Arabistan'ın en değerlisi! Prens Selman'dan 'satış' hamlesi

2020'de ekonomisi yüzde 4,1 oranında küçülen Suudi Arabistan en değerli şirketini satıyor.

Arabistan'ın en değerlisi! Prens Selman'dan 'satış' hamlesi
Arabistan'ın en değerlisi! Prens Selman'dan 'satış' hamlesi
GİRİŞ 28.04.2021 17:10 GÜNCELLEME 28.04.2021 17:13
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan resmi televizyon kanalına röportaj veren Suudi Arabistan Velihat Prensi Muhammed bin Selman, Aramco'nun hisse satışı için olası şirketlerle görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.

YATIRIMCILARA İLİŞKİN BİLGİ VERİLMEDİ 
Bin Selman, Aramco'nun yüzde 1'lik hissesinin yabancı yatırımcılardan birine satışının tartışıldığını belirtti ancak yatırımcılara ilişkin bilgi vermedi.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun dünyanın en büyük petrol şirketinde hisseye sahip olma ihtimali olduğunu aktaran Veliaht Prens, şirket hisselerinin başka bir bölümünün de ikinci bir halka arzda sunma planı olduğunu da sözlerine ekledi.

Nisan başında Wall Street Journal gazetesi, Suudi Aramco'nun, sahip olduğu petrol boru hatlarının yüzde 49 hissesini ABD'li, Çinli ve yerel yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyuma 10-15 milyar dolardan satmak için görüşme yapıldığına dair haber yapmıştı.

Söz konusu haberde, sahip olduğu petrol boru hatlarındaki hisselerin çoğunluğunu elinde tutarak varlıkların operasyonel kontrolünü de garanti altına alan Saudi Aramco'nun, yüzde 49'luk hissenin satışı için ABD satınalma devi Apollo Global Management Inc, enerji yatırım şirketi EIG Global Energy Partners, Çin altyapı fonu Silk Road Fund, Çin özel sermaye fonu China Reform Fund Management Co ve Suudi emeklilik fonundan oluşan bir grup yatırımcıyla görüşmelerde bulunduğu ifade edildi.

Buna göre, hisselerin 10-15 milyar dolara satışı noktasında anlaşılması durumunda, taraflar arasında bir ortak girişim kurulması beklenirken, gelir paylaşımı konusunda detaylar henüz bilinmiyor.

Ayrıca Suudi Arabistan'un petrol ihracatında en büyük pay, yüzde 30 ile Çin'e ait. Japonya, Güney Kore, Hindistan ve ABD, Suudi petrolünün diğer büyük alıcıları olarak sıralanıyor.

2019 sonunda Aramco'nun yüzde 2'lik hissesi halka arz edilmiş, o dönem şirket dünyanın en değerli şirketi olmuştu.

ÜLKE EKONOMİSİ DARALDI 
Suudi Arabistan İstatistik Kurumunun yayımladığı rapora göre ise geçen yıl petrol sektöründe yüzde 8,5 ve petrol dışı sektörde yüzde 0,8 daralma kaydedilmişti. .Özel sektörün katma değerinin yüzde 0,8, kamunun da yüzde 1 azalması nedeniyle petrol dışı sektörde de daralma yaşanmıştı.

YORUMLAR 27
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Katil salman canin cehenneme
    Cevapla
  • Tahsin 2 yıl önce Şikayet Et
    Önümüz deki 20-25yil içinde petrol kullanımı %25-%35 arası azalacak sonrada sadece ticari kullanimlar kalacak gemiler trenler kamyonlar u aklar gibi herkezin kendi petrolü kendine yetecek ve ozaman petrol kuyuları onların başına günah çukuru gibi kalacak kendi başlarını yakacak
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Tamam
    Cevapla
  • İsmail efe 2 yıl önce Şikayet Et
    Salman arabistani satıyor
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendileri de satılıktı, beş para etmediklerinden aramcoyu pazara çıkardılar. Kendilerini değerli sanıyorlardı, beş para etmedikleri netleşti.
    Cevapla
  • Elazigli 2 yıl önce Şikayet Et
    Ulan siyonist mason daha beter olasiniz sizin masonlarin yüzünden haca gelmez olduk
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle