Kripto vurgunu sonrası sigortacıların peşinde koşuyorlar

Kripto parada yaşanan dolandırıcılık olayları, konunun sigorta boyutunu gündeme getirdi. Sigortacılar, pazara girmek için yasal düzenlemeyi bekliyor.

Kripto vurgunu sonrası sigortacıların peşinde koşuyorlar
Kripto vurgunu sonrası sigortacıların peşinde koşuyorlar
GİRİŞ 03.05.2021 08:18 GÜNCELLEME 03.05.2021 08:25
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Hürriyet'yen Noyan Doğan'ın ilgili yazısı şöyle; 

Kripto para borsalarında yaşanan dolandırıcılık olayları -ki, ben bu yaşananları geçmişteki banker krizinin yeni versiyonu olarak görüyorum- sonrası okuyuculardan çokça soru alıyorum.

Kimileri ‘yok mu bu işin sigortası, dünyada yapılıyormuş bizde niye sigortalanmadı?’ diye soruyor, kimileri ‘siber sigortaların içine girmiyor mu?’ diye merak ediyor.
 

Türkiye Bitcoin için harekete geçti!


Gelen soru ve yorumlara baktığımda, bunların bir kısmının bizdeki dolandırıcılık olaylarından mağdur olanlar olduğunu; bir kısmının ise dünyadaki kripto paralara yatırım yapıp, endişe duyanlar olduğunu anlıyorum.

 Aslında sorunun cevabı net; mevzuatı olmayan, hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmayan bir işin sigortası da olmaz. Yani, bizde, kripto para borsalarına yönelik herhangi bir sigorta uygulaması yok ve bahsedildiği gibi siber sigortalar kripto paraları da kapsamıyor. Dünyada ise durum farklı.

PARALAR NASIL ÇALINIYOR? 

Okuyucular sorunca dünyadaki durum hakkında biraz araştırma yaptım. Dünyada kripto paraların toplam değerinin 2 trilyon doların üzerinde olduğu ve bunun da sadece 100-150 milyar dolarının sigortalı olduğu tahmin ediliyor.

Peki, sigortaya talep mi yok? Aksine, kripto para borsaları kelimenin tam anlamıyla sigortacıların peşinde koşuyor. Haksız da sayılmazlar, dünyadaki rakamlara baktım, kripto para borsalarında her gün ortalama 5 milyon dolarlık kripto para varlığı çalınıyor.

Hatta, isim vermeyeceğim, geçen yılın sonlarında dünyada büyük bir kripto para borsasından 500 milyon dolar değerinde kripto para çalındı.

Nasıl çalınıyor? Kripto para borsası internetten sanal cüzdanlar, şifreler, özel anahtarlar üzerinden yürüdüğünden hacklenmeye de müsait. Hırsızlar ya da hackerler, sanal cüzdanların anahtarlarını ya da şifrelerini kırıp, kripto paraları dijital olarak kendi anonim hesaplarına aktarıyorlar.

Sadece bu kadarla da kalmıyor, yasa dışı para kazanmak için başka eylemlere de başvuruyorlar. Dünyada artık kripto para hırsızlığı gerçek bir risk olarak görülüyor.
 

8 soruda Thodex sonrası kripto para piyasası


SİGORTACILAR YANAŞMIYOR 

Tabi sistem bu kadar riske açık olduğundan kripto para borsaları ve kripto paraya yatırım yapanlar da sigortanın peşinde koşuyor. Sigortacılar ise bu konuya şimdilik aşırı temkinli yaklaşıyor. Neden? Birkaç nedeni var.

Birincisi, kripto para borsalarının dünyada yasal mevzuatının ve denetiminin olmaması, hükümetler tarafından düzenleme yapılmaması. İkincisi, istikrarsız bir piyasa olması, fiyatının günden güne dalgalanması. Bu durum hem sigorta yapılmasını engelliyor hem de sigortayı pahalı hale getiriyor.

Sigortacılar, yolsuzluk ve dolandırıcılık nedeniyle her yıl milyonlarca dolarlık kripto para biriminin kaybedildiğini söylüyor. Sigortacıların, kripto para borsaları ile ilgili ilginç de bir tespiti var; ‘birinin kripto parası çalındığında, o paranın fiilen sahibi olunmadığından, hak sahibi de olunmaz, hak sahibi olunmayan bir şeyin de sigortası olmaz’ deniyor.

YENİ DÜZENLEME YOLDA 

Şunu da kabul etmek lazım, dünyada kripto paraya, hem yatırım için hem de ödeme aracı olarak talep artıyor. Şimdilik isteksiz gibi davransalar da kripto para borsası sigortacıların radarında. Hükümetler, kripto para borsaları için yasal düzenleme yaptıklarında -ki, yakın zamanda bu alanda ciddi düzenlemeler yapılacak- kripto paralar da sigortacılar için cazip pazar haline gelecek.

Konuştuğum sigortacılar, kimi ülkelerin kripto para borsalarına yönelik yaptıkları düzenlemelerin içine sorumluluk sigortasını koymaya hazırlandıklarını belirtiyorlar.

Bizde de son yaşanan olaylardan sonra kripto para borsalarına yönelik düzenleme yapılıyor, hatta düzenlemenin sonuna da gelindi. Bizdeki düzenlemenin içinde sigorta sisteminin olup olmayacağı henüz net değil.

Ancak sigortacılarla konuştuğumda yasal düzenleme yapılıp da sistem güvenli hale geldiğinde kripto para borsalarına da sigorta yapılacağını vurguluyorlar.

SİGORTA DOLANDIRICILIĞI DA KAPSIYOR 

Dünyada sigorta şirketleri kripto paraları riskli gördüklerinden ya sigortalamıyorlar ya da çok yüksek primler talep ediyorlar. Dünyada kripto para borsalarını sigortalayan sigorta şirketi sayısı şimdilik bir elin parmaklarını geçmiyor.

Uygulanan sigorta ise, dijital varlıkların kaybolmasını, hasar görmesini, yok edilmesini, sermaye kaybını ve elektronik hırsızlık dahil tüm dolandırıcılığı kapsıyor. Ancak temel sorun istenen primlerin yüksek olması.

Sigortacılar, kripto para tutarının yüzde 5’ine kadar varan tutarlarda yıllık prim talep ediyor. Son dönemde ise sigorta bulmakta zorlanan kripto para borsaları, kendi sigorta fonlarını oluşturmaya başladı. Bu kapsamda da kripto para borsasında yapılan her işlemin küçük bir yüzdesi, çalınmaya yönelik bir fona aktarılıyor.

YORUMLAR 16
  • Mocca 2 yıl önce Şikayet Et
    Benden sonra burada Bitcoin reklamlarini gören var mi? "Genç İstanbullu, Bitcoin yatırımı ile 8 ayda zengin oldu!", "Hollanda'daki Türk erkekleri bu basit sistemle haftada 7.700 dolar kazanıyor!"
    Cevapla
  • Güzel İnsan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaaa ne kot kafalı insanlarsınız kafanız mı basmıyor bu para kripto kripto.. hala bunun peşinde koşan ahmaktır
    Cevapla
  • Hırs paraaç 2 yıl önce Şikayet Et
    dolandır yahudi hepsi cebinde alıyorlar
    Cevapla
  • selami Akyol 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın besicilerimize duyurulur Kripto tosuncuk besleme ve büyütme yemi olarak satılmaya başlanmıştır deneyin tosunlar büyüsün
    Cevapla
  • samet sever 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kripto dolandırıcıların oyunudur cebindeki gercek para buharlaşır sanada hayali kalır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle