Bitcoin düşüşünün perde arkası! Çin sebep olmuş olabilir

Geçtiğimiz hafta Bitcoin fiyatlarında görülen sert düşüşle birlikte diğer kripto paralarda da aşağı yönlü hareket başladı. Bitcoin’deki düşüşün ardındaki neden Çin mi?

Bitcoin düşüşünün perde arkası! Çin sebep olmuş olabilir
Bitcoin düşüşünün perde arkası! Çin sebep olmuş olabilir
GİRİŞ 26.04.2021 12:24 GÜNCELLEME 26.04.2021 15:44
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

bitcoin.com'dan yapılan açıklamada, Çin’in batısında yer alan bir santralde yaşanan kesintinin bazı Bitcoin madencilerinin faaliyetlerini engellediği söylendi. Websitesinden yapılan açıklamanın kaynağının ise Colin Wu adında bir Çinli gazeteci olduğu ifade edildi. Wu Çin’in Xinjiang bölgesinde yaşanan elektrik şebekesi kesintileriyle ilgili bir tweet attı. Bunun sonucunda ise Bitcoin madenciliği için kullanılan bilgisayar ağındaki enerji %49 oranında düştü.

Blockchain veri toplama şirketi coinmetrics.io'nun kurucu ortağı Nic Carter da Xinjiang’ın Bitcoin madenciliği için engel teşkil ettiğine dikkat çekti. Carter, Bitcoin madenciliği için gerekli olan enerjide yaşanan düşüş oranının, madencilik faaliyetlerinin Çin’deki kapsamını gösterdiğini söyledi. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Joe Biden’ın vergi artışı duyurusu, Goldman Sachs’ın milyoner müşterilerini korkutmuş olsa da, yatırımcıları durdurma ihtimali oldukça düşük.

En kötü ihtimalle vergi artışı yatırımcıların vergi kapsamına giren, yüksek sermaye getirileri olan pazarlarda yatırım yapmalarına engel olabilir. Bu da yatırımcıları offshore alanlara yöneltir, bu alanın içinde ise kripto da yer alıyor. Nitekim pazar günü Bitcoin’de %2,28’lik yükseliş görüldü ve kripto paranın fiyatı yeniden 50 bin doların üzerine çıktı. Dubai merkezli Bitpapa’nın Ürün Müdürü James Sparks, Bitcoin’deki düşüşün perde arkasında Çin’in olmadığını düşünüyor.

Sparks, “evet, madenlerin yarısından fazlasının Çin’de yer aldığı doğru. Ancak bireysel madenciler dünyanın her yerinden bir maden havuzuna bağlanabilir” dedi. Kripto para yatırımlarının en büyük dezavantajlarından biri yüksek volatilite. Birçok yatırımcı piyasalar yükselirken ve o alanda yatırımları bulunurken volatiliteyi çok seviyor. Ancak Bitcoin aksi yönde seyrettiğinde, Sparks’a göre, “işler hızla kötüleşiyor.”

Sparks, “spekülatif alımlar ve satışlar trendi takip ettiğinizde harika bir seçenek olabilir” dedi. Uzun vadeli yatırımcılar da düşük fiyattan alım yapabilmek için dip arayışına dahil oluyor. borsagundem.com'un derlemesine göre, 2009 yılında piyasaya sürülen Bitcoin, 15 dolardan 60 bin dolara kadar yükseldi. Kripto para piyasasının değeri ise şimdi 2 trilyon doların üzerinde. Bitcoin ise bir gün kripto para piyasasının daha küçük bir bölümünü oluşturacak.

Ancak şimdi Bitcoin tüm piyasaya yön veriyor. Bitcoin’de satış dalgası görüldüğünde, tüm kripto paralarda da düşüş başlıyor. Bitcoin’de satış dalgası uzun sürdüğünde ise, Elon Musk’ın favorisi Dogecoin gibi diğer kripto paraların önüne daha güçlü engeller çıkıyor.

Büyük kripto yatırımcılarını takip eden Whalemap analistleri, büyük yatırımcıların satış dalgasına dahil olmadığını söylüyor. Whalemap analistleri, “genel makro koşullar, birçok açıdan 2017’nin başındaki boğa koşusunun başlangıcına benziyor” dedi. Giderek daha fazla kurumsal yatırımcı Bitcoin’e yönelirken, verilebilecek en iyi tavsiyenin, “asla Bitcoin’inizi satmayın” olduğu söyleniyor.

Analistlere göre talep yükselmeye devam edecek. Goldman Sachs, Morgan Stanley ve JPMorgan gibi dev Wall Street bankaları da yüksek varlıklı müşterilerinin kripto paralara giderek daha yoğun talep gösterdiğini ifade ediyor.

Goldman Sachs’ın Dijital Varlıklar Başkanı Mary Rich, CNBC’ye yaptığı açıklamada kripto türevleri de dahil olmak üzere kapsamlı bir dijital varlık hizmeti sunacaklarını söyledi.

YORUMLAR 4
  • Ümit 2 yıl önce Şikayet Et
    Olum bu nası mantık.üretilemiyorsa az demektir.az olan şeyin fiyatı artar düşmez.kim demişse size bunu sizi yemiş :))
    Cevapla
  • türkiye sevdalısı 2 yıl önce Şikayet Et
    haram ve aklı selim olan yapmaz .cektikce tatlı grlir bu haram işler bakardın sonunda hüsran
    Cevapla
  • Eyyamcı 2 yıl önce Şikayet Et
    rusya deniz altındaki internet hatları çevresinde denizaltısını gezdirir bana yanlış yapmayın yoksa yok ederim internetinizi diyo..teknoloji gelişti elektromanyetik güçlü bi bomba atılsa elektriksiz kalınsa ne olacak bu sisteme yani bu işte olanlar büyük kumarda vesselam.
    Cevapla
  • doğan 2 yıl önce Şikayet Et
    aklı olan bu işi yapmazz.
    Cevapla