Polipropilen madde sıkıntısına Türkiye kendi çözümünü buldu

Tekstilden ayakkabıya, pet şişeden otomotive kadar birçok sektörü etkileyen polipropilen madde sıkıntısına Türkiye kendi çözümünü buldu.

Polipropilen madde sıkıntısına Türkiye kendi çözümünü buldu
Polipropilen madde sıkıntısına Türkiye kendi çözümünü buldu
GİRİŞ 29.04.2021 09:37 GÜNCELLEME 29.04.2021 09:42
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış
  • Pandeminin dünya genelinde üretimde yaşattığı daralma ve uluslararası konteyner sorunu, plastik sektörünü vurmuştu.
     
  • Büyüyen hammadde krizine karşı Türkiye harekete geçti.
     
  • Türkiye'nin ilk polipropilen tesisi Adana'da kuruluyor.
     

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin ilk polipropilen tesisini eylül ayında Adana’nın Ceyhan ilçesinde kuracaklarını açıkladı. Varank, konu ile ilgili şunları söyledi: “Adana’nın Ceyhan ilçesinde ilk polipropilen tesisini kuruyoruz. Temelini eylül ayında atmayı planlıyoruz.

Türkiye’de bütün plastik sektörü bu maddeyi kullanıyor. Halı, polyester iplik gibi her alanda kullanıyoruz. Petrokimya alanında yaklaşık 15 milyar dolar ithalat yapan bir ülkeyiz. Senelik 2 milyar dolara yakın ithalat yapıyoruz. Bunu Türkiye’de üreterek hem cari açığa katkı sağlayacağız hem de direk ithal etmek yerine, Türkiye’de üretmiş olacağız. Ayrıca, lojistik açıdan bize avantaj sağlamış olacak.
Türkiye'nin ilk polipropilen tesisi Adana'da kurulacak

GEÇ KALAN YATIRIM

Rönesans Holding’in Cezayirlilerle beraber polipropilen tesisi projesi vardı. Propanı ve gazı onlar getirecek, tesisi beraber kurup Türkiye’de üretecekler. Piyasaya verecekler. Türkiye’de şu anda böyle bir yatırım yok. Eylül ayında temelini atmayı planladığımız bu proje yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırım. Bunun gibi 4 tane daha tesise ihtiyacımız var. Bu tesis yapıldığında yaklaşık 300-400 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmiş olacağız. Çok önemli bir yatırım. Geç kaldığımız bir yatırım. Uzun yıllardır konuşuluyor. İnşallah başaracağız. Ama devamı da gelsin diye firmalarla görüşüyoruz. Bizim buna ihtiyacımız var.”

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 29
  • Nuri 2 yıl önce Şikayet Et
    Birileri ekmek vermek için çalışır bu millete birileri bomba koymak için çalışır
    Cevapla
  • Hayırlı olsun 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun
    Cevapla
  • Cemşit 2 yıl önce Şikayet Et
    Boş işler efendim. Şöyle İskenderun a 55 metre yükseklikte bir büst yapılsa gelen geçen gemiler selam vererek geçse. Daya yararlı hızmat olurdu efendim..
    Cevapla
  • Kerem 2 yıl önce Şikayet Et
    Mizah rumuzlu; Boş yapma recca ederim. Arada şöyle bir fark var. Chp kimseye faydası olmayan ve en kötü sanatsal eser(!!!) leri ortaya koyarken, AK parti iktidarı yarınları inşa ediyor. Zamanında Vatan caddesini bile yapılırken ağır eleştirenler, Boğaziçi köprüsü hakkında akla ziyan açıklamalar yapanlar, 3. Havalimanı yapılmasın diye yırtınanlar, Marmarayla dalga geçenler bunları anlayamazlar. Ama siz kullanmaya devam edin, ayıplamayız....
    Cevapla
  • Mizah 2 yıl önce Şikayet Et
    İftira atma bir kere. Öyle yapılmıyor. Mesela kuş uçmaz kervan geçmez adalara kongre merkezi yapılıyor. Sonra ülkenin en yoğun kavşakların iyice tıkansın diye 200 metrelik binalar dikiliyor. Çekirgeler oradan oraya daha hızlı koştursun diye ABD vatandaşları için fahiş fiyata geçilebilen oto yollar yapılıyor. Sonra belediye başkanları eş dost düğününü rahat yapsın diye en güzel yerlere yılda bir kere kullanılmayan devasa kongre merkezleri yapılıyor. Yer olsa daha çok yazarım da. Yani iftira atma reca ederim.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Cooooooookkkk gec kalinmis bir yatirim hemde!!!
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Birde bu ürüne alternatif olabilecek doğal ürün geliştirilmesi için arge yapılmasında fayda var. Hem doğanın korunması hemde tüm dünyaya satış açısından büyük avantaj sağlar. Zor ama çalışmakta fayda var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle