İngiltere’den sıfır gümrükle tarım ve gıda ürünleri ithalatının yolu açıldı

İngiltere ile yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması uyarınca, İngiltere ve Kuzey İrlanda menşeli bazı tarım ve gıda ürünlerinin sıfır gümrükle ithalatı için tarife kontenjanı açıldı.

İngiltere’den sıfır gümrükle tarım ve gıda ürünleri ithalatının yolu açıldı
İngiltere’den sıfır gümrükle tarım ve gıda ürünleri ithalatının yolu açıldı
GİRİŞ 20.04.2021 09:32 GÜNCELLEME 20.04.2021 09:32

İngiltere ile imzalanan ve Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanan Serbest Ticaret Anlaşması uyarınca, İngiltere ve Kuzey İrlanda menşeli bazı tarım ve gıda ürünlerinin sıfır gümrükle ithalatı için tarife kontenjanı açıldı. Ticaret Bakanlığı da, söz konusu tarife kontenjanlarının uygulama esaslarını bir tebliğle belirledi.

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3839, 20 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

STA kapsamında İngiltere ve Kuzey İrlanda menşeli ürünlerin ithalatına sıfır gümrük!

Kararla, Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında imzalanan ve Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanan Serbest Ticaret Anlaşması uyarınca, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı menşeli bazı ürünlerin ithalatında uygulanacak tarife kontenjanları düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 Ocak 2021-31 Aralık 2021 dönemi için açılan tarife kontenjanları ile bazı ürünleri gümrük vergileri indirilirken, bazılarının gümrük vergileri tamamen sıfırlandı.

Tarife kontenjanı açılan ürünler

Karar kapsamında farklı miktarlarda tarife kontenjanı açılan bazı ürünler şöyle:

Canlı hayvan, büyükbaş hayvan eti, sakatat, peyniraltı suyu, tereyağı, eritme peyniri, diğer peynirler, çiçek soğanları, kesme çiçek, tohumluk patates, mantar, fasulye, elma, şeftali, diğer meyveler, çay, buğday, makarnalık buğday tohumu, çavdar, arpa, yulaf, mısır, pirinç, işlenmiş yulaf, malt, ayçiçeği tohumu, pamuk tohumu, kavun-karpuz tohumu, ekimlik tohum, hayvansal yağlar, ham soya yağı ve ayçiçeği yağı, et ürünleri, şeker, çiklet, kakao tozu, gıda müstahzarları, makarna, hububat mamulleri, bisküvi, gofret, mantar, domates konservesi, sebze konservesi, reçel ve marmelat, meyve ve sebze suları, dondurma ve yenilebilen buzlar, şarap, sirke, kedi-köpek mamaları.

Ticaret Bakanlığı Tebliği de yayımlandı

Tarife kontenjanlarının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esaslarının Tebliğle belirleneceği belirtilen Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ de, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ticaret Bakanlığının Tebliği ile tarife kontenjanı tahsisatı için başvurular, tarife kontenjanı tahsisat yöntemi, tahsisat önceliği bulunan kurum ve kuruluşlar, kontenjan tahsisatı yapılacak firmalar ile dağıtım kriterleri, ithal lisansı düzenlemesi ve kullanımı düzenlendi.

Tebliğe eklenen geçici madde uyarınca, 2021 yılına münhasıran, tahsisatı Talep Toplama Yöntemine göre yapılan tarife kontenjanlarından faydalanabilmek için, Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 15 iş günü içerisinde Bakanlığa müracaat edilmesi gerekiyor.

Tebliğ 20 Nisan 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.