyoruz. Bugün gitmediğimiz, dokunmadığımız ilçemiz, ilimiz yok. Her yere gidiyoruz, vatandaşımızla görüşüyoruz. Onların rızası çerçevesinde hızlı, yerinde, gönüllü prensipleriyle kentsel dönüşüm sürecini yürütmeye gayret gösteriyoruz.


 

Belediyelerimizden de çağrım, bu konuya hakikaten taşın altına elini koyarak sürece dahil olmalarıdır. Onlar da çorbada bir kaşık tuzu olsun, bu projenin bir tarafından onlar da tutsunlar ve Türkiye'deki bütün riskli alanları dönüştürelim istiyoruz. Bu konuda da sahada olur ya giremedikleri alanlar olursa vatandaşlarımız binalarına girme noktasında müsaade etmedi, riskli binaların yıkımı noktasında yetkilerin olmadığını düşünüyor, söylüyorlarsa gelsinler bize, her türlü desteği ilgili tüm belediyelerimizle 81 ilimizde, 84 milyon vatandaşımıza hizmet vermeye hazırız. Bu anlayıştan hiçbir zaman geri durmadık ve durmayacağız. Kentsel dönüşümü siyaset üstü görüyoruz ve görmeye de devam edeceğiz. Bu sürece bakış açımız budur. "

KANAL İSTANBUL PROJESİ

Bakan Kurum, Kanal İstanbul Projesi'ne yönelik soruyu yanıtlarken de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği şekliyle çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

İlk olarak 200 bilim adamının katılımıyla ÇED Raporunun hazırlandığını hatırlatan Kurum, raporun, bütün bu bölgedeki doğal kaynakların, tarihi, kültürel değerlerin korunmasına kadar, ekolojik yaşamı koruyarak, proje içerisinde dikkate alınması gereken tedbirleri göz önüne alarak hazırlandığını ve yayımlandığını söyledi.

Akabinde 100 bin ölçekli çevre düzeni planı, 5 bin ve bin ölçekli uygulama imar planlarının da hazırlanarak askıya çıkarıldığını anımsatan Kurum, yapılan itirazların hemen hemen yüzde 80'ine yakınını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Süreci karar verdikleri şekilde yürütmeye gayret gösterdiklerini dile getiren Kurum, şöyle konuştu:

"Örnek bir şehircilik olacak. Boğazımızın korunması dışında, İstanbul'umuza katma değer sağlayacak Kanal İstanbul Projesi'ne kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Her türlü etkiyi, gerek çevresel etkiyi gerek oradaki kültürel yaşamı, yabani yaşamı, su kaynaklarını, depremsel etkisini, hepsini ayrıntılı şekilde etüt ediyor ve bu şekilde projelerimizi yapmaya gayret gösteriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi inşallah yaz aylarında temelini atarak Kanal İstanbul Projesi'ni başlatacağız ve vatandaşımıza her verdiğimiz sözü tuttuğumuz gibi bu projeyi de yaparak, İstanbul'umuzun marka değerine değer katacak, rezerv alanlarıyla İstanbul'un dönüşümüne katkı sağlayacak, toplanma alanlarıyla, Ar-Ge alanlarıyla, üniversite alanlarıyla bölgeye, ülkeye değer sağlayacak projemizi de gerçekleştireceğiz."

Projelerdeki köprülerle ilgili bir soru üzerine de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bu süreci yürüttüğünü belirten Kurum, "Bildiğim kadarıyla Ulaştırma Bakanlığımız köprüye ilişkin ihale sürecini de tamamladı. Artık orada sözleşme ve yapım sürecine ilişkin yaz aylarında da inşallah temel atılacaktır. Köprüyle başlayacak, 6 tane bildiğim köprümüz var, o köprülerin de yapılması gerekiyor. Orada doğal yaşamı bozmamak adına ekolojik köprüler de var. Sonuçta yaşamın sürekliliği adına da bu köprülerin yapılması gerekiyor. Kanal İstanbul Projesi'nin bir parçasıdır, oradan başlayıp 6 sene içerisinde de projenin tamamlanması öngörülüyor." yanıtını verdi.

Ankara 19 Mayıs Stadyumu'na ilişkin soruyu da yanıtlayan Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Gençlik ve Spor Bakanlığımız yine Bakanlığımızla yapmış olduğu protokol kapsamında çalışmaları yürütüyor. TOKİ Başkanlığımız yürütüyor. Projelendirme son safhaya geldi. İnşallah Gençlik Spor Bakanlığımızla bu projeyi yürütüp Ankara'mıza 19 Mayıs Stadı'nı yenilenmiş haliyle kazandıracağız. Yaz aylarında inşallah oranın da ihalesi tamamlanır, hızlı bir şekilde yapım sürecine başlarız. İstanbul'daki Abdi İpekçi Spor Salonu'nun da projelerini beraber yürütüyoruz, TOKİ Başkanlığımız bu yıl içinde inşallah ikisini de ihale edecek ve 2023'e yetişecek şekliyle, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında, hem Ankara'mıza örnek bir stadyumu, yine İstanbul'umuzda da örnek gösterilebilecek her türlü organizasyonun yapılabileceği bir spor salonunu ülkemize kazandırmış olacağız."

YORUMLAR 9
  • Capla hama 2 yıl önce Şikayet Et
    Sn.imamoğlu varken size laf düşmez
    Cevapla
  • yemez 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya ya ya şa şa şa bakan kurum çok yaşa
    Cevapla
  • Efe 2 yıl önce Şikayet Et
    Durmak yok yola devam bakanım rabbim ayağınıza taş değdirmesin
    Cevapla
  • Tuğlu... 2 yıl önce Şikayet Et
    Ulan bu chp kadar boş adam üreten kurum yok be, nerden buldular bu eko belasını başımıza sardılar, kk ile ekibi yetmiyormuş gibi...
    Cevapla
  • Şakirr 2 yıl önce Şikayet Et
    Hastane yolunu yapmayan ekrem kentsel dönüşüme proje üretir mi kafa yorar mı aklınız alıyor mu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle