Bakan Karaismailoğlu Kanal İstanbul açıklaması: Hepsini bu yıl yapacağız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’da ihalelerin hepsinin bu yıl yapılacağını açıkladı. Karaismailoğlu, "Marmara Bölgesi'nin gelecek resminde en stratejik, katma değerli proje yapımına kısa süre sonra başlayacağımız Kanal İstanbul olacak" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, haziranda ilk köprü çalışmalarının başlayacağı Kanal İstanbul’un inşasında önce ulaşımın sağlanacağını bildirdi. Bakan Karaismailoğlu, ihaleler için ise “Bu yıl içinde hepsini yapacağız” dedi.
- "Habipler ile Hasdal kesiminin açılmasıyla birlikte, 400 km uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu’nun tamamını hizmete almış olacağız.
- "Kuzey Marmara Otoyolu'nun 7'inci kesimi Hasdal Kavşağı-Habipler Kavşağı arasında yapım çalışmalarında son aşamaya geldik."
- "Bağlantı yolları ile birlikte toplam 400 kilometre uzunluğunda olan Kuzey Marmara Otoyolu yapım çalışmalarını tamamlıyoruz."
- "Son 19 yılda ulaşım ve iletişim modlarına 1 trilyon 86 milyar liralık yatırım yaptık."
İki ilçeden arazi alanlar yaşadı! Fiyatlar yüzde 25 yükseldi
Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması: İlk köprünün yapımı Haziran'da başlıyor
ÖNCE ULAŞIM SONRA KAZMA
Önce ulaşımı sağlayacaksınız ki temeli kazmaya başlayın. İşe başladığın zaman milletin ulaşımını engellersen, olmaz. 6 sene sürecek projede, inşaat başladığı zaman milletin ulaşımını sağlayamazsan o da ayrı bir sosyal problem olur. Yeni bir ilave ulaşım aksı koyacaksın, hem TEM’deki oradaki trafiği rahatlatacak. Sonra başlayacaksın oradaki köprülerin kanala göre revizyonuna. 6 tane köprü var. Aslında şu an 4 tanesi var. Çatalca Köprüsü (Eski Devlet Yolu), Kuzey Marmara Otoyolu, TEM Otoyolu bir de E-5’teki D-100’deki köprü. Onun üstünde, bizim bahsettiğimiz yapacağımız köprü, Sazlıbosna Köyü ve Hadımköy’ün arasında olan bir köprü. Onu da kanala göre revize edeceğiz, köprü şekline getirip. Milletin ulaşım ağını sağlıyorsunuz önce, sonra başlıyorsunuz kazmaya.
MONTRÖ İLE ALAKASI YOK
(Boğazdaki gemi trafiği) Şu an 43 bin gemi var. Yakın bir zamanda 50 binin üzerindeydi. Bazıları diyor ki gemi sayısı düşüyor, çok büyük bir hata var. Gemi sayısı düşüyor ama taşınan yük miktarı artıyor. Gemi boyutları ve hacimleri çok büyüdü. Bir de tehlikeli maddeler bu gemilerle taşınıyor, tehlikenin boyutları daha da arttı. Tarihi dokusu var buranın, Boğaz çok kıymetli. Yılda buradan 78 bin geçmesini karşılayacak mıyız biz? Şehir içi trafiği de inanılmaz artıyor. Ayrıca bizim boğazdaki gezi tekneleri olsun, boğaz turu yapan tekneler olsun, turist arttıkça bunlar da artıyor. Boğazı kaderine mi terk edeceğiz? Mutlaka, bir alternatif su yolu gerekiyor. Bu ticaret için gerekiyor, boğazın korunması için gerekiyor. Montrö’nün imzalandığında Boğaz’dan 3 bin gemi geçmiyordu yani. Bu yolun Montrö ile bir ilgisi yok. Bu işin uzmanları öyle diyorsunuz diyor.
GEÇİŞ TRAFİĞİ NASIL?
Gemilerin boyutuna göre çift giriş yolu da kullanılabilir. Tek yönlü de çalışılabilir. Belli saatlere göre düzenlemeler de yapılabilir. O bir işletme modelidir. Onu biz boğazda da uyguluyoruz. Bazen tek yönlü yapıyoruz. İhtiyaca göre belirliyoruz işletme modelini. İyi bir gelir gelecektir. Son fizibilite çalışmalarında 600-700 milyon dolar civarında gözüküyordu. Tabii bittiğinde, 6 yıl sonra, o zamanki ücretlerle, dünya hacmiyle ne kadar olur tekrar hesaplanır.
İHALEYE NE ZAMAN ÇIKILACAK
Bu yıl hepsini yapacağız işte. İşte onlara çalışıyoruz. Projeler her şey bitti. Finansal modele karar verdikten sonra bir de imar planlaması bittikten sonra bu yıl için de hepsini yapacağız inşallah. Dünyanın her tarafına çok büyük liman yatırımları var. Ticaretin de yüzde 90’ı limanlardan sağlanıyor. İstanbul Havaalanı dünyanın en büyük transfer alanı oldu. Kuzey Marmara Otoyolu, bunun yanında Bakü-Tiflis-Kars, oradan Pekin’den gelen Londra’ya kadar uzanan Orta Koridor Tren Yolu’muz. Halkalı’da çok büyük bir lojistik merkezimiz var. Bunların hepsi bir araya geldiğinde lojistik bir merkez olacak, dünya ticaretinin merkezlerinden olacak bölge, Kanal İstanbul ile birlikte. Dünyaya bu altyapıyla yön vereceksiniz. Hem denizde de söz sahibi olacaksınız, ticaret hareketlerinde de söz sahibi olacaksınız.
BİZ YAPINCA AYAĞA KALKIYORLAR
Özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri kanal ülkesi. Danimarka-Almanya arası yüzlerce kilometre. Hepsi kanal onların. Hepsi yapay. Süveyş ve Panama Kanalı, yapay onlar da. Bu kanalları yıllar önce yapmışlar. Onlar yaptıkları zaman sıkıntı yok, biz yaptığımızda ayağa kalkıyorlar. Hiçbir şey yapamayalım o zaman.
HAFRİYATI KARADENİZ’E
Şimdilik gözüken Karadeniz’e dolgu alanlar oluşturulacak. Oraları da rekreasyon alanları, yeşil enerji alanlarıyla donatıp rekreasyon alanlarıyla İstanbul’a kazandıracağız. Planımız bu. Zaten imar planında da gözüküyor, imar planları. İnşaatın teknik kısmını Ulaştırma Bakanlığı yapacak, 170 milyon metrekare dediğim rezerv alanındaki konut-imar işlerini tamamen Çevre Bakanlığımız yapacak.
PANDEMİYE RAĞMEN FAZLA YATIRIM
Türkiye, pandemi sürecindeki sıkıntıya rağmen 2020’de 2019’a rağmen yüzde 50 daha fazla yatırım yaptık. Bütün tedbirlerimizi aldık. Bütün maske, mesafe, temizlik kuralları derken o yüzden 2020’de her hafta sıralı açılışlar yaptık. O bizim azami çalışmamız neticesiyle oldu. Aslında bizim bir çok açılacak ve bizi bekleyen projelerimiz var.
NAHÇIVAN TREN HATTI
Geçenlerde Azerbaycan Başbakan Yardımcısı gelmişti. Onlarla, Kars’taki demir yolu hattımızın Nahçıvan’dan Dilucu’na (Dilucu Sınır Kapısı) uzatmak. Nahçıvan’daki demir yolu hattını elden geçirip kullanır hale getirelim. Gürcistan üzerinden değil de Azerbaycan üzerinden Nahçıvan’a gidelim diye talepleri var. Projelerimizi devam ettiriyoruz. Onlara, Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki kara yolu bağlantılarını çok hızlı yapmak gerekir dedik. Başlandı, devam ediyor. Ulaşım Koridoru, anlaşmada var detayları. Orada bir güvenlik yolu bıraktılar ya Ruslar, 5 km’ye düştü genişliği. Onun imalatına başladılar ama onun yanında demir yolunu da projelendiriyorlar. Azerbaycan, Aralık’ta yapmak istiyor ama kara yolu biraz daha hızlı olacağı için onu bitirin demir yolunu ayrıca planlarız, dedik. Kara yoluna başladı zaten, o bitince demir yoluna geçilecek.
BASRA’YA KADAR RAYLI SİSTEM
Biz, Nusaybin’e kadar sınır kapısına kadar getiriyoruz. Projelerini hazırlıyoruz. Onlar da Musul’dan bizim sınıra kadar yapacaklar. İnşallah onları entegre edeceğiz. Nihai amacı, Irak’tan Basra Körfezi’ne raylı sistemle ulaşmış olacaksınız. Bu lojistik hareketlerin yüzde 90’ı denizden geçiyor ama oralara ulaşmak için ray ve karayoluyla entegre bir şekilde ulaşmak gerekiyor. O yüzde bu demir yollarının sanayi bölgelerine bağlanmasıyla ilgili çok önemli çalışmalarımız var. Hem Mersin tarafında hem Filyos Limanı tarafında yoğun bir çalışmamız var.
-
İstanbullu 3 yıl önce Şikayet EtÇok geç kalındı ama olsun yine de bir an önce kanal İstanbul yapılmalı ve Türkiye deniz ticaret yollarında da Dünyada ki güçlü konumunu oluşturmalı. Ya da alternatif olarak muhalif şeyleri gibi heykel yaparak Milletimizi refaha ulaştırabilir Türkiye.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Amca 3 yıl önce Şikayet EtEskiden yol yoktu, şimdi yollar var, su 5 günde gelir bir kaç bidon doldurmak vardı, şehir hastanesi yok, şehir şehir hastane aramak bulmak bulamamak vardı, kot pantolonları yırtık giyerdik şimdi moda oldu,muz ne gezer salatalığı soyar şeker döker muz diye yedirirlerdi, ekmeğe salça sürer yerdik şimdi ketçap oldu, kırık leblebi yi un eder yerdik şimdi tozu moda oldu, eskiden yok yoktu sarı defter vardı , kesekagidi gazeteden olurdu,yazarsam yetmez, şimdi herşey var galiba şükür yok benmi yanılıyorum ahhh ahhBeğen Toplam 14 beğeni
-
İstanbullu 3 yıl önce Şikayet EtBazıları anlattıklarını 50 yıl önce sanıyor. Bu anlattıklarının tamamı Ak parti ve Tayyip Erdoğan öncesi Türkiye nin sefalet yılları. Yaşı 35 altında kalanların çoğu Türkiye nin hep böyle Dünyada söz sahibi bir Ülke olduğunu sanıyor.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Tebrikler 3 yıl önce Şikayet EtNe güzel bir yorum yapmışsın yüreğine emeğine sağlık olsun. Şu sözün çok hoşuma gitti şehir hastanesi yok şehir şehir dolaşmak vardı demişsin valla müthiş bir yorum saygılarBeğen Toplam 4 beğeni
-
Duygusal 3 yıl önce Şikayet Etbu yazıyı okuyunca babamı hatırladım çok duygulandımBeğen Toplam 2 beğeni
-
Alper 3 yıl önce Şikayet Etdedem anlatıyor bazen eskileri haklısın , kendimi şanslı görüyorum yinedeBeğen Toplam 4 beğeni
-
Genç adam 3 yıl önce Şikayet EtDoru diyon amcam benim siz çok çektiniz eskiyi okuyorum hakkaten biz çok şanslıyız ellerinden öperimBeğen Toplam 4 beğeni
-
Ali 3 yıl önce Şikayet Et3. Havalimanı, 3. Köprü , cb sistemi gibi bu da sorunlarımızı çözmez. Bedavası varken kimse para verip geçmez. Kaynakları boşa harcamayın. Gelin bu yanlıştan dönün.Beğen Toplam 5 beğeni
-
petrolcü 3 yıl önce Şikayet Etsen kendini yırtsan da bu kanal istanbul olacak. eğer bittiğini görürsen çatlarsın... senin gibi heykel zihniyetçileri de oradan emlak sahibi olmak için kendilerini koparıyorlar yalanmı?...Beğen Toplam 7 beğeni
-
Yusuf.ir 3 yıl önce Şikayet EtKardeşlerin birisi iyi söyledi bir köprü KKTC ve Türkiye arasında bu iyi fikir gerçekten.Beğen Toplam 11 beğeni
-
Naci 3 yıl önce Şikayet EtUltra süper güç TÜRKİYE geliyorBeğen Toplam 19 beğeni