Diyanet'ten fitre ve zekat uyarısı! Tam kapanma sürecinde...

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, tam kapanma sürecinde muhtaçlara bizzat ulaşma imkanı kısıtlı olduğu için fitre veya zekatın internet bankacılığı üzerinden dijital ortamda ödenebileceğini belirtti.

Diyanet'ten fitre ve zekat uyarısı! Tam kapanma sürecinde...
Diyanet'ten fitre ve zekat uyarısı! Tam kapanma sürecinde...
GİRİŞ 04.05.2021 12:00 GÜNCELLEME 04.05.2021 12:16
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıtır sadakasının (fitre) yardımlaşma ve dayanışmanın bir örneği olarak ramazan ayında muhtaçlara ödendiğini söyledi. Fitrenin ramazanı sağ salim geçirip bayrama kavuşmanın bir şükrü olduğunu belirten Bozkurt, "Fitre, bir fakirin günlük gıda bedelini ödemektir. Yani bir bakıma beden sadakası olarak da ifade edilir. Fitre, fakir, yoksul, mağdur ve muhtaç insanlara ödenir. Bunlar içerisindeki birinci derece yakınlara verilmez, bizim zaten onlara bakmamız lazım. Bizim zenginliğimiz, birikimimiz onların da birikimi sayılır. Dolayısıyla onlara zekatımızla fitremizle değil, kendi birikimimizle, mallarımızla bakacağız." ifadelerini kullandı.

Bayram namazı camilerde kılınacak mı? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş açıkladı

Normalde fitrenin ödenme zamanının bayram sabahı olduğunu hatırlatan Bozkurt, "Fıtır sadakasının bayram sabahından önce de ödenmesi teşvik edilir. Yani, ramazan ilk gününden itibaren verilebilir. Ramazanın son 10 gününe girdik. Eğer vermediysek hala bir an önce vermemiz gerekir. Salgın nedeniyle mağdur olanlara fitre bedelini bir an önce ulaştırmalıyız." diye konuştu.

Bozkurt, fitre ve zekat gibi mali ibadetlerin direkt ödendiği gibi vekalet yoluyla başkaları tarafından da ödenebildiğini anımsatarak, şöyle devam etti: 

"Kovid-19 nedeniyle birinci derecede akrabamızı dahi göremiyoruz. Dolayısıyla muhtaç insanlara doğrudan ulaşma şansımız daha zordur. Biz, bu süreçte fakirlere telefonla ulaşabiliriz, hesap numaralarını alabiliriz. Mobil bankacılık veya internet bankacılığı üzerinden kişinin hesabına fitre bedelini gönderebiliriz. Bu tek bir tuşla mümkün. Tam kapanma sürecinde muhtaçlara bizzat ulaşma imkanlarımız kısıtlı olduğu için fitre veya zekatımızı internet bankacılığı üzerinden yani dijital ortamda kişilerin hesaplarına aktararak uzaktan ödeyebiliriz."

ZEKAT YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZÜ GÖZ ARDI ETMEMELİYİZ' 

Bozkurt, zekatın İslam'ın beş temel şartından biri olduğunu ve Müslümanlar için farz kılındığını vurgulayarak, "Her kameri yılda zekatı ödeme yükümlülüğümüz var. Zekat, malımızın belli bir oranını fakirlere vermemiz gereken bir ibadettir. Eğer bir birikime sahipsek malımızın kırkta birini yani yüzde iki buçuğunu fakirlere ulaştırmalıyız. Gerçekten mağdur olan insanları görüp gözetmek, onların ihtiyaçlarına koşabilmek için zekat yükümlülüğümüzü göz ardı etmemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

 

YORUMLAR 31
  • Fkara 2 yıl önce Şikayet Et
    Gereksiz gereksiz yorumlar yapiyorsunuz vermeye gonlunuz yoksa zorlamayın kendinizi
    Cevapla
  • Akif 2 yıl önce Şikayet Et
    Fitre vereceğimiz fakirin evinde bilgisayar varsa internet varsa 3-4 bin liralık telefon varsa verebileceğiz veya güvercinle göndericez
    Cevapla
  • umut sert 2 yıl önce Şikayet Et
    TC.AİLE HESABI gündeme gelmeli şu zor pandemi döneminde fakir gelirsiz insanlar için bu hesap açılmalı her partiden denetçiler olmalı e devletten başvuran ailelere eşit dagıtılmalı yardım etmek isteyen kişiler bu hesaba yardım etmeli acil ihtiyacı var halkın buna ... yardım toplayan bütün dernekler kapatılmalı hepsi topladıgı yardımın yarısını bile dagıtmıyorlar bu millet zekat veriyor fitre veriyor,sadaka veriyor hepsi tek hesabta TC.AİLE HESABINDA birikse inanın ülkede fakirlik kalmaz... intiharların önüne sadece böylece geçebiliriz TC.AİLE HESABI saglam bir denetim şartıyla... bu dediğim yapılırsa bütün fakirlerin duasını alırsınız
    Cevapla
  • Dahi 2 yıl önce Şikayet Et
    Güzel fikir.Allah kalbinin güzelliğini daim eylesin.
    Cevapla
  • DeBana 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel düşünmüşsünüz. Ancak şöyle bir sıkıntı var. Bahsettiğiniz sistemde ne siyasiler oy devşirebilir nede bürokratlar hava atabilir. O yüzden ne yazık ki bizim ülkemizde uygulanamaz.
    Cevapla
  • serap 2 yıl önce Şikayet Et
    Amaç onlarıda kayıt altına almak
    Cevapla
  • Toprak 2 yıl önce Şikayet Et
    Ekmege muhtaç gariban insanın internet bankacılığı mı varmış...vah vah çok geri kalmışım... çöpten atık toplayan kardeşlerime ilk gördüğümde soracağım... meraktan çatlayacağım yoksa...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle