Sektörlerde 'kısa çalışma' sevinci: Bayram şekeri gibi oldu

Sektör temsilcileri, devam eden pandemi sürecinde, kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasını sevinçle karşıladı.

Sektörlerde 'kısa çalışma' sevinci: Bayram şekeri gibi oldu
Sektörlerde 'kısa çalışma' sevinci: Bayram şekeri gibi oldu
GİRİŞ 21.04.2021 17:43 GÜNCELLEME 21.04.2021 18:43

İş dünyasının talep ettiği kısa çalışma ödeneğinde beklenen adım atıldı ve süre üç ay uzatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısa çalışma ödeneği uygulamasının haziran sonuna kadar devam edeceğini açıkladı. Erdoğan, turizm sektöründe de mayısta sona erecek KDV indirimini bir ay daha uzattıklarını duyurdu. Sektör temsilcileri, devam eden pandemi sürecinde, kararı sevinçle karşıladı.

BMD: GENÇ İSTİHDAMIN KORUNMASI ADINA ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, uzun süredir bekledikleri kararın sektör adına sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Kararın genç istihdamın yoğun olduğu perakende sektöründe istihdamın korunması açısından önemli bulduklarını dile getiren Öncel, “Perakende sektörünün en önemli iki sıkıntısından biri giderilmiş oldu. Bundan dolayı Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Çözüm bekleyen ikinci en önemli konu ise cadde ve AVM mağazalarında kira ve ortak gidere yönelik yasal düzenlemenin oluşturulması” diye konuştu.

TÜRES: SEKTÖRE ÖZEL YENİ DESTEKLER BEKLİYORUZ

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, kısa çalışma ödeneği ile ilgili uzun süredir taleplerini dile getirdiklerini belirterek bu kapsamda hükümetin STK’ların sesine kulak vermesini sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdi. Kararın mağduriyetleri giderme noktasında önemli olduğunu anlatan Bingöl, “Bundan sonraki dönemde de sektörümüze özel olarak kanun hükmünde kararname ile faizsiz kredi, çeklerin ötelenmesi gibi destekler verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

TÜROFED: BAYRAM ŞEKERİ GİBİ MÜJDE OLDU

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır,  “Sektördeki çalışanları kaybetmemek için çok önemliydi. Sezonu başlatma, sezonu görme açısından çok büyük avantajları olacak. Turizm çalışanlarımıza müjdeli haberi oldu. Talimat, görüşmemiz sırasında geldi. Toplantımızda sektörümüz ile bilgi ilgili verdik. Karar, bizim görüşmemiz sırasında alındı. Anladığım kadarıyla zaten görüşülen, takip edilen bir konuydu. Zaten haziran ayına kadar opsiyonluydu. Tüm sektörler için uzatılma kararı geldi. KDV’nin uzaması da gündemdeydi. O da iyi bir haber oldu” diye konuştu.

TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise kısa çalışma ödeneğini uzatılmasını sevinçle karşıladıklarını paylaştı. İşler, “TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır, TÜROFED Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Avcı, TAV Havalimanları CEO’su Sani Şener’den oluşan heyetle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştük. Turizm Bakanı Ersoy, Maliye Bakanı Elvan da toplantıya katıldı. Cumhurbaşkanımıza rakamları sunduk. Rusya ve AB’deki kapanmaları anlattık. Sektörün elinde olmayan nedenler olduğunu ilettik. Kapalı olmamamıza rağmen başka nedenlerden dolayı kapalı gibi olduğumuzu söyledik. Sektörün kalifiye elemanlarını kaybetmemesi adına Kısa Çalışma Ödeneğinin turizm sektöründe haziran ayına kadar uzatılmasını talep ettik. Maliye bakanına da danışarak, Ramazan ayı ve bayram vesilesiyle tüm sektörler için müjdeli haberi verdi. Özellikle turizm sektöründe bayram şekeri gibi müjde oldu. Devletin iradesini yanımızda gördük. Biz de kendilerine çalışarak telafi edeceğimizin sözünü verdik. Turizmci bayramı huzur içinde şeker tadında karşılayacak” açıklamasında bulundu.