Milyonların beklediği emekli ikramiyesinde 3 senaryo

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emeklilere verilen bin TL’lik bayram ikramiyelerinin enflasyon kadar artırılacağını açıklamasının ardından yasa teklifi bekleniyor.

Milyonların beklediği emekli ikramiyesinde 3 senaryo
Milyonların beklediği emekli ikramiyesinde 3 senaryo
GİRİŞ 24.04.2021 07:58 GÜNCELLEME 24.04.2021 07:58
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Emeklilere bayram ikramiyesi kanunla düzenlendiği ve kanunda da ikramiye tutarı bin TL olarak belirtildiği için enflasyon kadar yapılacak artış için de yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.

İLK ÖDEME MAYIS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ,enflasyon oranında artış yapılacak bayram ikramiyelerinin ödeme takvimlerini açıklamışı. Erdoğan, “Bayram ikramiyelerinin ramazandaki ilk ödemesini mayıs başında, kurban bayramı ödemesini de temmuz ortasına doğru gerçekleştireceğiz” demişti. Bu çerçevede zamlı ödemelerin bayrama yetişmesi için önümüzdeki iki hafta içinde konuyla ilgili düzenlemenin TBMM’ye gönderilmesi gerekiyor.

3 ALTERNATİF VAR

Emekliye bayram ikramiyesinde yapılacak zamda 3 alternatif dile getiriliyor. Bunlardan ilki 6 ayda bir enflasyon farkının ikramiyelere yansıtılması. Bu durumda Ocak’taki yüzde 8.36’lık fark ilk ikramiyeye eklenecek. İkinci ikramiye döneminde de, Temmuz ayında belli olacak olan yeni enflasyon oranında zam yapılacak. Bir diğer ihtimal ise, yıllık enflasyonun ikramiyeye yansıtılması. Bu durumda 2020 yılı enflasyonu, ikramiyeye yansıtılacak, bu da yüzde 14.6 olacak. Ayrıca emekliye bayram ikramiyesi uygulamasının başladığı 2018 yılından bu yana yaşanan enflasyonun ikramiyelere yansıtılması talebi de zaman zaman gündeme getiriliyor.

Emekli ikramiyeleriyle ilgili yasal düzenleme yapılırken, sandıklar üzerinden emekli olanların da ikramiye kapsamına alınması da isteniyor. Bu kapsamda 300 bin civarında emekli olduğu hesaplanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dışında 10 banka, 6 sigorta şirketiyle TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının dahil olduğu 17 emekli sandığı bulunuyor. Bayram ikramiyelerini alamayacak olan sandık emeklileri, bu durumun kendileri için eşitsizliğe yol açtığını belirterek, özel sandık emeklilerinin de kapsama alınmasını istiyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 40
  • Barbaroslar geliyor 2 yıl önce Şikayet Et
    Emekli demek devletin eline bakan kişi demek ,uzun yıllar devletine pirim ödemiş artık devletine güveniyor demektir.hele işçi emeklisine düşük maaş alanı yükseltin mesela ,2000 3. 5 000 alanlar gibi .yüksek alanlara gerek yok.bayram ikramiyesi de 2000 TL olsun, ayrıyettenintibak gelsin yok 2000 den önce yok 2000 den sonra falan filan..emekliyi iyi para verilsinki ikinci bir işte çalışması yasak olsun,gençlere gün doğsun.gencler taşı sıksa suyunu çıkarır,ama bazıları haylaz,neymiş asgari ücretmis neymiş,bu iş ağır gelirmiş ,neymiş oturduğu yerden ,para langırt gelsin öyle iş bakıyor lar...
    Cevapla
  • net 2 yıl önce Şikayet Et
    ödenecek ayın kira artış oranında zam yapılsın
    Cevapla
  • Musafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Emekliye 1000 TL, çalışana 75tl bayram ikramiyesi ne güzel adalet...
    Cevapla
  • Erk42 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben emekliyim, Ülke böylesine zor durumda iken, ben alacağım ikramiyeden feragat ederim. Bunu tüm emekliler ve ayrıca, bugüne kadar hiç bir hükümetin vermediği yaşlılık aylığı, engelli aylığı bakım parası gibi paraları alan kişilerde 1 aylığına feragat ederse, ülke rahatlar ve refaha çıktıktan sonra bunları fazlasıyla hükümet verir zaten.
    Cevapla
  • Ayse 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin feraget etmene gerek yok. Zaten Verilemeyecek bir durum olsa zaten devlet o parayi aninda keser Sen rahat ol . Ama sen illada almak istemiyorsan almayabilirsin
    Cevapla
  • msf 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüm millet vekilleride bu işin içinde olmalı
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar zormu,bundan önce kendilerine yüzde 50 zam yaptıkları zaman bi gecede oldu bittiye getirmişlerdi,sabah haberlere baktık,vekil maaşları yüzde 50 zamlanmış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle